Защо Израел и ивицата Газа не могат да се видят добре на Google Maps?

Сателитните изображения са размазани и неясни
18 май 2021 20:00, Нели Христова
81
Защо Израел и ивицата Газа не могат да се видят добре на Google Maps?
Снимка: БГНЕС

Във време на ожесточен военен конфликт Ивицата Газа и селищата в Израел не могат да се видят добре на Google Maps - сателитните изображения са размазани и неясни. Ситуацията бе забелязана от изследователи, използващи публично достъпна информация с отворен код, в това число и картографски данни, за локализиране на атаките и документиране на разрушенията, предава technews.bg.

Всъщност голямата част от Израел и палестинските територии се появяват в Google Earth като сателитни изображения с ултра-ниска разделителна способност. Едва могат да се различат сградите и улиците - те изглеждат като петна.

Сателитните изображения са жизненоважен елемент за документирането и отразяването на конфликти като този в Газа, но има и опасения, че наличието на подробни изображения може да застраши сигурността.

В тази най-нова конфронтация в Близкия изток разследващите се стремят да потвърдят местоположението на ракетния огън и целевите сгради в Газа и Израел, като използват сателитни снимки. "Фактът, че не получаваме сателитни изображения с висока разделителна способност от Израел и палестински територии, ни връща назад", казва пред BBC изследовател на име Самир.

Google, от своя страна, заяви, че целта ѝ е "да поддържа редовно обновявани [кадри на] гъсто населените места" по света, но не такъв е случаят с Газа.

Доскоро правителството на САЩ ограничаваше качеството на сателитните изображения, които американските компании имаха право да предоставят на търговска основа. Това ставаше въз основа на "поправката от Кил-Бингаман" (KBA), въведена през 1997 г., за да се отговори на израелските проблеми със сигурността.

KBA ограничава качеството на изображенията, така че всички дребни обекти са неразпознаваеми. Въпреки че решението се отнася само за Израел, то беше приложено и спрямо изображенията на палестинските територии.

Докато местата на "специални" обекти обичайно биват показвани размазани - например териториите на военни бази, KBA е единственият случай подобен подход да бъде приложени спрямо толкова широка зона.

През юли 2020 г. KBA отпадна и сега правителството на САЩ позволява на американските компании да предоставят много по-висококачествени изображения на региона.

Данни от местните доставчици на сателитни изображения като Maxar Planet Labs показват, че реално има висококачествени актуални снимки на района. Те са толкова детайлни, че се разпознава всичко с "разделителна способност" до 50 сантиметра.

Тогава защо Газа все още е размазана? В лаконичен коментар Google твърди, че нейните изображения идват от редица доставчици и че компанията обмисля "възможностите да опреснява [своите] сателитни изображения, когато изображенията с по-висока разделителна способност станат достъпни". Все пак компанията понастоящем "не планира да [ги] споделя".
 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз да питам, собствениците на Гугъл, какви са като етнос ?
47
0
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
До Анонимен Всички сме равни ,но някой са по равни.-евроатлантическа ценност
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз защо не мога да протестирам по въпроса ? И аз искам къщичката ми да се вижда размазано поради защита на лични данни. Или не е разрешено за мен ?
42
5
 
17
 
! Отговори
Спокоен преди 1 месец
Някои от коментиращите бил ли е в Израел? Защото аз съм бил няколко пъти. В Тел Авив. Там, сервиз на на плотери ни прави фирмата. Е пък няма по голяма мизерия и гнусотия, повярвайте. И в Индия съм бил, и из Малайзиите, но такава липса на градска хигиена не съм виждал в живота си.
41
1
 
12
 
! Отговори
до 57 преди 1 месец
Точно така.. простия човек ще тегли. Винаги е било така. За това не бъдете прости, мислете с главите си. Бъдете добри с хората, които са добри с вас и създавайте здраво общество. Само така ще сме добре. В общи линии това е било и задачата на църквите - показват на простия човек какво не трябва да прави, в същото време му насаждат добродетели и създават общества. Средата формира човека.. сега живеем в среда на клюки, агресия и бълване на информация, което по себе си създава дезинформация.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото ИЛЮМИНАТИТЕ и ДЕМОКРЕТИТЕ са ги МАХНАЛИ!
39
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите използват човешките слабости, за да трупат богатства и власт. Кредити, скъпоценности.. те не се блазнят от такива неща, а правят пари от тях. От простотията на нормалния човек. Вижте как живеят най-богатите евреи.. Няма злата, маркови дрехи и показност. Те не плащат за суетене, а правят пари от суетата на нормалните хора. Виждат какви са им слабостите и ги използват. Децата на богатите евреи учат в техни училища, лекуват се в техни болници.. те винаги са се имали висши хора
38
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само САЩ. И Русия. Да сте чули Путин да е казал нещо срещу Израел? Евреите владеят света. И това не е антисемитизъм, това са факти.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но завета Си ще сключа с Исаака, когото ще ти роди Сарра догодина по това време.защото синът на тая робиня не бива да наследи заедно с моя син ИсаакаИ казвам ви, че мнозина ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Иакова в царството небесноАз съм Бог Авраамов, и Бог Исааков, и Бог Иаковов. Бог не е Бог на мъртви, а на живиНие пък, братя, сме като Исаака, чеда на обещание И тъй, братя, не сме деца на робинята, а на свободната
36
2
 
13
 
! Отговори
до 53 преди 1 месец
Никакви глупости не са - точно еврейското лоби, което управлява света се намира в САЩ - тия на място са само пионки.
35
17
 
6
 
! Отговори
До Ф.С.Б. преди 1 месец
Не говориш ли глупости?Еврейски САЩ!?САЩ са 330млн. и това мултинационална емигрантска страна ,не ми казвайте ,че Израел управлява САЩ само ,че е несериозно.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дявола е с евреите щом са си осигурили такова влияние, че цялата външна политика на САЩ да е посветена на интересите и закрилата на Израел. Проверете сами. САЩ воюват само с врагове на Израел: Ирак, Афганистан, Иран, Сирия, Либия. Всички те бяха заклети врагове на Израел. А сега са в руини. Изключая Иран, който вероятно е следващ...
33
10
 
7
 
! Отговори
Беновска пита преди 1 месец
А защо самите палестинци не се противопоставиха на " Хамас" да инсталират ракетите си в училищата, детските градини и обществени сгради,много добре знаейки , че ще се превърнат в мишена за израелските ракети???
32
6
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Палестина отдавна не съществува на Гугъл Мапс!! И това е благодарение на Израел и всички сенатори на САЩ с еврейски произход!! Гугъл е абсолютно подвластен на Еврейски САЩ--целта е -на няма граници и да няма палестина -все пка там се убиват палестинци за да им бъде плячкосана земята!!
31
0
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 1 месец
Не забравяй малките шапчици!