Талибаните: Войната в Афганистан приключи

Редица западни държави евакуират дипломатите от посолствата си
Обновена: 16 авг 2021 06:59 | 16 авг 2021 06:58, Ния Христова
48
Талибаните: Войната в Афганистан приключи
Снимка: БГНЕС
Войната в Афганистан приключи и формата на управление в страната скоро ще бъде ясна, обяви говорителят на политическото бюро на талибаните Мохамад Наим в интервю за "Ал Джазира". 
 
"Уверяваме всички, че ще осигурим безопасност за гражданите и дипломатическите мисии и сме готови за диалог с всички афганистански фигури и международната общност. Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", подчерта представителят на талибаните, цитиран от Ройтерс и БТА. 
 
Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс.

"Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат страната, преди да започнем да преструктираме управлението" в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие.

 
Президентът Ашраф Гани също напусна Афганистан и призна, че талибаните са спечелили. Близо 20 години, след като са свалени от власт от водената от Съединените щати международна коалиция, войските на талибаните отново влязоха в Кабул. Сега се очаква да обявят Ислямско емирство в Афганистан.
Още по темата
 
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи призив талибанските бойци и всички страни в конфликта да проявят максимална сдържаност, за да могат да бъдат запазени човешки животи. Редица западни държави започнаха да евакуират дипломатите от посолствата си в афганистанската столица. 
 
Съединените щати са свалили частично знамето на посолството си в Кабул, а почти всичките им служители от дипломатическата мисия са на летището. Това съобщиха от Пентагона и Държавния департамент. 
 
Американските военни части са поели контрола върху летището, за да позволят безопасното отпътуване от Афганистан на американския персонал и на служителите на техните съюзници, чрез граждански и военни полети, допълват властите във Вашингтон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
САЩ 20 години не научиха, че географията на Афганистан не позволява това, което те искат, но поне я обраха. Унищожиха още една държава. Лошото е, че идват все по близо.
22
0
 
2
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
Американското правителство пак иска, чрез война да обере парите на американския народ. Правителството на САЩ е престъпна шайка....Добре, че българите нямаме силна армия...
21
0
 
9
 
! Отговори
ами преди 2 години
И какво стана тя?!? Цели 20 г. добрите "самаряни" въдворяваха ред и демократизиране на обществото в Афганистан и в момента на изтеглянето си,Афганистан се върна в изходно положение. Та въпросът ми е колко смисъл или изобщо има ли смисъл тези провъзгасили се за богове на световният ред, да извършват каквито и действия за "демократизиране" на обществата?За тези 20 г. да ПУБЛИКУВАТ колкот трилиона са изхарачили за едно голямо НИЩО....
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1914Ти вземи отвори някоя книга да прочетеш дефиницията на фашизъм. Почти пълно припокриване с идеите на исляма. Затова и Хитлер толкова им се е кефил.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната свърши. Започва безкрайният ислямски рай. По 66 девици на коляно, от чешмите само мед ще тече от утре, вече никой няма да пуши мак, а жените ще ги признаят даже за хора.
18
6
 
2
 
! Отговори
1914 преди 2 години
Националсоциализма и фашизма нямат нищо общо с болшевизма или с исляма, стига сте ги сравнявали! При болшевизма има милиони убити само от глад, да не говорим в концлагерите или при масовите репресии и жертви на сталинския терор, имало е също и канибализъм! Всичко е оградено с бодлива тел и политкомисари, и няма мърдане! Доколкото знам никой не е искал да бяга нито от Райха нито от фашистка Италия! Стига сравнявахте всичко което не ви е удобно и не ви изнася че било фашистко!
17
1
 
5
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Войната в Афганистан приключи, войната сега започва, няма мир в сянката на алах -рогатия.!.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще заколят тоя-оня, и ще цъфнат. А пари от къде?
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално погледнато ислямът е фашистка идеология - не зачита абсолютно нищо друго, мрази свободната мисъл, единствената й крайна цел е пълно доминанство и винаги се изражда в авторитарни режими. Човечеството няма да узнае мир и просперитет докато не изкорени този душевен тумор от света.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 Къде ги четеш тези работи за 300 хилядна армия на Сащ там. Сам ли си ги измисляш тези работи или някой в кръчмата ти го е казал. Сащ имат 3000 войници там и пазят летището и посолството им. Нарочно не се включват в конфликта. Явно има нещо което не знаем и нарочно оставят нещата така. Нищо не е случайно.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 Ужас Ми какво да правят там съюзниците. Няма газ и петрол. Няма сметка да седят там в тия чукари. Оставят ги да се самоизбиват. Тия са като нашите ромей. И да се опитваш да ги социализираш няма да успееш. Загуба на време. След 1000 г още ще са там без да са се развили грам.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги да се избиват сами. Това го знаят най-добре, нека се избиват качествено.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега било квот било, отсега нататък почват всеки срещу всеки, както беше преди и е било винаги. Това е талибанската сигурност.
10
3
 
18
 
! Отговори
Уточист преди 2 години
И сега афганските бежанци в ЕС ще се върнат по родните си места, да строят новия афгански емирски рай, нали?
9
4
 
0
 
! Отговори
Стерео преди 2 години
До АнонименАбе *** как пък всеки път се изказваш неподготвен?
8
7
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Те и руснаците така защитават зарезаха СИВ и ВАрШАвСКИЯ договор и си биха камшика
7
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие пък какво се възмущавате, с вашите младотурски чалгари, където ги избрахте да ви управляват с ориенталска музика и мехтери? Вие сте по-зле от талибаните. Чалгаристан.
6
8
 
26
 
! Отговори
ужас преди 2 години
И ния чакаме Нато и САЩ дани защитават!!! Ето така "защитават" съюзниците си бягат от терористите и оставят всички....
5
8
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Та и руснаците си тръгнаха ***
4
14
 
12
 
! Отговори
аа преди 2 години
Що бе а руснаците с колко загуби се изнесоха от Авганистан И те същите хеликоптерите им падаха като круши