Как мислите ни променят действителността?

Петко Ношков @noshkov.blog.bg 10 фев 2013 14:14
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
2
3532
 

Още много отдавна хората са открили силата на мислите и са я използвали, за да постигат собствени цели. Днес, в ерата на интернета и развитата комуникация е много лесно човек да отвори гуугъл и да открие безброй доказателста, житейски примери , видеоклипчета,та дори и книги по този въпрос.

Най- интересното е,че мислите ни се сбъдват независимо дали знаем за това или не. Една мисъл на Хенри Форд ще потвърди изказването ми,а именно: „ Този,който казва,че не може и този,който казва,че може, обикновено и двамата са прави“ Ще си позволя да разтълкувам тази мисъл на великия Хенри Форд,основател на компанията „ Форд“ . Обикновено човека,който казва,че не може нещо, действително не го може,защото той сам не вярва в това. Тук не става въпрос за абсолютната способност да направиш нещо,а в това дали ти самият вярваш,че можеш да го направиш. Защото от там се започва- от вярата в себе си. Нека поразмишляваме какво би станало с този човек. Той от страх от провал,от страх какво ще си помислят хората или просто от незнание, още в ума си ще предаде идеята да направи какъвто и да е опит да постигне дадена своя цел. Ето къде идва силата на вярата в себе си и на мислите - ти се отказваш още дори без да си опитал и да си претърпял провал! Нека да видим какво ще стане с другия човек, с този, който казва,че може , без да има каквато и да е обосновка за това. Той може да не е най-добрият, най- умният, най-силният, НО той ще продължи там,където другите се отказват. Понеже той силно вярва,че той може да постигне целта си, около себе си ще вижда винаги възможности,шансове, „вратички“ ,които да го доведат до крайната му цел, ЗАЩОТО ТОЙ ВЯРВА В СЕБЕ СИ! 

Един друг пример ,който лично аз много харесвам: Братята Райт. Във времето, в което живеят е била немислима идеята за летателен апарат. Цялото общество е било на мнението,че това е невъзможно, точка по въпроса. Но това,което правят те е просто удивително. Успяват да не се поддадат на това хората да им казват какво могат и какво не могат, и конструират първия самолет! Когато хората сами не могат да направят нещо, бързат да ти кажат ,че и ти не можеш да го направиш. Не бива да позволяваме да ни казват какво можем и какво не можем.

Но нека се върнем към силата на мислите. Всяка една битка първо се провежда в ума и след това в действителност. Затова е много важно винаги да печелим битките в ума си.  В последно време науката все повече се опитва да разгадае тази материя,а именно силата на мислите и тяхната възможност да се реализират.В  последното проучване,което гледах  става въпрос за експеримент с 2 групи, които трябва да тренират, с една малка подробност- едната група тренира физически с уреди,а при другата тренировката се извършва в главата.  При първата група са измерили 30% покачване на силата, а представете си на втората група,която реално не се е докоснала до никакъв уред, имало покачване на силата с 20% . С този пример не искам да кажа,че не трябва да се действа изобщо,а че действието, съчетано с правилната умствена настройка може да увеличи резултатите в пъти.

Друг интересен пример: учените (отново тази наука) открили,че времето,което трябва на човек да си представи,че се подписва на лист хартия е почти същото,като това да го направи наистина. Колко интересно, защо ли въображението ни работи толкова бавно? Може би никой досега не се е замислял,но това е едно от многото доказателства,че мислите ни са толкова близко до реалността,че само едно действие от наша страна ги дели от това да се превърнат в реалност. Защото,ако можем да си представим нещо,значи можем и да го постигнем в действителност!

Но дотук с примерите от науката. Всеки е свободен да го изпита или дори сам да забележи в ежедневието си как нещата се случват точно както си ги мислим. Ако преди да отидем в магазина си мислим,че ще има голяма опашка, то и в действителност ще има опашка, независимо по кое време.  Ако си мислим,че  ни се случват само лоши неща,то и така ще бъде. Ако си мислим,че с всеки ден става по-зле, честито,защото желанието ти ще се сбъдне. Мислите се сбъдват независимо,дали са лоши или добри.  По този въпрос се сещам едно закачливо предупреждение : „ Внимавай какво си пожелаваш,защото може и да го получиш“ 

Най-голямата грешка, която правим, включително и аз, е да се огледаме около себе си, да си направим равносметка къде се намираме в живота си и ако установим,че това не съответства на желанията ни и представите ни, губим всякаква надежда и се съгласяваме,че „ просто така са се стекли обстоятелствата“, „просто съдба“ или  че „ Бог ни наказва за някакви наши постъпки в миналото“  и продължаваме да се чувстваме зле. Тази практика, лично аз имах възможността да я практикувам... може би целия си живот и мога само да кажа,че не води до никакви резултати,освен да потъваш все повече и повече в самосъжаление и черногледство. Точно тук идва голямото прозрение- живота ни е такъв какъвто го направим, може да изберем да вярваме,че сме наказани от някаква по-висша сила или да изберем да вярваме,че това е продукт на мислите ни (които нека всеки си признае в такива моменти не са особено розови)  и да започне да обича живота си,защото той ще му отвърне със същото- мислите се материализират!

Един друг прост пример, който всеки може да пробва,ако аргументите досега все пак не са били достатъчни. Започнете да си мислите за едно определено нещо- може да  е известна личност, продукт,услуга, близки и т.н В зависимост от това,колко силно си мислим за това нещо, то по някакъв начин ще сигнализира за себе си- ще го видим по телевизията,вестника, радиото, интернет или просто някъде навън. Понеже аз съм го правила това много често ще споделя за резултатите. Мисля си за любимата си марка кола: БМВ и по-конкретно за един модел. И хоп, отнякъде минава тази кола покрай мен. Искам да подчертая,че модела не е особено разпространен в България, защото надминава финансовите възможности на средностатистическия българин. Та, каква е възможността това да се случи точно на мен и точно в този момент? Повтарях това упражнение пак и пак и с удивление установявах,че нещата понякога се появяват веднага,понякога с малко закъснение,но се появяват!

Един друг мой много любим пример, който лично на мен се случи, е от миналото лято.  Някъде към края на сесията бях останала само със 100евро и нямах все още билет за България. Отварям сайтове за билети,търся,но резултат никакъв- билетите бяха по близо 300 евро. Уплаших се,че няма да мога да се върна,а нямам и пари да остана,много лоша ситуация, почувствах се ужасно! Какво направих аз: трябваше по някакъв начин да    „ избия“ тази мисъл от главата си, защото не ме оставяше на мира и реших,че да изляза вечерта някъде с при         ятели е много добър вариант. Така и направих. Гледах да удължа максимално вечерта, за да не се върна вкъщи и отново да се чувствам зле. И така в 5 сутринта, докато вървях от метрото към вкъщи,вече беше светло и си мислех „само да има някакъв начин да си купя билет да се прибера“, „много искам да се прибера при близките си“ , сякаш си го пожелах от сърце и какво става като се прибирам . Отварям  отново сайтовете и търся билет,макар да знаех,че е безсмилено,защото билетите стават по-скъпи,колкото повече наближава датата на полета,а не обратното и какво откривам? Билет до Бургас за 80 евро!! Направо не можех да повярвам на очите си!! Как беше възможно това?? Сякаш някакво чудо!! И така купих го, останаха ми и малко парички да се издържам до деня на полета,всичко беше точно както трябва! И тук питам аз, какъв е шанса да се случи това?

Който дотук не се е убедил в силата на мислите и тяхната способност да се реализират, няма да го убедя, дори и да  дам още 100 примера. Защото тук става въпрос за това в какво вярваш или по-точно в какво избираш да вярваш. Никоя реалност не е абсолютно константна, всичко подлежи на промяна,стига да я поискаме и да повярваме в нея!

 

     10 Февруари 2013 г.

       Берлин                                      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
вярвам/невярвам преди 11 години
Беше много сладко и малко детинско, но за това пък е истина едно такова писание. Всеки ден съм в борба със себе си как да мисля само и единствено позитивно, но реалността извън дома ни е много плашеща, нали?...страхувам се за детето си, за семейството си и страха е по силен от силата на добрата мисъл.Обичам да се усмихвам, обичам да гледам усмихнати хора, но душичката ми е тъжна от страх. Но ти благодаря за сладките убеждения и доводи.Накара ме да се усмихна. Бъди щастлив.
1
2
 
1
 
! Отговори
ЩКС преди 11 години
Сега някой ще си повяврва,че може да краде и стане милионер или пък стане професор,когато е неграмотен като третокласник и желанието му ще се сбъдне,ако много силно си повярва,така ли?Може и така да е,като всички знаем колко много от така наречените крадци на прехода останаха ненаказани или май всичките.Явно са добри в тая техника.