Смело и с вяра отива на смърт: Запис разкрива последните часове на Кадафи

Той бе убит на 20 октомври 2011 г.
21 окт 2021 20:00, Нели Христова
120
Смело и с вяра отива на смърт: Запис разкрива последните часове на Кадафи
Снимка: Getty

Аудиозапис, направен няколко часа преди смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, беше публикуван за първи път на десетата годишнина от убийството му, съобщи арабският телевизионен канал Al-Hadath. Твърди се, че е записът е направен на 20 октомври 2011 г. в Сирт, пише в. Политико, цитиран от БГНЕС.

В аудиозаписа с лошо качество на звука глас, за който се смята, че е на Кадафи, говори за случилото се в неговата страна и подготовката за окупацията на родния му град. Той е готов "да умре в тази битка за арабизма, исляма, принципите, ценностите, справедливостта срещу агресията и потисничеството". Муамар Кадафи отбелязва и че 40 държави са извършили агресия срещу Либия по време на 40-годишната кървава борба за истина, справедливост и достойнство срещу силите на потисничество. Според него "падането на либийската столица Триполи, която се оказа в ръцете на силите на НАТО и ислямистки терористични групи, се дължи на предателство".

Той се обръща и към съпругата си Сафия и дъщеря си Айша, като им пожелава радост и щастие и отбелязва, че „смело и с вяра отива на смърт и се гордее със страната си пред целия свят“.

Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври 2011 г. по време на последната битка за родния му град Сирт. Полковникът, заедно с група негови приближени, беше обкръжен и заловен от бунтовниците, които брутално се гавриха с него, измъчваха го и му се подиграваха няколко часа, а след това изложиха тялото му на публичен показ в търговски център в Мисрата.

На 25 октомври той бе погребан със сина си Муатасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис на тайно място в либийската пустиня. Според слухове при погребението му са присъствали само осем души. Няколко години по-късно в медиите започна да се появява информация, че гробовете са в южните покрайнини на Мисрата.

Още преди 10 години представители на Сирт се обърнаха към Мисрата с искане да им предадат тялото на либийския лидер, но тогава страните не успяха да се споразумеят, тъй като в замяна имаше искане за предаване на телата на някои от убитите противници на режима. През септември тази година се появи информация, че представители на Мисрата и старейшините на племената ал-Кадаф и ал-Муджабар са успели да постигнат споразумение, а останките на бившия либийски лидер и още двама ще бъдат върнати на роднините им за повторно погребение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
16
 
! Отговори
хан Крум преди 2 години
Никой не може да отрече, че по времето на Кадафи, Либия беще перлата на арабския свят! Но европейските "борци за права" направиха така че сега е една племанна територия. Същото я чака и Европа.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82 - До помнещ Не само, че не "помниш" ами си и неграмотен. __НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТ СЪС СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПОНЯТИЕТО "КОАЛИЦИОННА ВОЙНА"! ТАКИВА СА ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ "КВ" ИМАТ НАЧЕНКИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА НАПОЛЕОНОВИТЕ ВОЙНИ, А СЪЩО НЯКОИ ВОЙНИ ОТ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО. ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ НА "КВ" Е ВЪПРОСЪТ ЗА СЪЮЗНИКА, НО НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА САМО С ТОВА. А УБИЙСТВОТО НА КАДАФИ Е ПОЗОР ЗА ВЕЛИКИТЕ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ!!!
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно дрогиран, през последните 35 години!
82
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Обективно де, не До Отговор.
81
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Отговор/89Пич, къде говоря за кой убил Кадафито?! Демонстрираш пословичната неграмотност на про'стия тиквенски електорат. Отделно наглостта на европейската демокрация: "невежеството е сила"
80
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадафи е велик държавник,мъж,патриот.По негово време Либия беше богата и развита,с висок стандарт.Много българи и други източноевропейски специалисти работеха там,и бяха доволни.Самия Кадафи беше голям приятел на България.Той беше висока международна фигура-Председател на Африканския Съюз,организация обединяваща почти всички Африкански държави.Такъв беше този голям лидер преди Натовците заедно с Ислямистите да го убият, и да върнат Либия в Каменната ера
79
7
 
23
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Неграмотен си ти, *** нещастен. Преди 89г. имахме армия, която срещу всяка граничеща с нас враждебна страна можеше да води успешни отбранителни и в последствие настъпателни действия. Имахме и техника и жива сила, колко има го в статистиките, ама като си НЕГРАМОТЕН, селтако, няма как да разбереш... Чети, образовай се и тогава се репчи.
78
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професионален убиец е тоя. Вижте му физиономията.
77
3
 
6
 
! Отговори
До Обективно преди 2 години
До Обективно"3-4-5 ХИЛЯДИ ДОЛАРА месечна заплата". какви ги говориш бе приятел? Кажи3-4-5 стотин ДОЛАРА месечна заплата, за да си близо до истината.
76
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен Не съм казал,че ще долетят от Севастопол,или Симферопол..!..Те имаха бази навсякъде в "Соцлагера",с изключение на България..Та от Румъния до..София,примерно,какъв е проблема?..Освен това още тогава имаха свръхзвукови самолети...А и не е толкова важно дали става въпрос за 10,15,или 20 минути..Що се отнася до "пълномащабната защита",то.."Пълномащабното нападение" започва точно със самолетите!..Важи и до сега..Така че те са "алфата"...
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Какво ПВО, аз говоря за пълномащабна защита на територията. Руски самолети не могат да долетят до България за 10 минути ако ще и да са във въздуха, когато турците ни атакуват. Я кажи колко е разстянието до южната ни граница от голям ВВС гранизон на руснаците и да видим с каква скорост трябва да летят тия изтребители САМО ЗА ДА СТИГНАТ до нас. Аз говоря за войска. Имахме ЦЦ-23. Знам, защото бях в ракетни войски и ги обслужвахме. От тях "трепереха" турците (всъщност не).
74
15
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Ицко, Кадафи си беше убит точно от неговите хора, а не от американци или НАТ! Беше си събрал толкова врагове, че все някъде щеше да се натресе! Знаеше се ,че имаше от какво да се страхува, как 40 държави му били обявили война,си е психично разстройство! Хайде и да не забравяме гаврата с нашите медицински сестри, които 8 години изкараха в либийски затвор с мисълта, че всяка сутрин могат да бъдат обесени;
73
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"която се оказа в ръцете на силите на НАТО и ислямистки терористични групи," - кратко и ясно. В Афганистан, Либия, Сирия.Посре що ес приема и защитава ислямистките терористи или що ДПС е сред авангардните брюкселски партии.
72
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен../82/..Не знам за коя "БНА" говориш..Аз обаче,като част от ПВО-ЗРК мога да ти кажа ОТ ПЪРВА РЪКА,че поне ПВО-то трябваше да "устиска" десет МИНУТИ,докато изтребителите от СССР-то долетят до нас..Което не беше особено трудна задача..Имахме най-модерната ЗА ТОГАВА техника за ПВО...За пехотата не знам,признавам..Чувал съм само,че сме имали доста внушителни бронетанкови сили по границата..А за СС-300 /както май ги наричаха/,нема и да отварям дума..
71
0
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 82 "неграмотен" съм казваш "педанте"?-:))) Ама ме разбра а? -:)))) Та чак и опонираш?-:)))))))
70
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До факти. Защо ли си мисля, че твоите числа за Русия са среден доход на човек, а не средна заплата? В България за 2020 година средния паричен доход на човек е бил 579 лева.
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помнещ Не само, че не "помниш" ами си и неграмотен. И за да ти кажа, колко си неграмотен ще ти кажа, че толкова много "плашехме" Турция, че ОФИЦИАЛНАТА задача на БНА беше да устиска 48 часа, докато руснаците ни дойдат на помощ. За останалите глупсти даже няма нужда да коментирам. Някои хора имат нужда от сериозни консултации при психолози.
68
4
 
24
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
По времето на социализма,Америка нямаше куража,да се заяжда с нито една социалистическа държава която беше към Варшавският договор! България беше въоражена до зъби ,като крайна и граничеща сТурция която беше към НАТО!Днес Турция остана май сама!-:)Та имахме тогава ракетите СС -300 които за минути щяха да са в Турция! След 1989г.Америка,за да покаже "превъзходство"нападна държави като Либия и Ирак,които не "членуваха" към никого!Гониха икономически цели и ги постигнаха за сметка на невинни жертви
67
3
 
1
 
! Отговори
Факти преди 2 години
До веИздаде се гледаш Москва само :) Москва е друго не е средна Русия.А и за Москва тези хиляда долара са само наема на месец в нормален Московски квартал в самостоятелен апартамент 2+1
66
4
 
4
 
! Отговори
До Трола преди 2 години
Абе тия данни в Гугъл да не сте ги пуснали вие ,Бе? Направо ме разсмя с тия 1300$ заплата в Русия!