Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах

Путин и Макрон призоваха за прекратяване на огъня
1 окт 2020 07:52, Ния Христова
93
Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на Нагорни Карабах, където вече пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

На сайта на ведомството е публикувана официална позиция, в която се посочва, че наемниците са от Сирия и Либия. Целта на прехвърлянето им е пряко участие в бойните действия в Нагорни Карабах.
 
"Дълбоко сме загрижени от тези процеси, които водят не само до още по-голяма ескалация в зоната на конфликта, но и създават дългосрочна заплаха за всички страни в региона", пише още в позицията.
Още по темата
 
За първи път Москва потвърждава появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян пък обвини Турция в пряка намеса в конфликта. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи тези твърдения за провокация.
 
Междувременно Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Обстановката в Нагорни Карабах - анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

 
Въоръжените сблъсъци между Армения и Азербайджан са най-тежките от 2016 г. насам. Двете страни са в спор още от 90-те години на минилия век.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
ДРО преди 3 години
Не виждам за какво още е спора? Кино-режисьорът от арменски произход Карен Шахназаров признава, че Нагорни-Карабах е територия на Азербайджан. Цялата истинска арменска интелигенция признава териториалната цялост на Азербайджан.
54
2
 
2
 
! Отговори
Rqzaniq преди 3 години
Laite si kolkoto shtet bantunstanski bastuni. Balharia e sushtata mizerna dupka kato armeniq. Vijte v tubata sushtite bradqsali selqni s falshivi adidas anzuzi, palna ciganiq. Tova obesnqva mn neshta.
53
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Просията е гола вода, затова сега раздухват пропагандата за "неблагодарните арменци", на които не трябва да се помага. Като че ли радарът за ранно предупреждение в Гюмри е за защита на Армения, а не на Просия. Между другото, от базата в Гюмри беше пияният руски солдатин, който изкла семейство арменци в къшата им, докато спяха.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Петко Естествено, че сме братя!Брятя по религиозни вьзгледи а по генетични сме с тюрките по точно хазарите.Крьвта боя не става.
51
4
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Естествено, че сме братя! И те са черни неблагодарници като нас спрямо Русия! Що сега не крещят: Вън руските окупатори! и Вън руснаците от Гюмри!, а?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора язьк за младите войничета.Но така искат вьзрастните на инат война.То си е едни чукури и скали.Но за местните родина.И част от тези местни зивеят още в палатки с надежата да се завьрнат.Сега вероятно ще стане обратното.
49
6
 
5
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Новия президент на Армения доиде с преврат и е човек на Сорос. Арменците палеха руските знамена сега искат помощ от Русия.Ай на бас че тоя път помощ няма да получат
48
5
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Минската група в която освен Азербайджан и Армения влизат още Русия,Франция и САЩ,КАКТО ВИЖДАТЕ ВСЕ ВЛЮБЕНИ В АРМЕНЦИТЕ ДЪРЖАВИ,лъже Азербайджан ,че ще намери решение на въпроса.След изказванията на Президента на Франция акрон ни стана много ясно какво "решение на въпроса" са си наумили.Азербайджан ще възвърне територийте с кръв и оръжие и след това нека Минската група пак да решава,така или иначе за едно решение им трябват най-малко 30 години а до тогава Армения ще изчезне. Франция ще е Мюслюм
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36. Освен ако държавата в която живееш не ти е предоставила пълна свобода. ЗАБРАНИЛА МИ Е МАЙЧИНИЯ ЕЗИК ДА ПОЛЗВАМДА РАЗВИВАМ КУЛТУРАТА СИОТНЕМА ЧРЕЗ ШМЕНТИ КАПЕЛИ ФАКЬФСКИ ИМОТИНЯМА ВИШИ ДЬРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИОТГЛАЖДА СИ ДПС ясладжии
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наемниците отиват на следващата си работа. Плащат им от Запада, Арабия. Запада им купува оръжие от Източна Европа, плаща им заплати.Ще имаме поръчки за военната индустрия.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вчера руснаците счупили Американска бариера в Сирия
44
4
 
11
 
! Отговори
Майна преди 3 години
ДАЙТЕ НОВОТО ГОРИВО ОТ ВОДА И ВОЙНИТЕ ЗА ЕНЕРГИЯ ЩЕ СПРАТ ОКОНЧАТЕЛНО И ЗАВИНАГИ. Но " Великите" не желаят. Ще загубят пари. Хората не ги интересуват.
43
5
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ТУК Е НАЛИЦЕ ЕНЕРГИЙНА ВОЙНА. НИЩО ЧУДНО И САЩ ДА СА НАМЕСЕНИ.
42
5
 
4
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
А бе, ти си опериран от чувство за хумор.
41
13
 
16
 
! Отговори
Обективно до 62 преди 3 години
При руско - турската война България се освобождава от турците, но Не и от руснаците, които прокто заемат мястото на турците в БГ.
40
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната руско-турска война.При една от тях България се освобождава от рускотурските душмани.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни ! Амин !
39
9
 
9
 
! Отговори
АМИ , НЕМА ЛОШО... преди 3 години
НЕКА У РУСИЯ СИ ПУСКАТ ВЗАИМНО КРЪВЧИЦА ,БЕ...!МНОГО Е ЗДРАВОСЛОВНО ...ЗА НАС И ЗА ЕС...ХА,ХА,ХАААААААА...ЩО ВСЕ ДРУГИ ОТ БАЛКАНИТЕ ДА ИМ БЕРАТ ГАЙЛЕТО НА РАШКИТЕ...!!?
38
10
 
11
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Залагам, че азерите са започнали първи обстрел. Турция, чрез азерите ръчка Русия.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и тутотално разпърдеха гарнето!
36
6
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Е , КАК Е...ХА,ХА,ХАААААААА...НИМА СЕ БИЯТ И КОЛЯТ , ЗА ЧЕРНИТЕ ИМ ОЧИ.....ИЛИ ЗА "НОВА СЪВЕТСКА ВЛАСТ"..ХА,ХА,ХААААААААА...??!АЙДЕ , НИЕ ПАСЕМЕ ТРЕВА ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА