Взривът в Бейрут: Най-големият с конвенционални експлозиви

Светът не познава такова нещо, оцени арабистът Владимир Чуков
Обновена: 6 авг 2020 09:45 | 6 авг 2020 09:45, Елка Василева
26
Взривът в Бейрут: Най-големият с конвенционални експлозиви
Снимка: БГНЕС

В Бейрут стана най-големият взрив с конвенционални експлозиви, светът не познава такова нещо. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

135 са жертвите на взривовете в ливанската столица Бейрут. Над 4000 са ранените, не е много ясно колко са изчезнали, близо 300 000 са без дом. Това е престъпление от невероятен ранг, оцени Чуков.

„Ливанските власти обявиха извънредно положение и не се прави съдебно, а забележете, административно разследване от премиер-министъра. Тоест политическите власти ще решат кой е виновен и кой не“, каза експертът.

Още по темата

Според него най-вероятно случилото се се дължи на престъпна безотговорност, а историята започва през 2014 г. с един молдовски кораб, допълни проф. Чуков.

Става дума за плавателния съд "Росус", чийто съхраняван в Бейрут амониев нитрат е бил конфискуван. Товарът на кораба и самият плавателен съд са били задържани в Бейрут поради търговски претенции към собственика на "Росус", а екипажът напуснал кораба.

Арабистът е категоричен, че се задава хуманитарна криза за страната. Всичко това, което внася Ливан, е унищожено.

 „Може ли да сложите хранителните запаси на една държава до складове с лесно запалимо вещество“, попита риторично арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21Носът на единия се врязва в другияПри грешна маневра, както казваш.След това глупакът-капитан дава заден ход.Получават се искри, които запалват балите с памук, натоварени на палубата.Оттам огънят стига до експлозивите.Екипажът напуска кораба, а течениетого връща към кеяСлед това избухва.Факт.Абсолютни каръци!
20
0
 
2
 
! Отговори
Дядя Слон преди 3 години
Арабски непукизъм и пренебрежение към каквито и да е правила за безопастност драги коспиратолози.Истината вече я казаха преди година арабите арестували кораб със селитра за дългове.Преместили селитрата в склад не предназначен за такава цел.После във същия склад прибрали празнични фоерверки.За капак заварчици взели да ремонтират покрива на склада и запалили увеселителните фоерверки те пък селитрата и бум...голямо бум.Охрана на труда................такова нещо там не са и чували.
19
0
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
към к.8 Взривът е станал през 1921 г. в немския град Опау. Взривени са около 4500 т. амониева селитра. От града не е останало нищо.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Халифакс през Първата Световна война. Сблъскват се два кораба натоварени ..."Корабите не се сблъскват, а за малко да се сблъскат. Двата кораба правят резки маневри, за да избегнат сблъсъка. Товара на големия се запалва от рязката маневра, следва пожар. Зяпачи отиват на пристанището да гледат сеир. Следва взрив ...
17
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Някои народи ще се затрият сами, без чужда помощ. Оставете до стадо маймуни туба с бензин, разхвърляйте една две запалки наоколо и вижте какво става. Сега ще изкарат, че Израел им е виновен. Имаме прекрасна българска поговорка за случая: "Кой ми с.ра у гащите?". Богатите ливанци ще се оправят, да му мислят бедните.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирацията е: Руски молдовски кораб е пратен от Израел и МОСАД да бъде заловен от просттите арабески и арабисти и да бъде добре складиран в пристанището.Просттите арабисти рано или късно щели да свършат останалата работа на МОСАД.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел веднага си предложи помощта.Няма да се натискат я ако искат ливанците я крайна сметка много злини причиниха на Великият Еврейски Народ!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"а екипажът напуснал кораба." обикновена лъжа 11 месеца са били арестувани.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяко съвпадение НЕ Е СЛУЧАЙНО!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-силния инцидентен неядрен взрив е в залива на Халифакс, има и два по-силни, но те са експериментални в контролирана среда.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Гон е добре.Тези подли японци са готови на всичко за да се доберат до него.Малко им бяха атомните бомби.
10
3
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
лоша работа .....тва излежда на операция на нечии служби ...
9
8
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Станалото в Бейрут е истинската трагедия през последните 6 месеца, не глобалното медийно активно мероприятие ''епидемия/пандемия от коронавирус''!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабо ми се вижда! Можеше повече....
7
4
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Амониевата селитра не е лесно запалима!Това арабистът едва ли знае.С амониева селитра и вода в една кофа,може да си изтудиш бирата.От нея се правят много хубави димки и бомби.Но за да гръмне,трябва както се казва на жаргон да и се прибае.Е някоя врачка явно се е погрижила.Питайте бай ви SS за тия работи.Не слушайте разни измислени експерти.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм сигурен, че светът не познава подобен взрив. През 30-те години в немския град Торгау стоварената на открито тонове амонива селитра от влагата се разтекла и се превърнала в компактна стъклообразна маса. Пробвали с кирки, с длета и т.н. да я разчупят, но нищо не станало. Тогава някой хитрец предложил да я взривят и сетне да съберат отломките. Представяте ли си: детонатор, експлозив и тонове взрив! Торгау изчезнал от лицето на земята...
5
0
 
19
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Недейте лъга. Я прочетете за взрива в Халифакс на 6 декември 1917г, да видите,, за какво става дума. Или за взрива в Бомбай 1944 г. Това в Бейрут нищо не е.
4
5
 
5
 
! Отговори
ANk преди 3 години
Преди много години е имало по-голям взрив в Русия. Тръгнали да разбиват спечена амониева селитра и тя гръмнала. Това е христоматиен пример, който се дава на лекции по неорганична химия.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Арабистът" не е историк! Най-големият взрив с конвенционални експлозиви е бил в канадското пристанище Халифакс през Първата Световна война.Сблъскват се два кораба натоварени с тротил и пикринова киселинаВзривът е 3 килотона унищожава 2000 постройки1950 души загиват, девет хиляди са ранени
2
3
 
6
 
! Отговори
Нали преди 3 години
първо този кораб беше руски... Сега стана молдовски. Мисля, че м/у Русия и Молдова има известна разлика!