След трагедията: Ливан е на ръба на хуманитарна катастрофа

Икономическият колапс, COVID-19 и експлозията поставят оцеляването на държавата на карта
60

Трагедията в Ливан, която отне живота до този момент на над 110 души, става на фона на най-голямата криза, в която се намира страната от края на Гражданската война през 90-те.

6-милионната страна е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Някога наричана "Швейцария на Близкия изток", сега оцеляването на Ливан е поставено на карта. В страната има ток само за няколко часа на ден, докато средствата, наливани в държавната енергийна компания, продължават да потъват.

Още по темата
Магазините са празни. По улиците се трупа боклук. Хората са отчаяни. Националната валута на страната се обезцени с 80 процента в рамките на няколко месеца, докато цените растат ежедневно.

Хиляди пострадали във взрива във вторник не могат да си позволят медицинска помощ. Изкупени са и консумативите в аптеките. Но това, което предстои според анализаторите, е глад.

Близо 40 процента от хората нямат достъп до храна и вода. Страната е разкъсвана от интересите на големите играчи, обясняват още експертите.

Очакванията са това да доведе до ширеща се корупция по високите етажи на властта. Когато парите отвън намаляха и богатите държави от Персийския залив спряха финансовата си помощ, а последиците от войната в съседна Сирия също дадоха отражение, а банковата система се срути.

А епидемията от коронавирус задуши няколкомесечните протести срещу властта. Между COVID-19, икономическия колапс и експлозията, хората ще се сблъскат с неща, които не могат да си представят. А фаталният инцидент на пристанището идва часове преди произнасянето на присъдата срещу четирима членове на Хизбулла за убийството на бившия премиер на страната Рафик Харири през 2005 година.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само минавам да спомена, че Ливанското правителство не се различава по нищо от Българското. За това е това положение на отчаяние и безизходица на хората. Ако в БГ се случи нещо подобно, ще сме на същия хал.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикИ ние като деца правихме бомбички с миниум и бронз и много други дяволии сме правили,без да знаят родителите ни,а амониевата селитра - слагаш малко в една кофа с вода и водата става студена за секунди.Правили сме и мини пукащи бомбички или по-точно зърна от други химикали и ги хвърляхме по пода в учителската стая,по местата където върви учителката и когато тръгне учителката и започва да пука под краката и и се стряска.
22
6
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 12Ама ти сериозно ли вярваш на тоя *** Доналд Дъмб? Дето се скъса да резили САЩ с идиотизмите си. Като пийте белина срещу Коронавирус. А днес висшите му военни казаха, че изобщо си нямали на идея какви ги говори този пaляч0. Хора, дайте малко по-сериозно, ако се смятате поне малко за интелигентни
21
2
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Така че в заключение искам да кажа, че ми се вижда съвсем нормално, ако наистина в този ливански склад е имало 2500 тона амониева силитра да гръмне такъв адски взрив
20
2
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
За бомбичките от миниум и бял бронз да не говоря. Един умник от махалата направил цяла тава, подготовка за мач да ходи, ама решил да ги изсуши за по-бързо във фурната, за да гърмели на 100%. ХАхахахаха, като изтрещяха и му събориха половината кухня, добре, че е нямало хора наоколо
19
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Като бях много малък гледах батковците от махалата какви ги вършат. Намокряха парче от вестник в амониева силитра, оставяха го да изсъхне, навиваха го на руло, връзваха го по средата, палеха го, духаха за да загасят огъня и го оставяха да тлее. Леле, каква димка ставаше, димеше та се късаше. Другото - в дупка в земята малко вода, парче карбид, отгоре се захлупва с празна голяма консерва. После един пали вестник на руло и го доближава до консервата. Като гръмнеше и летеше по 100 метра нависоко :)
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турчеляците налазиха.Но няма спасение. ислямът е обречен.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където стъпи руски крак, трева не никне.Ливанците горчиво съжаляват сега, че са допуснали руския търговец с взривоопасните вещества в страната си.
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците нарочно са пробутали селитрата.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотниците са напористи и затова ги наемат за ***. Те друго и без това не могат да правят с ръцете и мозъка си.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде още един разбирател...Пише вдзрив, иначе компетентен по всичко. неграмотни .
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе, хееее пише сИлитра, а коментира световни теми...Ръчкай козите на село бе бате, там ти е силата и на такива, като тебе, не си пъхай гагата където не разбираш.
12
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Каквото станало станало!Да пази Бог тука да не става,че и ние няма да сме по различни.А амониевата селитра (NH4NO3)си е вздрив.Само че за да гръмне трябва както се казва на жаргон да и се прибае.Е явно някоя врачка се е погрижила.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмиАми защото лъжат,бееееее,не чете ли,че Тръмп каза, че е бомба,а не амониева силитра, още преди да го прочета написах,че това е бомба,а не фоерверки,то се вижда и по мощната ударна вълна!
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е ***. Не ми пука за нито една ислямска държава и хората които живеят там.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не им е виновен на ливанците, да не търсят теле под вола.Да запретват ръкави и да си оправят държавата.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 Щом са го допуснали изобщо в страната си, този куку-руски търговец, навлекли са си огромен риск.Знае се, кой може да търгува с такива неща, само приближени на Путин.Изводите са очевидни.
7
8
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Да, амониевата селитра е на руски търговец, която през 2015 година му е конфискувана, т.е. открадната от данъчните власти в страната.Сега Господ им показа по трудния начин, че не е хубаво да се краде от Русия!
6
6
 
13
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Няма нищо случайно в този свят...Сценариите се пишат за години напред.
5
3
 
14
 
! Отговори
Ами преди 3 години
От 2015 година - 5 години поред държат 2700 тона амониева селитра на пристанището в града и на всичкото отгоре точно до склада където са 80 % от житото на държавата.Не знам какво имат тия между ушите вместо мозък????Как пък за 5 години 1 човек не се сети, че амониевата селитра е взривоопасна, съхранява се при специални условия под непрекъснат контрол. За 5 години сигурно 1 път не са измерили влажността и температурата на тоя кораб.Даже ми е чудно че не е гръмнала цели 5 години досега!