Тотална разруха в Бейрут - имало е изхвърляне на токсични газове?

Сравниха случилото се с употребата на ядрено оръжие
Обновена: 5 авг 2020 11:58 | 5 авг 2020 11:53, Елка Василева
34

Страшният взрив в ливанската столица Бейрут отне живота на над 100 души, пострадали са над 4 000 души, а освен това стотици хора остават безследно изчезнали.  Броят на загиналите ще нараства според медиите – изпод развалините всеки час изваждат още и още трупове и ранени.

Болниците в ливанската столица са препълнени. Много медицински заведения за сериозно повредени от взрива. Ливанският здравен министър Хамад Хасан нарече случилото се истинска катастрофа.  „Изправени сме пред истинска катастрофа и ни е нужно време, за да оценим степента на щетите“, каза Хасан.

Междувременно от посолството на САЩ в Бейрут призоваха тези, които се намират в зоната на експлозията, да останат в закрити помещения и да носят маски – имаше съобщения за изхвърлени токсични газове при инцидента, пише Газета.ru.

Взривната вълна е причинила повреди на сгради в целия град, включително и официални резиденции на ливанското ръководство.

За силата на експлозията говори и фактът, че фасадата на търговски център, намиращ се на 2 км от епицентъра, е напълно разрушена.

Още по темата

Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че най-вероятно са се взривили 2750 това амониева селитра или амониев нитрат – взривоопасно вещество, което се използва за производство на торове и на бомби.

Огромните запаси от амониева селитра са се съхранявали на бейрутското пристанище от 2014 г., без да се спазват мерките за контрол и безопасност.

Ливанският премиер заяви, че е неприемливо подобно съхраняване на опасни вещества и разпореди в рамките на 5 дни да бъде проведено разследване за причините за експлозията.

Стотици хора са минавали всеки ден покрай „бурето с барут“, разхождайки се из нощен Бейрут и посещавайки магазините около пристанището.

Пристанищната инфраструктура е напълно унищожена – преди експлозията портът можеше да приема годишно 3 000 плавателни съда, там имаше 16 кея и товаро-разтоварни площадки, както и и военноморска база на ливанските ВМС.

Службата за национална сигурност на Ливан е започнала разследване заради намиращата се в пристанището на Бейрут амониева селитра още преди половин година, съобщи ливанската телевизия OTV, като се позова на свои източници. Взривоопасното вещество се е намирало на борда на кораб, плаващ под флага на африканска държава – плавателният съд бил изоставен на пристанището от стопаните му заради голям дълг.

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд сравни експлозията с американския ядрен удар срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. По думите е пострадал половината град.

Бейрутски медии сравняват взрива с употребата на тактическо ядрено оръжие.

Йорданската сеизмологична обсерватория съобщи, че взривът на пристанището в Бейрут е бил равен по сила на земетресение с магнитуд 4,5.

Взривът на пристанището в Бейрут предизвика международни реакции. Израел отхвърли предположенията, че негови военни самолети са нанесли удар по плавателен съд. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се е срещнал с генерали, които смятат взрива за атака.

Редица световни лидери изпратиха съболезнования за трагедията в Ливан. Това направи и премиерът Бойко Борисов, който заяви: „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“.

Снимка: БГНЕС

Виж други галерии »

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Руские преди 3 години
Мьi взривили бомба в Бейрут, а в Болгария бомба не нужна - там тъпичок Радев уморит всички от смех
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се бойте ливански братя, наш'та Тиква ви е обещала съдействие, следователно няма от какво да се страхувате.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24Моля? Че и 10 плюса са ти нахакали! От амониева силитра разредена с вода, потапяхме вестници, изсушавахме ги, навивахме ги на дебела ролка, палехме единия край, а другия го настъпвахме с крак - такъв дим и пушилка се вдигаше, че от километри се виждаше и беше много токсичен. Пич... като не си боравил с тези неща, що пишеш глупостииии неукииии...
28
0
 
4
 
! Отговори
т666 преди 3 години
До ШЗОПич, не се вкарвай във филми, а чети история.Подсказвам - Тексас 1947 г.и не само
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корабът е конфискуван още 14г. за неплатени сметки и неплащане на екипажа. Принадлежал е на фалирал руснак с кипърско гражданство. Тогава Кипър запорира сметки на руснаци в разгара на гръцката финансова криза. В кораба намерили дупки към контейнерите, вероятно пробити за крадене и изпратили заварчици да ги запушат. Взело, че гръмнало.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 20 ти правиш ли разлика м/у Амониев Нитрат и Амoниев Хлорид .Къв амоняк те гони при Амониева селитра бре Шамандуро необразована и потънала незавършила втори клас
25
3
 
11
 
! Отговори
ШЗО преди 3 години
Паднете кирове.Вие знаете ли как се детонират 200 тона селитра слабо.умни форумни киртаци.Вицждали ли сте 2 чувала селитра на куп ,че приказвате небивалици .Това изисква толкова работа и прецизност ,че изключва всякаква случайност освен организиран мащабен терор акт. Ако не е селитра значи мини ядрен удар е ударил.Напълно възможно след фалшивата Ковид 1 вълна втората вълна да почне с масирани миниядрени удари по столиците на всички световни държави с цел да се съкрати населението.
24
1
 
12
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
За жаласт от както се помня , Бейрут е нарицателно на взривове и отломки по улиците. Както Сомалия е нарицателно за постоянен и повсеместен глад
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен е терористичен акт. Много ясно се вижда, че има 2 експлозии, първата, доста по-малка, след което явно се пали селитрата и гърми като откачено. Но затова има толкова много видеа, защото има първа по-малка експлозия и всички са я снимали нея. Малко вероятно ми се вижда първо да се взриви самостоятелно някаква малка част и после всичко. В смисъл, без чужда помощ.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При избухване на селитра не се отделят токсични газове. Амониевият нитрат се преобразува в азот, кислород и водни пари. Ако има токсични газове те са от други вещества.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При избухване на селитра не се отделят токсични газове. Амониевият нитрат се преобразува в азот, кислород и водни пари. Ако има токсични газове те са от други вещества.
20
0
 
19
 
! Отговори
SS преди 3 години
Грешката им е, че още преди половин година са оповестили за разследване около амониева селитра на кораба на пристанището на Бейрут - така без да се усетят, са насочили врага към слабото си място... Така не се прави, бе араби!
19
0
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
...И Севезо, Италия, 1976, и Хирошима, Япония, точно преди 75 години!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11, когато някой има дългове обикновенно му блокират корабите,самолетите и т.н. докато не се разплати. Блокирането на кораби самолети и т.н. обаче не позвилява на кредиторите непременно да продадат даденото превозно средство и стоката. Ако фирмата собственик на кораба е фалирала в същото време е възможно да няма и кой да продаде клораба..
17
7
 
18
 
! Отговори
Най-много преди 3 години
токсични газове излизат от палатките на протестиращите!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Най..Ама руските!
15
5
 
12
 
! Отговори
Най.. преди 3 години
Най-логичното - евреите.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трагедия
13
3
 
17
 
! Отговори
zozi преди 3 години
Подобни неща са се случвали вечеhttps://en.wikipedia.org/wiki/Texas_City_disasterЗа съжаление на конспираторите, този случай макар и трагичен ще излезе съвсем ясен.
12
25
 
10
 
! Отговори
Бау...баау... преди 3 години
Руснаците са майстори на такива взривове.,,Точни" са ,като ракетите им.