Взривът в Бейрут: Най-големият с конвенционални експлозиви

Светът не познава такова нещо, оцени арабистът Владимир Чуков
Обновена: 6 авг 2020 09:45 | 6 авг 2020 09:45, Елка Василева
26
Взривът в Бейрут: Най-големият с конвенционални експлозиви
Снимка: БГНЕС

В Бейрут стана най-големият взрив с конвенционални експлозиви, светът не познава такова нещо. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

135 са жертвите на взривовете в ливанската столица Бейрут. Над 4000 са ранените, не е много ясно колко са изчезнали, близо 300 000 са без дом. Това е престъпление от невероятен ранг, оцени Чуков.

„Ливанските власти обявиха извънредно положение и не се прави съдебно, а забележете, административно разследване от премиер-министъра. Тоест политическите власти ще решат кой е виновен и кой не“, каза експертът.

Още по темата

Според него най-вероятно случилото се се дължи на престъпна безотговорност, а историята започва през 2014 г. с един молдовски кораб, допълни проф. Чуков.

Става дума за плавателния съд "Росус", чийто съхраняван в Бейрут амониев нитрат е бил конфискуван. Товарът на кораба и самият плавателен съд са били задържани в Бейрут поради търговски претенции към собственика на "Росус", а екипажът напуснал кораба.

Арабистът е категоричен, че се задава хуманитарна криза за страната. Всичко това, което внася Ливан, е унищожено.

 „Може ли да сложите хранителните запаси на една държава до складове с лесно запалимо вещество“, попита риторично арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяха извикали Боко да им отреже лентата на някой ремонтиран склад на това пристанище. Щяхме да сме им благодарни вечно!