Фейсбук - социална мрежа или място за развитие на човешката простотия?

Борис Борисов @bosho.blog.bg 2 окт 2013 15:43
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
11
5059
                                           

        Нашумялата, в последните години социална мрежа Facebook, се посещава ежедневно от милиони потреботеи. Някои споделят снимки и случки от живота си със многохилядната аудитория, други обаче прекарват часове пред монитора, без да има нещо смислено в цялото висене. Аз също използвам мрежата и наблюденията ми са, че от ден на ден все повече, потребителите затъпяват. Дечица на по 12-13 години качват снимки, постват видеа и най-различни видове други глупости, често с подчертан сексуален характер, или изпълнени с обиди и псувни към някой си незнаен човек. Не разбирам как дете, което едва ли не, онзи ден е проходило и вече разбира от любов,омраза и чувства. Не че аз съм врял и кипял, но се дразня като гледам постоянно едни и същи заучени фрази и клишета, да се появяват от потребителите, все едно че това е обмяна на някъква важна информация. "Любимо" ми е като видя, някоя "мъдрост" изречена от 13 годишен "мъж". 
Няма смисъл да говорим, относно начина на писане, който ни залива. Болшинството, не умеят на използват български букви, като вместо "ч" използват "4", вместо "щ"- "sht/ 6t". Даже вече се притеснявам, как хора с подобна езикова култура, успяват да завършват дори основно училище, да не говорим за средно. Лошото е в това, че никой не следи за това, кой и как използва мрежата. Не съм против Фейсбук, но просто той промива мозъците на подрастващите, до такава степен, че те самите стават зависими от мрежата. Не искам да обиждам родителите, сред вас , но вината е и в родителите, които допускат това да се случва. Когато аз бях на 12-13 години дори нямах компютър, камо ли смартфони или подобните джунджурийки. Обичах да излизам с приятели, да карам колело, да играя различни игри. Компютри тогава се използваха само от възрастните, а ние малките можехме, да си поиграем за час време, ако тате разреши. Днешните младежи, също излизат със своите приятели (от Фейсбук), за да се снимат в някой кенеф и да се постнат отново там. 
Наистина вече е второто десетилетие на 21 век, технологийте се развиват с невиждание темпове, обаче изглежда, че развитието на технологийте води до закърняване на мисловните процеси, при обикновените хора (и децата им). Който мисли че не съм прав, нека се изкаже, приемам всякъква критика, благодаря .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
извън темата преди 10 години
markovski, нещо вероятно си объркал мястото... твоят коментар е изцяло и извън темата и последвалите коментариГ-Борисов, действително... ако няма друг начин, пускайте по един спелчекер... Така сериозността на темата и правотата на мнението и твърдението сериозно олеква.
9
2
 
3
 
! Отговори
markovski преди 10 години
Защо давате коментари на места,където няма регистрация? защото сте страхливи,възпитани от гадно социалистическо образование,промило мозъците ви.По-добре правете деца,защото нацията се затрива и след време ще говорите ***,и ще ви обрежат на стари години.лошото е ,че това време скоро ще дойде.
8
0
 
4
 
! Отговори
anon преди 10 години
До american boyОще ли се водиш българин? Сменяй паспорта и да те няма!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав сте г-н Борисов.Какво да каже нашето поколение,когато се скачаше на вьже,играеше на народна топка,замразяваница,джамини,дьржави и тн.и тн.,но времето назад не можем да вьрнем.Най-лошото е,че днешните деца и младежи не общуват на живо,вьобразяват си,че след като живеят вьв време на развити технологии и имат всичко,от тях започва света.Лежейки с лаптопа на корема и пишейки си глупости,наистина затьпяват и чакай после качествени хора.А за правописа на г-н Борисов-сигурно не го е проверил
6
0
 
22
 
! Отговори
Контра фейсбук преди 10 години
Едно време по парковете върлуваха ексибиционисти-голи хора с покривала,показваха си голотиите пред всеки срещнат! Те биваха заклеймявани от обществото! Сега простотията ФЕЙСБУК,толкова е надигнала снага,че се стига даже до душевна порнография! Какво е това желание да си покажеш *** на всяка цена и да се кефиш на клюките по свой адрес? Къде остана личното? Интимното къде остана? Да се разголваш,да показваш-не само тялото и душата си и то на ОГРОМЕН брой хора???? Това не е ли болест??
5
5
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
***.
4
4
 
7
 
! Отговори
natural преди 10 години
няма "някъква" има "някаква", май много си играл с колелото!
3
1
 
16
 
! Отговори
Чичо ви преди 10 години
И все пак американчето е право, че не се пише технологиЙте, а технологиИте. Този случай е добре описан в поговорката "Присмял се хърбел на щърбел!".
2
2
 
32
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Да редактираш някой, който пише на кирилица, докато ти пишеш на латиница не е проява на лош вкус, а си е направо самия лош вкус
1
27
 
10
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Sorry bace, ama da pravish zabelejki, 4e:"Болшинството, не умеят на използват български букви, като вместо "ч" използват "4", вместо "щ"- "sht/ 6t". ...a v syshtoto vreme ti samiq da pishesh negramotno: " развитието на технологийте води до закърняване на мисловните процеси"e proqva na losh vkus!