За концерта на Найджъл Кенеди

Или как публиката в София чу чист, артистичен, многопластов, виртуозен джаз
19 юни 2009 14:00,
11
За концерта на Найджъл Кенеди
Снимка: АРТ БГ

От tili.blog.bg

Начало - почти половин час след обявеното време.

Сцената - тъмна с ефектно осветление в пурпурвиолет и тюркоаз.

Отваря се лява странична врата, прожектор осветява маестрото, който влиза и преминава през залата свирейки.

От време на време спира и галантно целува ръка на някоя дама от публиката, включително и на малко момиченце с цветя. Изкачва се горе и концертът започва.

Красива композиция с ирландско-скандинавски мотиви.

Зала 1 е претъпкана, публиката беснее... Колко часа продължи - не зная. Много!

През цялото време - пълно себеотдаване на джаза и на публиката.

Прекрасна атмосфера, Найджъл представя колегите си, парчетата, шегува се.

Квинтетът е в състав: Найджъл Кенеди - електрическа цигулка, Адам Ковалевски – бас, Павел Доброволски – ударни, Томаш Грегорански - тенор саксофон и Пьотр Вилажот - пиано.

Разказва, че понякога живее в Ирландия, защото човек с името Кенеди трябва да живее там поне от време на време. Там живее и авторът на следващата композиция шотландецът Доналд Лийч, но по други причини.

Авторите на музика не плащат данъци в Ирландия и това е неговият шотландски резон да живее там. Нали шотландците са техните габровци. Концерт не се разказва, но този виртуоз прави с инструмента невероятни неща!

Този път нямаше Бах и Вивалди. Беше чист, артистичен, многопластов, виртуозен джаз.

Когато Стефан Грапели поканил 16 годишния Найджъл Кенеди да свирят заедно в Карнеги хол, импресариото на младия музикант казал, че това ще бъде краят на кариерата му на класически вируоз.

За наше щастие - не се е оказал прав. Еднакво добър е и в двата велики жанра!

Единствената ми забележка е към прекалено бруталното на моменти озвучаване на залата, но това си е вечният проблем на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
влади преди 14 години
Всички повтарят в един глас колко е гениален Кенеди и това е така, но това не означава ,че и като композитор е гениален. А концертът му беше с амо с негово,собствена музика, затова си тръгнаха хората. Не от неуважение. За мен верния коментар е този
9
0
 
0
 
! Отговори
Лиляна преди 14 години
За публика главно на класическа музика /което си е така/, реакциите бяха много точни и доста бясни на моменти. Хората си тръгнаха поради ужасното озвучаване, особено във втората част. То пробиваше ушите! Въпреки това - концертът беше великолепен!
8
0
 
0
 
! Отговори
меломан преди 14 години
До Тео:Много се радвам, че и други споделят мнението ми за публиката и неуважението й към артиста! Джазът не е любимият ми жанр, но как да не се възхитиш на вдъхновеното свирене на Н. К. и другите музиканти. А и кога друг път ще го чуеш да пее блус!
7
0
 
0
 
! Отговори
Teo преди 14 години
Хммм! Какво да кажа. Лично аз бях на концерта! Опрделено Н.К е гений в настоящето време и изкуство! Аз лично бях леко разочарован от концерта и наистина атмосферата в зала #1 на НДК не беше чак толкова еуфорична, колкото я описват. Мисля, че хората трябваше по-добре да се информират какво ще свири той в тази вечер. Мисля си, че повечето очакваха "истинска" класическа музика или по-скоро етно-парчета от албума му с Кроке. Но смятам, че си беше неуважение от страна на публиката просто да си тръгне
6
0
 
0
 
! Отговори
Mimi преди 14 години
Аз пък ценя Кенеди като изпълнител на класическа музика и останах до някъде разочарована защото нямаше класика. Иначе е все така виртуозен в свиренето си независимо дали изпълнява джаз или класика.
5
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 14 години
До Номер 3:Ами 50лв е билета.Да си купиш другият път за да коментираш.
4
0
 
0
 
! Отговори
меломан преди 14 години
Концертът беше великолепен, но не бих казал, че публиката "беснееше", за моите представи тя бе по-скоро вяла и апатична - очаквах по-бурни аплодисменти. Да не говорим, че много хора си тръгнаха по време на концерта. Жалко, мисля, че Н. К. беше в настроение да изпълни повече бисове!
3
0
 
0
 
! Отговори
До Даниел преди 14 години
ами повечето като не са били в зала 1 на НДК снощи ,какво да коментираме бе????иначе Наѝджъл Кенеди е без коментар:))))))))))))
2
0
 
0
 
! Отговори
Лиляна преди 14 години
Благодаря на Dnes.bg, че са включили постинга ми в сайта за изкуство! Наистина съм изненадана приятно! Желая ви успех!
1
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 14 години
Концерта беше повече от великолепен!Интересно ми е как няма и 1 коментар тук...Като няма сезона на дините или мутри не е интересно нали?? :(((