Турция е раздразнена от речта на гръцкия премиер в Конгреса на САЩ

Американците да помислят два пъти, преди да аплодират речта на Мицотакис
19 май 2022 12:52, Йоана Цонева
26
Турция е раздразнена от речта на гръцкия премиер в Конгреса на САЩ
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Турция изрази раздразнение от речта на министър-председателя Кириакос Мицотакис във вторник пред Съвместната сесия на Конгреса на САЩ, а турският вицепрезидент Фуат Октай я определи като "театър" и "шоу", пише "Катимерини".

Октай призова членовете на Конгреса на САЩ да помислят два пъти, преди да аплодират речта на Мицотакис, който спомена турския ревизионизъм и 48-годишната окупация и разделяне на Кипър. Октай също така заяви, че Гърция нарушава турското въздушно пространство.

"В Конгреса на САЩ, който наричаме съюзническа страна, ние гледахме, вие гледахте, театъра, който се разиграваше за Турция и ТРНК [непризнатата единица в окупирания от Турция Кипър]", каза той. "Те стоят и ръкопляскат на гръцкия министър-председател, който се противопоставя на решението за две държави в Кипър. Да се държиш така, сякаш на острова няма кипърски турци, е много неприятна ситуация", добави той.

Още по темата
Октай заяви, че Гърция играе игра по отношение на 12 мили от териториалните си води в Егейско море и "постоянно нарушава въздушното ни пространство".

"В този момент, когато регионалното сътрудничество е по-важно от всякога заради руско-украинската криза, всеки трябва да се замисли за какво се бори, какво подкрепя и какво казва", подчерта той.

Съобщава се, че при сегашната обстановка във Вашингтон Анкара смята, че ще бъде трудно да получи одобрение за програмата за модернизация на турските F-16.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Анкара не може да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Ердоган заяви, че дипломатите от двете страни "не бива да си правят труда да пътуват до турската столица", като добави: "Разширяването на НАТО е важно за нас само на ниво, на което ще се зачитат нашите чувствителни чувства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турските много им знае устата. Ако им друпнем водните ресурси и за 1 седмица в Истанбул ще се вмиришат.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
май май Турция отива към Брикс
18
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Алито от Софияе бедно ми али,едно е да искаш...друго е да можеш.-..явно инфлацията в турция ще продължи да нараства...безработицата също,САЩ може да изтеглят пройзводства...Германия също...Франция...али какво ще правите с...българските турци...с македонските...с германските,водите Турция по наклонената...с путин само надолу!!!знам,че си руски ***...нито някой те чете нито...от ваксините е...скоро ще свърши!!!
17
11
 
18
 
! Отговори
Алито от София преди 1 година
Мисля че коментара на Октай е излишен, най добре ще е ако Турция нападне и изравни със земята мръсните долни византийци, след американските евреи те са най долното племе на света, затова най удачно е Турция да ги затрии, и заради Кипър
16
9
 
14
 
! Отговори
смей се, Унуфре преди 1 година
Турският вицепрезидент Фуат Октай определи речта на министър-председателя Кириакос Мицотакис във вторник като "театър" и "шоу", а вчера журналисти основателно се посмяха над отговора на новия прес-секретар на бЕлата кАща на въпрос за мощната инфлация. Обладаващата два модерни плюса Карин Жан-Пиер - цветнокожа и представител на ЛГБТ - отговори, че за високите цени на пиндостанския пазар е виновен ... /няма да повярвате/ ... виновен е Путин. "театър" и "шоу".
15
10
 
34
 
! Отговори
Важно! преди 1 година
Здравейте,Ето вижте как си бранят интереса и то със самочувствие!! Знаят как да си гледат и преследват националните цели!А не като нашите усмивки насам натам и евроатлантически ценности !! Срамота !Такива лидери като на Турция и Унгария ни трябва и на нас, а не говорители на Белия дом и ЕС!Управници моля мислете най-вече за нас, а не за чуждите сили! От 9 мил. станахме 6, от кеф ли?
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турци продължавайте с опитите! За вас само това е важно!
13
4
 
8
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 1 година
Искаме още статии за анаватаната, за нащо халиф, господ и алах грузинското шенгене ермингян и за всичкото анадолско амсалаци!
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ррдоган както всеки психопат в последно време иска да печели гласоподаватели с популизъм. Ще му видят сметката в Турция.Турците не са глупави като Руснаците.
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган има около 51 % подържка в Турция. Това е с фалшифициране ба изборите.В Истамбул и Анкара мнозинството са срещу него. Реално няма подкрепа и от 30% от Турците.Ще мунвидят сметката. Той миналия път се спаси заради подкрепата от САЩ. Обаче вече няма да мунсе размине.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган печели точки с Русия затова не приема в НАТО Швеция и Финландия. Иначе и Македония не трябваше да приемат понеже и те признават кюрдската партия. Но тях ги приеха щото както на нас така и на него САЩ му нашокаха канчето!
9
0
 
23
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
"чувствителни чувства"...кой гений направи този превод?...
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие на този конгрес давате дума само на терористи и ***.
7
2
 
3
 
! Отговори
До 1 Анонимен преди 1 година
Нещо си се объркал. Помисли си пак, ако може този път като си включваш и горния етаж.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кипърските турци - чемодан, вокзал, Анадола... Иначе и ние почваме, даже сега е момента да си отцепим от О!Крайна териториите с български окраинци.
5
10
 
21
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Защо нямаме политик с тоnkи като Ердоган?
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия-Украйна Гърция-Турция България-Македония още много пари за американците на какво ми мирише тук -на много американски пари за поддържане на огъня и оборот за САЩ
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Кипър има две държави. Там се проведе референдум за обединение на острова и кипърските турци гласуваха ЗА а кипърските гърци с НЕ. Гърция не иска две държави на Кипър но не иска и една държава с кипърски турци. Иска целия Кипър но ако може да ги няма кипърските турци.
2
0
 
33
 
! Отговори
Много преди 1 година
Чувствителни чувства имат турците... За разлика от преводача, който изобщо не се усеща.
1
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция няма азбука !Турция няма език !Турция няма култура !Турция живее в каменната ера с мисли за войни сега в Ирак за мисли за насилие и терор .