Социализмът в Полша

Nikolay Ivanov @mikolaj.blog.bg 3 яну 2014 10:14
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
34
6807

Все повече се убеждавам, че България и Полша са преминали през съвсем различен тип социализъм. Като цяло, в Полша хората са били по-свободни и са се стремили към повече независимост. Тук накратко ще изброя някои основни факти, които ме впечатлиха, докато четях една кратка история на Полската НР:

-До началото на 50-те години в Полша няма купонна система; няма почти никакви проблеми с доставките на хляб и месо.

-През цялото време на социализма в Полша съществуват ЧАСТНИ земеделски кооперации, които се конкурират добре с държавните кооперации (например PGR). На няколко пъти земеделците в Полша се обявяват против увеличаване на финансирането на губещите държавни кооперации.

-По време на събитията в Будапеща през 1956 г. полският народ събира помощи за бунтовниците. Цензура на практика няма, поляците знаят всичко, което се случва в Унгария. Вл. Гомулка идва на власт с обещанията да започне сериозни реформи, които обаче да не прекрачат границата, премината от унгарците.

-По времето на Едвард Гиерек (1970-80 г.) в Полша са посрещнати 3 президенти на САЩ (Никсън, Форд и Картър), подписано е важно споразумение с ФРГ, както и е приет президентът на Франция. С помощта на западни банки се правят огромни инвестиции в полската икономика. Строят се първите магистрали. Полската икономика расте с 18 % годишно. За сметка на това обаче и дълговете нарастват- през 1977 г. те са 15 млрд долара, а през 1978- 24 млр долара. Това е породено от неефективните инвестиции и липсата на прагматизъм при изпозлване на кредитите. В резултат цените скачат на няколко пъти- от 15 до 60 %, което води и до голямата стачка в Гданск през 1980 г. Месото буквално изчезва от магазините.

-През 70-те години полската телевизия започва излъчването на американски сериали.


-силно влияние на Църквата- въпреки опитите на държавата да въведе атеизъм на всички нива, хората продължават да посещават богослужения и да предават вярата и на децата си. Когато се опитах да обясня на приятелката си, че в България да ходиш на църква всяка неделя е било невъзможно, тя не може да ме разбере. Между другото, след избирането на Карол Войтила за папа през 1978 г., вече и държавата не може да спре вълната от ентусиазъм сред полските вярващи.

-разбира се, опозицията на режима, която никога не е спирала дейността си. В началото Армия Крайова (която се ражда в борбата против немските и съветските окупатори), след това- академичните и католическите среди; накрая- работническите комитети, които по-късно създават "Солидарност". Хората са се стремяли да се подкрепят по време на репресиите и да се организират в тайни сдружения. Големите стачни вълни са през 1956, 1970, 1976 и 1980.


Всичко това няма как да бъде обяснено другояче, освен с борбеността на поляците, които са се опитали да съхранят поне относителна свобода. Ако те си бяха стояли пасивно като нас, само гледайки отстрани и радвайки се на малкото, което имат, вероятно сега щеше да ги е споходил нашият "преход" с цялата му анархия, мутрокрация и слугинаж на външни сили. Но понеже ние никога не сме се съпротивлявали на социалистическата власт, сега си измисляме тезата, че тази власт никога не е била тоталитарна и не е причинила никому нищо лошо. В противен случай трябва да поемем вината за пасивността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но пък нашият климат и градове, архитектура са по-красиви.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-важното нещо което отличава Полша от България са комунистите. Никъде другаде по света няма такива прости и нахални селяци - комунисти като българските. Затова още дълго време ще се отърсваме от тяхното влияние навсякъде в България. Малко българи помнят, че полякът Квашневски /който стана по-късно и президент на Полша, разпусна комунистическата партия като започнаха промените и много от комунистите там се отказаха от партията си. И не забравяйте Лех Валенса, папа Войтила и Солидарност.
31
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 10 години
До qwerty11Куерти,обясни,моля те.
30
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 10 години
Ако може някой да разкаже за живота в Полша сега. (в Англия има страшно много поляци) ??
29
0
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Нека от Полша, Чехия и Словения да се интересуват нашите политици, че даже и от съседните нам Румъния,Албания, Сърбия и Македония. НЕ! Тези не ги интересуват! Интересува ги Гърция." Как ли са успели да откраднат 700 милиарда евро ?Ние да можем половината.". Или пък братска Куба.....Особено Куба.. И при все, че надали ще докарат Екваторът до нашите ширини, ще ни оставят само по долни ***. Ако не тази година другата. Абе, що са години пред нас са !
28
1
 
13
 
! Отговори
алооооу преди 10 години
Изобщо не се мерете с поляците,ясно ли е!?Разликата е огромна!И социализма, и капитализма се правят от свободни хора,не от дребни завистливи тарикати с робско мислене!Яжте и пийте,да не забравите и да се сбиете на края,и повече не ви трябва!Айде,кон ви бръз...
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добавка към 27:И като имате впредвидче държавата не внася пенсионнии здравни осигуровки на служителите си,ще ви стане ясно защо пенсиитеса малки и няма париза здравеопазване!Всичко останало зависи отнаписаното до тук!И цялата тежест лежина работещите в частниясектор,там са и пенсиите изаплатите на дРъжавните служители,които успешно протестират и здравните осигуровки и,и,и.....!А за Полша,хич не ме интересува Полша!
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към отворковците,приказващи за гоЛеми заплати:У нас нищо не работи,почти няма икономика!А ми обяснете,1млн. държавни и общински служители,не произвеждащи никакъв продукт,откъде получават среднооколо 1000лв заплати!И по принцип за какви заплати говорите?!Заплатите останаха в "социализЪма"!В капитализма НЯМА такъв термин заплата!Трябва нещо да изработиш,да го продадеш икато дръпнеш чертата,там данъци,разходи и т.н.извадиш,колкото остава то остава за теб!Това е!
25
1
 
10
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
абе разбирачи идете най напред да поживеете в Полша и след това пишете по форумите гледайте си мезетата и ракията и не се правете на разбирачи...живея в Варшава от 15г не пишете за неща за които не знаете и не разбирате
24
2
 
5
 
! Отговори
Кики преди 10 години
до номер 8 - глупости, ако се ползват подобните технологии и информатика в цял свят, производителността е подобна, затова един служител в администрацията работи еднакво и тук, и в Канада, и в Европа,а заплатите са 10 пъти по-големи, или нашите специалисти, които създават на запад не могат да създадат същото и тук? Това е заради обирджийството и лошото управление на ресурси и икономика
23
1
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 10 години
Да, народопсихологията на българина доста време е била - активни за съдбата си са само престъпниците и корумпираните и досега.Трябва патриотизъм и силна националност, а не обирджийство и ***
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8: Може да са по-ниски 2 пъти цените при 2 пъти по-високи заплати. В Полша съм и сравнявам цените. Стоки, които са вносни и за България, и за Полша, в повечето случаи в Полша са 2 пъти по-ниски. Това си го обяснявам с:- алчността на нашите вносители;- с много по-голямата консумация на съответните продукти, което позволява по-малка надценка.Колкото до цените и труда, товаа е така, но при една и съща производителност. При по-висока производителност, може по-ниски цени и по-високи заплати.
21
5
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Поляците са французите на славянството, така съм чувал...
20
17
 
10
 
! Отговори
Против какво? преди 10 години
Е на какво да се съпротивляваме ние по времето на соца, като нашите работи вървяха добре, а полските зле. В края на 1980 г изпращахме дори помощ за поляците Така бяха съсипали държавата си.Имаха мегаломански проекти и инвестиции,неефективна икономика и може би едно мързеливо население. По това време нещата при нас вървяха като по часовник. Срещу какво да протестираме и да се бунтуваме? Срещу това,че всички имахме работа,доходи и сигурност ли? Нямаше я тая жестока престъпност и железните врати.
19
4
 
7
 
! Отговори
Ола преди 10 години
В резултат на "демокрацията" Полша вече е погълната промишлено от Германияняма корабостроене,автомобилна промишленост и всичко ,което се казва "промишленост".Това е приликота с нас!За бъдещето ни можете да се досетите сами!
18
9
 
10
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
По време на соца черноморието ни беше пълно с гладни поляци.
17
9
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
"През 70-те години полската телевизия започва излъчване на американски сериали" Бреее , голям праз бе !!!
16
3
 
11
 
! Отговори
koko преди 10 години
До Перо ПиперкатаПолша е била разделена между Русия, Австрия и Прусия и то без загубена война а заради глупостта на ***. Не съм чувал поляк да каже, че са били под руско, австрийско или пруско робство. Не виждам повод да се срамуваме от нашата история - оцелели сме в много по-тежки условия от поляците.
15
3
 
8
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
До kokoЧел съм немалко история! Даже съм споменал по-долу, че държавата изчезва от политическата карта (от 1795 г. до 1-та св. война), но това не значи, че Полша умира, както ние! Това, че територията е разделена между Прусия, Австрия и Русия променя ли с нещо културата и духа на поляците, налага ли се някой да ги учи с едно книжле от 7-8 глави кои са, какви са и откъде са се взели? Изчезват ли забогателите от годините на Ханзата търговци в Щечин и Гданск или университетите в Краков и Варшава?
14
2
 
9
 
! Отговори
koko преди 10 години
До Перо ПиперкатаПрез 1850 и през 1900 няма и Полша -прочетете малко история.