"Кръстникът" в Сирия – Асад в битка с най-богатия човек в страната

Президентският братовчед обвини, че искат да му отнемат бизнеса
13 май 2020 22:00, Елка Василева
44
"Кръстникът" в Сирия – Асад в битка с най-богатия човек в страната
Асма и Башар Асад. Снимка: архив, БГНЕС

Сюжетът на „Кръстникът“ се повтаря в Сирия - тези дни в Дамаск се разиграва семейна драма, напомняща за сагата за мафиотски клан. Най-богатият човек в Сирия и братовчед на президента Башар Асад обвини силовиците в опит да му отнемат бизнеса и го помоли за помощ чрез социалните мрежи, пише Би Би Си.

Скандалът в семейството разкри дълбоки проблеми в раздираната от войната, санкциите, а сега и от коронавируса близкоизточна страна. Той показа, че битката за икономическото влияние в следвоенна Сирия едва сега започва. Основните играчи са обкръжението на Асад, Русия и Иран. Първата жертва може да бъде Рами Махлуф.

До неотдавна той контролираше повече от половината от икономиката на Сирия и се смяташе за недосегаем благодарение на роднинството си с президента. В началото на май той се обърна към него не на семеен обяд, а чрез американска социална мрежа.

В рамките на три дни Махлуф публикува две видеа във Facebook. В тях братовчедът се оплаква на Асад, че върху него се оказва натиск и от него се иска да плати милиони долари неплатени данъци, близките му хора биват арестувани от спецслужбите и отношението към него е „нехуманно“.

„Кой можеше да предполага, че службите за сигурност ще отидат в компанията на Рами Махлуф, след като аз винаги съм ги подкрепял и финансирал“, говори той за себе си в трето лице. Състоянието на Махлуф се оценява на най-малко 5 милиарда долара.

Експертите оценяват ситуацията като безпрецедентна – за половин век управление на фамилията Асад в Сирия семейни конфликти никога не са ставали достояние на обществеността.

След почти 10 години война икономиката на Сирия е в руини и върхушката воюва за контрола над стопяващите се източници на доходи, казват експерти, които виждат в семейния конфликт преразпределение на пари и на влияние предвид нарастващата конкуренция вътре в семейството.

„На Асад са му нужни много пари и той се опитва да накара Махлуф да плати, след като той е натрупал състоянието си благодарение на подкрепата и покровителството на Хафез Асад и по-късно на Башар Асад. Сега той иска част от спечеленото да бъде върнато, а на Махлуф му е трудно да се откаже от милионите“, казва експертът за Сирия Фабрис Баланш.

Махлуф се е занимавал с всичко, от което е можело да се печели, казва Баланш. Без неговото съгласие чужденец не е можел да прави бизнес в Сирия. Един от слоганите на протестиращите  през 2011 г. беше „Махлуф е крадец“.  През 2008 г. американците му наложиха санкции, към тях по-късно се присъедини и ЕС.

Издателят на Syria Report Джихад Ясиджи също обяснява преразпределянето на и без това неголемите приходи и ръста на конкуренцията вътре в най-тесния кръг. Според някои информации роля за съдбата на Махлуф може би е изиграла съпругата на Башар Асад Асма - хвърляйки в немилост най-богатия човек в страната, тя се опитва да „уреди“ свои роднини, включително 19-годишния си син Хафез.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
1
 
! Отговори
Stoqn преди 3 години
Точно по комунистически!
26
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Битката в Сирия не се води в името на Асад, че победител да е Путин. Битката се води за сирийския народ, а тази битка сирийския народ я загуби и се пръсна по света благодарение на "победителя" Асад подкрепен от "победителя" Путин. Когато започнеш да обгазяваш с химически оръжия собствения си народ, за да продължи семейството ти да управлява, си загубил войната за демокрация и единствения ти път за задържане на власт води към помощ от други диктатори като Путин.
25
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може битката за икономическо влияние в следвоенна Сирия едва сега започва, но важно в случая е признанието "следвоенна Сирия". Като разбира се се премълчава, че победител в Сирия е Путин и Русия, изгонили наемниците на международния тероризъм.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би Би Си да обърне внимание на родните ни саги по отнемане на бизнеси и клубове.
23
0
 
4
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Га яди кифтетата ни рива
22
3
 
34
 
! Отговори
Ира преди 3 години
Светско семейство. Образовани, с професии. Няма бурки, няма воали и парцали. Така бяха всички, Сирия, Египет, Алжир и Тунис. Както и Афганистан, преди години. Запада вече не харесва такива. Приема шериата в Саудитска Арабия, но унижожава светските общества.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшиви новини, някой написал нещо от фалшив профил във някакъв американски сайт. ЦРУ са хакнали профила на братовчеда на Асад, до оня ден казваха, че Ким е мъртъв и показваха снимки със влака на Ким. САЩ са най-големите терористи и разпространители на фалшиви новини.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сирия надмина ли руШа по БВП.......хи хи?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оххх,оставете я най-накрая тази истрадала държава да се оправят сами в държавата си и сами да решават какво искат да правят!
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво става, храненето на "освободителите" да не излиза скъпичко?
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е така като почне някакъв милиардер да реве,че няма пари...То па чак смешно да ти стане.
16
5
 
17
 
! Отговори
:) преди 3 години
Същата драма я има и в Тиквенистан - Боко и Черепа ! Единият диктатор и мутра, другия престъпник.
15
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"руснаците пръснаха чалносани и джонита"Това, което със сигурност "пръснаха" са 500+ вагнерОФЦИ ........понял?
14
5
 
5
 
! Отговори
Джордж,на дядо Гочо преди 3 години
Аз да ти кажа,много добре се справям с каналите.Питай майка си комсомолката как и оправих канала за мръсната вода.Само с един кожен ключ..много щастлива я направих!
13
1
 
9
 
! Отговори
Гочо преди 3 години
Честно,не мога да спра да се чудя тая т нар демокрация,какви чудовищни олиггофрени създаде.маршируваща простотия..
12
0
 
5
 
! Отговори
Джордж,на дядо Гочо преди 3 години
Бассии колко прости хора има ..басиии потрес!Вие не сте добре бе ..потрес!
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Джордж, на бай ГочоПо времето на СССР и бай Тошо можеше да идеш където си искаш нали? После дойдоха краварите и ти забраниха да ходиш където си искаш.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ирак,Сирия...люлките на цивилизацията изобщо"Ако беше написал, че блатная е най-развитата демокрация щях по-малко да се смея.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16Каскет, праФ ти път........в Сирия /люлката на циеилизацията.../ ва тниците ще те посрещнат с хляб и сол.
8
9
 
11
 
! Отговори
Джордж,на дядо Гочо преди 3 години
Защо не може да има мир по света.Живота е толкова кратък.Ето искам да отида в Ирак,Сирия...люлките на цивилизацията изобщо,и заради тия мръсни алчни кравари не мога ...много е тъпо..Съсипаха целия свят с войните си,и край няма. Много жалко!