Банката ти взима апартамента ?!

Stilyana Petkova @stilyana02.blog.bg 4 апр 2013 15:46
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
127
21040

Ей, по-често и по-често чета на колко семейства са им взели жилищата от банките. Колко са заминали за чужбина, за да изкарват пари и да плащат огромна кредитна вноска, за да запазят малкото им останало имущество. А най-жалкото..най-жалкото е, че на тези дето са им взели апартамента, остава още да плащат на проклетата банка.
Вчера гледах лицето по интернет на един банкер..известен, който обесняваше, че заплата му била 5 цифрена сума... С това ли се хвалиш? А хората, които са на улиците?


Някой би казал- "Да са си направили сметката...". Е добре де, кой е знаел , че идва такава криза, или кой е знаел, че бизнеса му ще пропадне, или че ще го уволнят от добрата му високоплатена работа. В моя случай как да знам, че кредитът ми в швейцарски франкове ще се окаже най-големия ми ужас? Взехме го малко преди франкът да започне да се покачва стремглаво нагоре и от тогава промяната в стойността на кредита е голяма. Естествено в България фалит на физическо лице няма, така че.. Оправяй се,голем си, както имаш един лаф.


Големия автогол идва от договорите, които са написани достатъчно добре, за да си върже банката гащите. Първоначално се отказваш да обжалваш каквото и да било, да си търсиш правата, защото просто не си наясно! И аз бях така! Бях се отчаяла, че ще си плащам още достааа години като роб. Но се разтърсих и за други такива като мен, които се борят срещу жестокостта на банките. Намерих групи във фейсбук,намерих статии,намерих адвокати със спечелени дела срещу банки. Няма да им правя реклама кои са, всеки може да ги намери. Но за половин година има доста хора със спечелини дела, успели да осъдят банката. Там винаги има някой , който поназнайва повечко от теб и ще ти даде съв коя вратичка можеш да използваш. Обсъждат се теми в групите, споделят се истории и малко или много добиваш куража да се изправиш и ти, след като алчните банкери са те смачкали. Така чееее, не се отчайвайте, не си постигнал нищо, ако не си опитал!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
2
 
! Отговори
продължение преди 11 години
Защото, има планирана печалба, която винаги е завишена, спрямо предходния период. Защото, това за здравия разум важи с пълна сила и за банката. Ако ти неоснователно искаш да караш скъпа кола, банката неоснователно иска да печели примерно вместо 5% - 10%. Въпросът е защо, след като ти си загубил всичко, сбъркал си в преценката си за своите възможности, банката не си признае, че и тя е сбъркала и да си приеме негативите, а те преследва до девето коляно.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ако толкова лесно се предвиждаше, нямаше да има такива кризи. И след като банката няма нужда от теб, как мислиш ще изплаща лихви по депозити, как ще плаща наеми за помещения, заплати, печалба за банката-майка. Относно практиката ти - имаш подписан договор съгл., който си получил опр. сума при опр. условия. Ти не си предвидил, че няма да можеш да плащаш ок. А банката защо не предвиди, че апартамента ти няма да се продаде за да обезпечи получената сума и да ти отпусне по-малко. Защото
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съжалявам ,но не съм съгласен с написаното от теб,1,не банките са виновни,а нашите лишени от здрав разум желания,2-не банката има нужда от теб ,а ти от неините услуги и3-свободата е начин да управляваш сам живота си и да носиш отговорност за решенията и деиствията си.Практика-днес имаш 1000 лв.доход,можеш без проблем да внасяш 150 за погасяване,предвиждаш,че може да доидат времена със 500.доход и да ти искат 200 и преценяваш,каква сума е разумно да теглиш,за колко години и дали е разумно.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Мариана Абсолютно вярно, но това в България няма как да се случи. Тук всичко е интереси. В протестите срещу монополите трябваше да се издигнат искания и срещу своеволията на банките, но кой мисли за народа.
114
1
 
10
 
! Отговори
Мариана преди 11 години
До Анонимен Щом това го няма никъде по света - да ти вземат залога и да дължиш още пари до 10-то коляно - то кой трябва да го отмени? Защо плащаме на държавата данъци? Не е ли тя този, който да поправи това искане от банките? Договорите трябва да се обявят за нищожни по тази точка! И банките да носят отговорност както кредитополучателите.
113
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До проС народ ама и тъБ Българина иска да връща, но това ,което е договорил. Не е редно банката да оправдава едностранната промяна на договорите с кризата. По същата логика може да се оправдае и неплащането. След като специалистите, на които това им е работата, не са преценили правилно риска от отпускането на кредита да си носят негативите, а не да продават обезпеченията на безценица и да казват, не стига за погасяване търси още.
112
14
 
11
 
! Отговори
проС народ ама и тъБ преди 11 години
Кога трябва да вземеш пари,обикаляш една дузина банки,носиш една дузина документи и подписваш една дузина документи.МОЛИШ се на банката да ти даде парите,които желаеш и я увещаваш по всякакъв начин,че ще спазваш договора и ще си връщаш заема с лихвите в срок....само и само за вземеш пари.След една,две години,вече банката е лошата,демона,виновна е,че не можеш да си върнеш парите.Българина иска само да взима,а когато трябва да плаща *** на умряло и всички са му виновни.
111
2
 
15
 
! Отговори
Берден преди 11 години
До Анонимен След като казваш, че банките добре преценяват риска, защо фалираха толкова много, а за проблемните кредити да не говорим. Нищо не преценяват, лакомията ги доведе до сегашната ситуация. Имат хиляди имоти, но никой не купува, а и наематели няма.
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако никой не тегли кредити от банките и не си слага парите на депозит в тях, те сами ще си фалират без да нанасят щети на икономиката и хората, но това май граничи с фантастиката.А на простите хора, никой не им е крив, че не могат да се информират и да си направят добре сметката и после олеле това, олеле онова. Банките винаги преценяват рискове и си отстояват интересите по правен път с договори и за това печелят винаги,и ако хората правеха същото преди да теглят кредит нямаше да се стигне до там
109
2
 
7
 
! Отговори
Една преди 11 години
Още на ОБЕСНЯВАШ спрях да чета. *** чалгизиран народ е лесно да го търкалят. И аз още изплащам кредит за открадната кола и какво? Опитът учи.
108
1
 
2
 
! Отговори
ЗИДАР преди 11 години
До Пинко-РозовУто НАЛИ ИМА ДРУГИ БЪЛГАРИ ПО МОЛДОВА ПО СЪРБИЯ ЗА ТЯХ ГИ ГРАДИМ ТИЯ КОМПЛЕКСИ
107
1
 
7
 
! Отговори
Пинко-РозовУто преди 11 години
Едно не мога да разбера.В последните 20г.населението на България постоянно намалява 1,5 млн.нашенци отидоха да живеят завинаги в чужбина и в същото време броят на жилищата се е увеличил двойно повече от тогава.
106
2
 
11
 
! Отговори
румбо преди 11 години
Най-лошото е че го продават евтино на вътрешни(свързани) хора и после плащай до живот.Трябва да се направи така, че щом имотът е обезпечението,да си го вземат и край на филма!Борбата ще е жестока,но не невъзможна.Хората не живеят заради банките.
105
2
 
4
 
! Отговори
dochka преди 11 години
za jalost v bg shtqh da go izplashtam oshte 24 godini toest do 54 godishna vyzrast (e*ahti i typiq apartament) da si dam jivota az za nego. goreshto preporychvam na mladite hora da emigrirat, dokato i roditelite im ne sa vyzrastni, pyk sled 5-10 godini ako iskat da se priberat i da ne se zanimavat s bankite v bg. shtoto az kupih na 6.4% lihva i za 2 godini sled tova stana 8%... az na kreditna karta li go slojish??? a na vsichkoto otgore ima ipoteka. luda rabota.
104
2
 
5
 
! Отговори
dochka преди 11 години
i da ti vzimat typiq apartament. i bez tova spored novata valuta toi e 2 pyti po-skyp, a toi nai-veroqtno daje e poevtinql v krizata. sled kato go zarejesh toz typ apartament (imot) bez santimenti zabravqsh za nego, kupuvash si edin bilet za dyrjavata, v chiqto valuti si kupil svoetnoto nedorazumenie i emigrirash tam, shtoto qvno te sa vyv vyzhod :D za shtastie az 2006ta predi goliamoto poskypvane si kupih malyk apartament v hipodruma, spechelih zelena karta i otdavna zabravih che imah kredit :D
103
1
 
3
 
! Отговори
dochka преди 11 години
principno naistina e greshka da kupish pasiv vyv valuta na po-stabilna dyrjava. tova na jargon kazano vodi vednaga do precakvane. ako govorim za depozirane na pari v syotvetnata valuta, togava shansa da spechelish e mnogo goliam ili pone nqma da izgubish nishto. ako da kajem si kupish apartament za 100 000 leva no v chujda valuta, pri stoinost 1:1 i sled vreme chujdata valuta poskypne (drugata dyrjava e po-silna ot nashata) i stane 1 lev za 0.50 tova e goliam ujas. reshenieto e da spirash da pla
102
1
 
9
 
! Отговори
до ограничените преди 11 години
До той , щом няма държавност като в Унгария например, където моментално задължиха банките да превалутират чуждите валути на курс от деня на вземането на кредита , има съд и той се произнася . Ще има лавина от осъдили банките , реномето на същите загива , пожелавам успешно банкиране за напред ...
101
4
 
5
 
! Отговори
той преди 11 години
До до ограниченитеВ бойкономиката, вкоято се намираме в момента трудно се влагат пари, ако не си от "правилните" хора. И няма как да виниш хората, че спестяват. Проявяват разум и нищо друго. А иначе лихвите по кредити които са вързани със софибор или юрибор падат. Ако имаш кредит в сериозна банка ще го знаеш. Ако сам си си избрал някоя малка банчица където си определят блп - тогава няма на кого да се сърдиш, освен на себе си.
100
1
 
4
 
! Отговори
Берден преди 11 години
До той Това са реалностите, дано никога не изпадаш в тях
99
3
 
2
 
! Отговори
той преди 11 години
Берден, извинявай, ама пресоли манджата. Има си несеквестируемо имущество. Дай да не изпадаме в крайности, които не са реални.