Войната в Украйна влияе смъртоносно на арабския свят

Според Блинкен нарастващите цени на пшеницата и петрола са катастрофални
Обновена: 31 мар 2022 11:49 | 31 мар 2022 11:49, Йоана Цонева
52
Войната в Украйна влияе смъртоносно на арабския свят
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна има "смъртоносно" въздействие върху арабския свят, особено чрез постоянно нарастващите цени на пшеницата. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на посещение в Алжир, предаде АФП.

Блинкен изнесе реч по време на обиколката си в Алжир, която започна с безпрецедентна израелско-арабска среща на върха в пустинята Негев, на която присъстваха Блинкен и външните министри на Израел, Египет и три арабски държави, които нормализираха връзките с Израел през 2020 г.

Зависимите от украинския внос северноафрикански държави са изправени пред това, което Блинкен определи като "катастрофа", тъй като войната в Украйна влияе пряко на световните пазари на пшеница и горива. И Русия, и Украйна са световни производители на пшеница, докато Москва е основен глобален доставчик на петрол и газ, пише БГНЕС.

Руската инвазия има "смъртоносни последици за гражданите в региона", каза държавният секретар пред журналисти в столицата на Алжир.

Още по темата

Блинкен се срещна с президента на Алжир Абделмаджид Тебун след разговори с външния министър Рамтане Ламамра по време на първото му посещение като висш дипломат на САЩ в северноафриканската страна.

Отношенията между Вашингтон и Алжир се влошиха в резултат на споразумението между Израел и Мароко, подписано с посредничеството на тогавашния президент Доналд Тръмп. Администрацията на бившия президент призна мароканския суверенитет над Западна Сахара, богата на фосфати пустинна територия, където Алжир отдавна подкрепя движението за независимост Полисарио.

Във вторник в Мароко Блинкен изрази подкрепа за марокански план за автономия на Западна Сахара, който той определи като "сериозен, надежден и реалистичен".

По-рано тази седмица Блинкен бе на безпрецедентна среща на върха в Израел, на която присъстваха външните министри на Мароко, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a na eu, uk, usa, canada deistva sajivitelno i blagotvorno li?
42
2
 
16
 
! Отговори
БАИ ШИЛЕ преди 2 години
останаха ли араби вие американците ги избихте
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това в арабския свят знаят ли го?
40
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да наложиш санкции на този, който раздава хляба, не е нужно да си завършил Харвард, за да го разбереш.
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия на арабите е помагала но те я изоставиха. На Италия колко много помогна за ковитодеветнайсе кризата но Италия и те налагат санкции. Добре ама не е така. Не честно е.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храната не е като оръжието , Ястребе .
37
2
 
27
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Ами налагайте още санкции на Русия и ще си сърбате бълвоча!
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арабски държави и северноафрикански държави са различни неща. Защо краварите не го знаят?
35
0
 
18
 
! Отговори
1789 преди 2 години
Щом няма хляб, може да минат на пасти. Може да си го позволят.
34
3
 
27
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Хайде сега като сте загрижени за арабските страни да им помогнете с храни,а не както винаги с демокрация,налагана с оръжие.
33
2
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ДОРИ МАЛКО УМНИТЕ ЗНАЯТ : НЕ ,,ЛОКАЛНАТА" ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И АМЕРИКА, НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА Е ПРИЧИНАТА !!! САНКЦИИТЕ , БАЙ ДЪНЧО , САНКЦИИТЕ !!! БЕДНАТА И ГЛАДНА РУСИЯ , А !!! СЛЕД СЕДМИЦА ЩЕ СЕ НАДИГНЕ 103 МИЛИОНЕН ЕГИПЕТ И 500 МИЛИОНА В ЕВРОПА !!!
32
2
 
27
 
! Отговори
Блинк-шит преди 2 години
"Когато обаче ние, ФАЩ ви бомбардираме, е съвсем демократично, хуманно и полезно за арабския свят, защото нашите демократични бомби защитават нашите либераст-демонократични ценности..."
31
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а Индия и Русия започват разплащане в рупии и рубли и заменят swift с тяхна платформа.Същото е и с Китай -Русия - юани и рубли. така, че май някой се прострелва в крака и световният господар долар почва да губи почва по краката си.
30
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали русия беше жалка бензиностация с ракети, дето е 2 процента от световната икономика. Как стана тъй, че ингилизите стоят на студено, в италия и франция спират заводи, а арабите гладуват без руската пшеница?
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арабите със сигурност няма да умрат от глад. Може да сменят диетата, но само толкова.
28
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арабските страни с изкл. на Сирия гласуваха против Русия а пък сега гладни били. Връзка между нещата няма ли бе ами то е очевидно. Сащ да ги хранят.
27
4
 
17
 
! Отговори
Бандите на НюЙорк преди 2 години
Напомня ми сцената със умрялото зайче. Трагикомедия!
26
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега като гладуват тия араби на къде ли ще е запътят? Дали ще е към Америка, земата в която тече мед и масло от чешмата и в голямата Бяла къща живее духа от вълшебната лампа? Или ще е към Европа? Честито. Хайде по още 40 лв на ден за гладните арабски дечица. И да не забраните да им платите здравните осигуровки, че да може да се лекуват, нас не ни мислете, ние както винаги ще си кротуваме и на избори ще ходим за гъби, защото живота ни е рай!
25
2
 
31
 
! Отговори
. преди 2 години
чаршафите все едно ни питат нас добре ли са ни цените на горивата . Реципрочни са работите
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блинкен, не е нормално колкективният запад да се отказва от руските нефт и газ, да търси алтернатива и диверсификация, а арабският свят да е така яко зависим от украинския внос, че да гладува. Пиндостан и Канада са износители на пшеница - да помогнат.