Кое е по-добре - петрол от Русия или от Иран?

Техеран намали цената на нефта, за да се конкурира с Москва
Обновена: 4 юли 2022 21:46 | 4 юли 2022 21:27, Йоана Цонева
100
Кое е по-добре - петрол от Русия или от Иран?
Снимка: БГНЕС

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на страната, увеличава влиянието си на ключовия китайски пазар.

Китай се превърна във важна дестинация за руския петрол, тъй като Москва се стреми да поддържа износа си след последиците от инвазията в Украйна. Това доведе до по-ожесточена конкуренция с Иран на един от малкото останали достъпни пазари за ирански суров петрол, които бяха значително ограничени от санкциите наложени от САЩ, предава Bloomberg.

Руският износ за Китай нарасна до рекорд през май. Тогава Русия изпревари Саудитска Арабия като най-голям доставчик за най-големия вносител в света. Въпреки че Иран намали цените на петрола си, за да остане конкурентоспособен на китайския пазар, близкоизточната страна все още поддържа стабилни потоци. Това се дължи отчасти на нарастващото търсене в Китай след облекчаването на строгите COVID ограничения, които намалиха драстично потреблението.

„Единствената конкуренция между иранските и руските барели може да се наблюдава в Китай, което ще работи изцяло в полза на Пекин.“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това също е вероятно да притесни производителите в Персийския залив, тъй като техните високо ценени пазари са превзети от суров петрол, продаван на силно намалени цени“.

Официалните данни на Китай посочват само три месеца, в които е внасян суров петрол от Иран от края на 2020 г. насам, включително през януари и май тази година. Данни от трети страни обаче показват постоянен поток на суров петрол от ислямската република. След лек спад през април, вносът е бил над 700 000 барела на ден през май и юни, сочат данните на Kpler. Консултантът в индустрията FGE обаче твърди, че руският Urals е изместил някои ирански барели.

Иранският петрол е оценяван на близо 10 долара за барел под фючърсите на „Брент“. Ниската цена има за цел да се конкурира с тази на руския сорт Urals, който трябва да бъде доставен в Китай през август. Намалението е еквивалентно на отстъпка от около 4 до 5 долара за барел преди инвазията. Иранските класове Light и Heavy са най-сравними именно с Urals.

Независимите китайски рафинерии са основни купувачи на руски и ирански суров петрол и евтините доставки са важни, защото рафинериите са ограничени от правила засягащи износа на горива, каквито не важат за държавните преработватели. Известни като „чайници“, те не получават квоти за доставка на горива до отвъдморските пазари, където цените скочиха поради кризата в предлагането. Вместо това, те доставят на вътрешния пазар и са претърпели загуби през последните месеци, тъй като COVID мерките подкопаха търсенето.

Намален внос от Африка

Руският суров петрол ESPO, който е известен с по-ниско съдържание на сяра и по-високо качество е по-скъп от иранския петрол, твърдят търговци, но все пак по-евтин от сравнимите барели от други страни от Близкия изток. Желанието на Китай да приема петрол с отстъпка въпреки произхода му ограничава потоците от други доставчици.

Западна Африка е една от най-силно засегнатите, особено що се касае до доставките от Ангола, Габон и Демократична република Конго, твърди Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler.

Потоците в Западна Африка са се равнявали на средно 642 000 барела на ден миналия месец, най-ниското ниво от ноември 2013 г., казва тя. Сривът в ключова ценова структура също допринесе за по-високите разходи за внос на африкански суров петрол, който трябва да измине дълго разстояние, за да стигне до Китай.

„Разходите са голяма грижа главно за „чайниците“, казва Михал Мейдан, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Това вероятно ще се задържи като тенденция, докато икономиката не започне да се възстановява и активността се възобновява. Тогава и търсенето на всички суровини ще се увеличи“.
 


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 1 месец
През последните 500 години Иран не е нападал никого.
81
3
 
6
 
! Отговори
Шмайзер преди 1 месец
Путинова Русия ще си яде петрола сама.
80
4
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Понеже въпросът в заглавието е философска дилема, ще се опитам да дам тривиален отговор. Значи, това е все едно да си лапнал конец, който е излязал отзад. Накрая на конеца - пред устата е вързано едно голямо л**но, а на другият край - огромен ***. Като дръпнеш да изкараш пениса, л**ното ти влиза в устата. Като се опиташ да го извадиш от устата, членът ти влиза яко отзад. Това е отговорът на загаТката с петрола - Русия или Иран.
79
2
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Ако продължава тая сага с петрола арабските шейхове ще изкупят не само футболните отбори и контролните пакети в автомобилните фирми на Запад ,ами и целия Запад!
78
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре е евтин петрол - не ме интересува откъде.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросът не е зададен правилно. А той стои така: От Близкият Изток минаващ през банките на САЩ и пак от Близкият Изток.
76
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия и Иран се конкурират кой ще предложи по евтин петрол на Китай.Същото е и с Газа.Китай диктува правилата.
75
1
 
12
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 месец
До койтоКато мине през държавата става троен ;) от рафинерията излиза на половин цена от т'ва , което е на колонките за зареждане. Разликата, кой е я плаща... аз и ти, и той, и тя... а горивото докато стигне до колонките се омърсява и окислява, що.. щот сме палачорест народ, за т'ва...
74
0
 
14
 
! Отговори
който преди 1 месец
е по-евтин, ама квото и да е като мине през лукойл и бензина става троен. Другаде е заровено кучето, не от де ще дойде петрола
73
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иран е ислямска държава а Русия в момента върви процеса по нейното ислямизиране.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Иран естествено.В гръцко колата харчи 6/100.
71
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купете си по един велосипед бе, дебела нация от мърди. В Холандия всеки е зарязал колите и на никой не му пука за газ и нефт. Стройте високоскоростни железници, стига с тея магистрали. Вижте другите какво правят.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре е цената за тези *** да е под 2лв. :)))
69
3
 
16
 
! Отговори
Няма стара риба !!!! преди 1 месец
Когато мечката се наиграе,тогава ще преговаряме.За сега ...каквото дойде. ,,Гладна мечка,хоро не играе" е казал старият българин. Всичко с времето си.Сега е важно да си останем независими,колкото и да ни извиват ръцете.После пак от където е текло,пак ще тече.
68
1
 
14
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 месец
Гледайте да се образовате, да се изучите, и вие, и децата ви, квалификации, професионални курсове... правете каквото трябва, че да можете да си намирате хубави работи, с хубави заплати, занаят също не е лошо да се владее, че не останаха плочкаджии... от там нататък, всичко ще си дойде на мястото по един или друг начин.
67
2
 
16
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
НЕЩО МАЙ СЕ БАЛАМОСВАМЕ ТУКА - ОКОЛО 90% ОТ ПЕТРОЛА В БЪЛГАРИЯ Е РУСКИ И ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА С КАКВИ КОНОСАМЕНТИ ВЛИЗА В ЛУКОИЛ/НЕФТОХИМ Е ВСЕ ЕДНО НАВРЕМЕТО В ХУБАВИТЕ ГОДИНИ /90-те/ БЕШЕ МОДЕРНО ТАНКЕРИТЕ ДА ПРИСТИГАТ С КОНОСАМЕНТИ И СТОКОВО ПРИДРУЖИТЕЛНИ ДОКУМЕНТИ С ПРОИЗХОД ОТ НИКАРАГУА АМА СЕ ТВАРЕХА В НОВОРУСИЙСК. ПАК СЕ БАЛАМОСВА НАРОДА - ЕЙ БЪЛГАРИНА НЕ Е *** ПОНЕ НЕ Е ТОЛКОВА *** КОЛКОТО НА МАНИПУЛАТИВНАТА ЖУРНАЛИСТИКА И СЕ ИСКА ДА БЪДЕ ***.
66
7
 
9
 
! Отговори
до 62 преди 1 месец
Ленин им го забрани, та те после и на нас години наред не ни даваха да влизаме в църква! Та раша и християнство...смешка!!!
65
5
 
18
 
! Отговори
За украйна майна преди 1 месец
Ако трябва ще плащаме 100 кратно по-високи цени, само за да сме с нашия господар америка и също така да даваме на украйна суха пара и оръжия. Аз обичам да съм р об живеещ в ко лония
64
3
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
Не лъжи. За теб е най важно да е на най ниска цена, стига петрола да е руски, нали?
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добре е от където е Най евтин.