Турция задържа 62-ма за мащабна измама с криптовалута

Основателят на борсата избягал с 2 млрд. долара
23 апр 2021 12:25,
24
Турция задържа 62-ма за мащабна измама с криптовалута
Снимка: БГНЕС

Турските власти задържаха днес 62-ма души заради предполагаеми връзки с базирана в Истанбул борса за криптовалута, след като нейният основател избяга с активи на инвеститори на стойност 2 млрд. долара, пише БГНЕС.

Заподозрените са задържани при координирана акция в осем града, включително Истанбул, съобщи Анадолската агенция. Полицията е издала заповеди за ареста на други 16 души.

Борсата Thodex спря търговията, след като в сряда публикува мистериозно съобщение, в което се казва, че са необходими пет дни, за да се справи с неуточнена външна инвестиция. Според докладите борсата е спряла в момент, когато е държала поне 2 милиарда долара от 391 000 инвеститори.

Турските служители по сигурността пуснаха снимка на основателя на Thodex Фарук Фатих Йозер, който преминава през паспортния контрол на летището в Истанбул на път към неразкрито място.

Източници от сигурността, цитирани от телевизия HaberTurk, твърдят, че е в Албания.

Адвокатът на инвеститорите Огуз Еврен Кълъч заяви пред АФП в четвъртък, че стотици хиляди потребители не са могли да получат достъп до своите цифрови портфейли.

"Започнахме правни процедури и подадохме жалба в прокуратурата", каза той.

Прокурорите разследваха бизнесмена по обвинения в "тежка измама и създаване на престъпна организация".

Полицията нахлула в централата на компанията в азиатската част на Истанбул и иззе компютри и дигитални материали, разкриха медиите.

В съобщение в профила на компанията в Туитър Йозер заяви, че е в чужбина за срещи с чуждестранни инвеститори и ще се върне у дома "след няколко дни и ще сътрудничи на съдебните власти, за да може истината да излезе наяве".

Все повече турски граждани се насочват към търговия с криптовалута в опит да защитят спестяванията си в условията на рязък спад на стойността на турската лира и високата инфлация.

Турският криптопазар остава нерегулиран, въпреки нарастващия скептицизъм от страна на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган относно неговата безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До верноОгледай се колко институции вече започват да работят с криптовалути. Мина времето, когато бяха просто екзотика. Масовото навлизане на блокчейн технологиите започна, а някои хора не искате да го приемете, защото се страхувате. Ок, но това не означава автоматично, че всичко, което кажете, е вярно.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15закъсняваш боленн мозък
14
11
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Единственото нещо което става от турците е да пасът овце
13
1
 
6
 
! Отговори
До верно преди 3 години
Можеш да си го харчиш докато някой не го обяви за незаконно. Тогава си оставаш с хардуерния уолет. Едно време търговците на лопати са спечелили най-много от златната треска. И сега е така - справка акции на AMD, Nvidea и всякакви борси, хардиерни копачки, портфейли и т.н.
12
2
 
5
 
! Отговори
верно преди 3 години
*** са чували че можеш 2 млрд да ги държиш само в банка и че трябва да са в банка или в кеш за да ги имаш...бедните душици. Влезте малко в 21 век, всяко крипто може да е на офлайн уолет и да си го харчиш както и когато искаш. Събирайте пари в буркани и купувайте панелки за инвестиция, нема страшно!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с 2 милярда бяга ли се....де е Ружа...;) Всяка държава, като чуе, че идваш с 2 милярда да внесеш в банка ....ще те приеме ако ще и Чаушеску да се казваш.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименSeriozno li bee :))))
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ги е натискал за пари, понеже в Турция икономическата ситуация е сложна и съвсем нормално човекът си е избягал. Криптодемократично бягство от диктатурата
8
3
 
6
 
! Отговори
Сополивия репортер преди 3 години
чейндж бюро крипто
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова не се ползват разни случайни ексчейнджи. Много хора плюят по койнбейз, но най-малкото той е публична компания, вече листната и в nasdaq.
6
1
 
19
 
! Отговори
лайткоин преди 3 години
Търсете го при кака Ружа.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гепил 2 милиарда крипто и духнал.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено че е от нашите изпечени мошеници
3
2
 
5
 
! Отговори
Меди доганов преди 3 години
Главния *** на анадолската сбирщина конкуренция не търпи.!.
2
4
 
9
 
! Отговори
Дани3л п3тканов преди 3 години
Този е от моята партия!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след малко ще са появи оня некадърник който него интересува нищо ама чете и коментира новините