Десетки държави изпратиха помощ в опустошения Бейрут

Най-малко 135 са жертвите на взрива в ливанската столица
6 авг 2020 08:10, Елка Василева
10
Десетки държави изпратиха помощ в опустошения Бейрут
Снимка: БГНЕС

Над 20 държави откликнаха след експлозията в Бейрут, като изпратиха човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са най-малко 135. Ранените са над 5 000. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват на между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

Осигурена беше и незабавна финансова помощ. Великобритания осигури 5 милиона паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро, Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Още по темата

Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха очакват и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.

Иран обяви, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване, предаде БНР.

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 3 години
А Израил какво ще прати?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ако имаше някоя война организирана от САЩ веднага ще пратим пари човешки ресурси техника каквото е необходимо на Американците. Ама щом е за хуманитарна криза няма за какво да се хабим да пращаме хора да помогнат. Станали сме държава за срам.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питаш "А България?" Не четеш Алеко Константинов. Там един именит българин е казал: "Имали, дали."
3
5
 
12
 
! Отговори
Ццжкк преди 3 години
Хубаво, нека пращат, те имат. Ние ако може да се въздържим, че имаме много дупки за попълване. Някои наши села и градове години наред си изглеждат като след взрив...
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А България ?
1
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Голямо нещастие, ни да държиш толкова експлозив в града, а като тука изтичането на данни от НАП! Безхаберие на висше ниво....