Води ли Русия тайна война в Либия и има ли лост за влияние?

Противопоставянето между Русия и Турция без пряка конфронтация
29 май 2020 20:07, Елка Василева
88
Води ли Русия тайна война в Либия и има ли лост за влияние?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен, пише Дойче веле.

В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Тwitter, че руски военни самолети са отлетели за Либия, като на междинното им кацане в Сирия са били пребоядисани, за да се скрие руския им произход. Според Таунсенд Русия прави категоричен опит да вземе надмощие в либийския конфликт.

“Това са фалшиви съобщения”, заяви пред руската информационна агенция Интерфакс Андрей Красов, заместник-председателят на Комисията по отбрана в Държавната дума.

Руските интереси в региона не са от вчера

Отношенията между Русия и Либия датират от края на Втората световна война. Още по време на Потсдамската конференция Йосиф Сталин прави безуспешен опит да договори руски мандат над либийската провинция Триполитания. От преврата, с който идва на власт през 1969 година, Муамар Кадафи се радва на подкрепата на Москва, включваща и огромен брой руска военна техника.

Отношенията между двете държави се оживиха отново след разпадането на СССР и избора на Владимир Путин през 2000 година. Подкрепеното от НАТО въстание срещу Кадафи през 2011 година обаче сериозно ограничи руското влияние.

Когато през 2014 година генерал Халифа Хафтар пое командването на войските на либийското правителство в изгнание, Москва видя в него потенциален партньор, който да защитава интересите им в региона. В замяна на военно съдействие той обеща на руснаците достъп до енергийния пазар и до средиземноморските пристанища в Тобрук и Дерна.

Още по темата

Русия първоначално се въздържаше от активна подкрепа, но от 2017 година започна да лекува ранени бойци от армията на Хафтар. През 2018 година американският мозъчен тръст "The Washington Institute" съобщи, че Русия е разположила първите си частни военни сили в Либия. Хафтар се счита за противник на всички разновидности на политическия ислям. Той подкрепя правителството на Абдел Фатах Сиси в Египет. През 2013 година Сиси осъществи успешен военен преврат срещу бившия президент Мохамед Морси, издигнат от средите на Мюсюлманското братство. Възникнаха опасения, че движението може да набере нова скорост, в това число в съседна Либия.

Заедно с Обединените арабски емирства, които също се борят срещу регионалното влияние на Мюсюлманското братство, Сиси се противопоставя на правителството на министър-председателя Файез ал-Сарадж в Либия, което е признато от много страни, но управлява само малка част от страната с гласовете на различни ислямистки групи в парламента.

Турция е на страната на Сарадж

Ал-Сарадж получава военна подкрепа от Турция. През януари Кайро обяви, че турското вмешателство в Либия директно влияе върху националната сигурност на Египет. Турция не се бори единствено за Либия, но и за участие в газовите находища в Средиземно море, от които до момента се възползват Гърция, Кипър, Израел и Египет. Либия също има достъп до част от газовите запаси, към които проявява апетит и Турция. Противопоставянето между Русия и Турция се разиграва както в Сирия, така и в Либия. И двете сили за момента избягват директна конфронтация.

До момента военното присъствие на Русия в Либия се осъществява чрез частни военни формирования. Мрежата от подизпълнители прави идентифицирането им трудно. В частните армии се ангажират както снайперисти, така и техници, които се специализират в използването на дронове. През последните месеци бяха свалени американски и италиански дронове. Тази операция изисква технически познания, с каквито силите на Хафтар не разполагат.

Русия има силен лост за оказване на влияние

"The Washington Institute" изрежда няколко преимущества на хибридните стратегии на Русия: чрез тях страната може да се представя за балансьор, без да признава военната си намеса, което ѝ дава предимство при преговорите за мир. От друга страна конфликтът може да бъде поддържан на “бавен огън”, докато се стигне до споразумение. Така Москва може да си осигури както участие в енергийния бизнес, така и контрол над либийския коридор за бежанци. Това ще даде на Русия лост за оказване на силно политическо влияние над Европа.

Обвиненията, че Русия се меси в либийския конфликт посредством наемници, идва не само от САЩ, но и от Великобритания. Доклад на ООН също стигна до подобни изводи, макар че Русия го обяви за “изфабрикуван”. В интерес на истината следва да се признае, че обвинения за намеса се отправят и към други страни - например към Обединените арабски емирства и Турция. Оръжейното ембарго е твърде крехко, а конфликтът се усложнява с всеки изминал ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: войнарусияТурцияЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако руснаците разчитат на онези клоуни от Вагнер да им въртят тайната война...едва ли ги чака нещо добро. Днес имаше новина, че турците ги попиляли с дронове. Всички помним и якия бой, който изядоха от американците в Сирия...явно набират страшни некадърници в тази мега-гига тайна частна суперсила.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Москва е изгаряла вече, та не я сочи много за пример :)Да не говорим, че по време на пуча по улиците й имаше и танкове.
33
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
А простачетата от ЕС вместо да се намесят и за една седмица да решат проблема, който тлее под носа им, пишат декларации за ненамеса. Ако въобще трябва да се печатат трилион евра, единственото смислено нещо е да се накупи модерно оръжие и да се интервенира в Либия и Донбас.
32
8
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Русия била в тежък нокдаун, хахахахаахаха!!!Не е Русия, а твоят мозък е като на Даун :)Виж новините по СиЕнЕн, кой град гори тази вечер - Минеаполис или Москва???
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 31..До какъв 32 пишеш "Чичовото" След като ти самият си последен коментар 31 бе СОПО...! -:)
30
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пиянките последен дъх.Преди тоталния фалит ? Последните бандитски атаки преди Джуджето да си отиде от този свят.
29
8
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Русия не води война, а МИРОТВОРЧЕСКА операция.Цветни революции, майдани и войни водят САЩ и техните пудели на каишка в НАТО.
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32, първо се научи да пишеш разбираемо, чиче, после лей акъл кой какво разбира.
27
13
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 25 Ха хааах.." Навря ги" Ама друг път! 33 жертви амуджите дадоха! Забрави ли? Путин си го върна! За 2 мата руски пилоти на Суто! -:) Тактично и то! Стават "грешки" де! Не ги спря да влязат в Сирия турците.Но и изпрати част от тях в ковчези към Турция! И Ердоган ревна.Ама как така? Ами така! *** война като на война! Ей деца.За да разбираш днешната "политика".Трябва задължително да си живял и повечко! Да помниш и миналото! А не да се събудиш днес и да "продължиш" От днес!!!-:)
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аскерът ги навря в миша дупка всичките!Гадно ми е да го призная, защото не харесвам турците, но точно това стана. Аскерът показа много нови моменти в съвременната война, особено използването на дронове. Унищожаването на прехвалените панцири и на красухата беше черешката на тортата. Впрочем, никой не може да ме убеди, че екипажите напцирите са били от либийци. Няма начин.
25
1
 
3
 
! Отговори
BANKQNSKI TRU USMYRD преди 3 години
TONKAKKA SBOGUFAIs e s GEENTALITET Si POMQQQRRQRQ POMIOOO GNUSNANA SHA GIi REGAGGAGA EIEIEI POMQRQRQR SHSHS ATi REGAGA GENETALIETTES GOLEMEM KEFFF I POSLE NA KUCHEATTAa SMYYRTTTT
24
8
 
9
 
! Отговори
NATO Forever! преди 3 години
Фелдмаршал кой?Хафтар?ПхахахаххахахахахАскерът ги навря в миша дупка всичките!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски наемници в Либия има и това във време, когато всеки има телефон в джоба, вече няма как и да се скрие. Даже се чудя защо въобще опитват. То е ясно, че доста държави действат така, но само руснаците още се мъчат с изтъркания номер за "съветници", "отпускари" и т.н. да си маскират войниците в чужди държави.
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сирия тайна война водят поне няколко държави. Сред които и Русия и това е факт, след изпращането на изтребителите преди няколко дни вече няма как и да се скрие. Хафтар беше доста близо до победата допреди месец и нещо, но намесата на Турция започва да обръща нещата. Правителството в Триполи установи контрол над крайбрежието до границата с Тунис, а след това пак с турска помощ падна и базата "Ал Уатия". Руските наемници се оттеглят към пустинята, панцирите се оказаха безпомощни срещу дроновете.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обвиненията, че Русия се меси в либийския конфликт посредством наемници, идва не само от Пиндостан, но и от Наглобритания. Вечната комбина играе на два паса.
20
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Странджа! Това за "пожарникаря който се кълне и до днес че не е бил ЧЛЕН НА БКП! и за "шумкаря" сме го чели тук многократно! Но и двамата с теб като хора родени и живели през социализма. Знаем прекрасно.Че през социализма.Ако не си член на ДКМС.няма да ти го превеждам.Знаеш какво значи това! И ако не си Член на ЦК на БКП.Познай кога ще станеш милиционер,ПОЖАРНИКАР или пък Партиен секретар какъвто беше др Росен Плевналиев! Таман никога! -:) Нали? Жалко че има които ПОМНИМ! А? Съвест! Липсва ви!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Их там нет!"Нъл тъй беше?
18
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Извадихме късмет, че в тая пожароопасна обстановка... - случихме на пожарникар, а не на крадлив шумкар...
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Русия не знам Българин съм, но мога ясно да заява, че нашия Цар е Гол!!Когато задължаваш подъниците на държавата си да носят показно долни *** на лицето си, няма какво повече да се коментира!!!Интелигентия човек сам знае как да се пази, но явно в България ни приемат за "Бай ***".
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една страна са ислямистки групировки , политически ислям, мюсюлмански брать, Турция ,подкрепяща ислямистите и 10-12000 джихадисти прехвърлени от Турция в Либия. От друга са Хафтар, Русия, враговете на политическия ислям, на мюсюлмански братя , на ислямистите прехвърлени от Турците от Сирия в Либия. Ся, не разбрах ,демократичната общност кои подкрепя ?