Валенсия 04.2014

ivan dfg @vitosha.blog.bg 17 апр 2014 09:31
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
1
1943
Валенсия

От Мадрид до Валенсия е около 400 км. AVE влака го взима за час и половина като през по-голямата част поддържа между 290-300 km/h. Влакове има през около час. Имат по 5 вагона и билета е 42 евро в едната посока. Реденето по опашки за билети и риска да няма места се избягва с онлайн купуване и разпечатване през сайта на RENFE. Системата работи без проблеми. Ако за три дни човек може да научи достатъчно испански за да се оправя в магазини и ресторанти то попадайки във Валенсия нещата започват почти отначало. Там се говори език подобен на испанския но поне за мен често неразбираем. Твърдят че е по-близък до каталунския. Жена във вака на която помогнах с куфара реши да ми разкаже нещо и въпреки че и казах че не разбирам и думичка продължаваше да ми говори. По принцип Валенсия е туристическа дестинация така че местните знаят няколко ключови думички на английски и съответно няма проблем с комуникацията. Надписите навсякъде са на Валенсиански и под тях и на Испански. Поради това често не остава място за английския включително в музеите.

Централния площад. Няколко катедрали има в историческия център но като цяло има съвременен облик. Навсякъде палми и зеленина. В неделя е пълно с хора по центъра. Тук бабите са значително по-нахални и за първи път видях някой да се блъска. Пробиват си понякога път с ръце напред подобно на движението което се прави когато се гмуркаш.

Река Турия, няколко пъти наводнявала града и затова са я преместили в покрайнините. На нейно място през целия град е изграден парк.
Имат три линии на метрото и трамвай но основния транспорт в града са автобусите. Навсякъде е сбезконтактна карта подобно на София. Вратите на влакчетата в метрото се отварят ръчно с лостче. При автобусите принципа е подобен на този в Англия. Въпреки че имат няколко врати качването става през първата до шофьора и се допира безконтакната карта до автомата. Слизането става през останалите врати. Автобуса спира на спирката за да се качиш ако му махнеш с ръка а за да спре за слизане трябва да се натисне бутона stop.



Една от градските порти. 

Част от пристанището, където е и пистата за Формула 1.

Плажа на Валенсия. Много широк със фин пясък. В средат на Април е пълен с хора но само най-смелите се къпят защото водата е все още студена.

Крайбрежната алея.

Езеро до биопарка.

Нагледен пример как се прави зелено хълмче при тези температури. Целият хълм е опасан с маркучи увити около него като спирала.

Основната атракция на Валенсия - La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Според брошурката там е най-големият океанариум в Европа. Билтчето е около 30 Евро но според мен си заслужава. Включва и шоуто в делфинариума а и възможността да се видят акули и всякакви други обитатели на морета и океани на едно място не е за пропускане. Билети се продват и в туристическия информационен център на гарата и така се спестява реденето на опашката.

Един от обитателите на океанариума - Barracuda


Делфинариума. През няколко часа има шоу-програма със скокове на делфините и други номера.

Към първата част - Мадрид

Към втората част - Толедо и Сеговия


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Браво на автора! Чудесно представяне на града, но трябва да се има предвид, че това е около 10% от това което трябва да се посети. А валенсианците са невероятни хора. Живея тук от много години и съм решил - оставам завинаги.