Москва налага санкции на Бил Гейтс - пуска руски Windows

Захари Андреев @zahariada.blog.bg 24 апр 2014 11:20
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
36
4922

Москва налага санкции на Бил Гейтс - пуска руски Windows

Москва се отказва от американския софтуер Снимка: WSJ

Русия може да се откаже от използването на американски софтуер и оборудване. Това стана ясно от изказване на руския министър на съобщенията Николай Никифоров.

Американските военни сами слагат кръст на по-нататъшното използване на американските софтуер и оборудване в държавния сектор на Русия, заяви той.

Коментарът на Никифоров е по повод статия в The Wall Street Journal, посветена на използването на спътници и радиоприхващане в пограничните страни – прибалтийските страни, Украйна и в пограничните части на Русия.

Според изданието до момента руските власти са успявали да крият от шпионите своите планове за инвазия в Крим.

Например американските шпионски сателити са фиксирали съсредоточение на руски войски „на удар разстояние“ от Крим, въпреки че подслушването на съобщения не е дало обичайните потвърждения под формата на преговори между руските лидери, командири или войници. 

Русия е успяла да скрие подготовката на операцията, вземайки предвид особеностите на работа на американските спецслужби. Това беше класическа maskirovka, категоричен е един от високопоставените източници на вестника.
Въпреки че получихме предупреждение, ние нямахме достатъчно информация, за да разберем какво точно ще се случи, допълва той.

Сега американските власти се опитват да затворят тази „информационна дупка“ с помощта на спътници и радиоприхващане в Русия и съседните й страни, но представителите на спецслужбите се опасяват, че няма да се получи. Обстановката в администрацията на Обама е напрегната. Досега не се е случвало такова нещо, посочва един от източниците на WSJ.

Макар че Никифоров се обяви против американския софтуер и оборудване, не се очакват никакви забрани за използването му, уточни представител на руското Министерство на съобщенията. По думите му всички държавни организации сами постепенно ще прехвърлят своите IT проекти на софтуер и оборудване на по-предсказуеми партньори. Просто ще отчетем тази ситуация при организацията на новите оферти, допълни той.

До момента Никифоров не се е изказвал публично за използването на руски софтуер в работата на държавната администрация. Макар че с встъпването му в длъжност през 2012 г. бяха спрени всички работи по разработването на националната софтуерна платформа за държавните агенции - „руски аналог на Windows” на базата на операционните системи Linux с отворен код, пише „Ведомости“.

Този проект беше стартиран през лятото на 2010 г., като на руските операционни системи трябваше да бъдат прехвърлени държавната администрация и училищата. Бюджетът на проекта по начало беше в размер на 490 млн. рубли. През декември 2011 г. премина конкурса за разработка на прототипа на платформата, като в него се включиха Alt Linux, „MSVSfera“, "Red Hat Enterprise Linux" и "Роза". Конкурсът за създаването на самата операционна система обаче така и не се състоя.

До 2012 г. в Министерството на съобщенията за електронното правителство отговаряше зам.-министър Иля Массух. Според него преминаването към руски софтуер само на компютрите на 2 млн. държавни служители се струва 1 млрд. долара, като едва ли това ще намали значително цените на руските програми в сравнение с Microsoft.

От Microsoft отказаха да коментират възможния отказ на Русия да използва програмите на компанията в държавната администрация.

Директорът на компанията „Роса“ Аркадий Тагиев съобщи, че неговата компания е разработила няколко семейства защитени операционни системи, например „Роса Кобалт“. В нея влизат и програми, решаващи „по-голямата част от типовите задачи на корпоративните потребители“.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е особена новост. Французите още преди години(2007-***, ако не се лъжа) преминаха на Ubuntu за държавната си администрация, точно с цел да намалят разходите за лицензи на софтуер...
9
8
 
25
 
! Отговори
Гил Бейтс преди 9 години
Дреме му на Бил, само ще го премести от единия крачол в другия, а долния коментар за 1млрд. приходи от Русия е проява на безмерна глупост ... все пак говорим за страна лидер в използването на пиратски софтуер - най-богатите пиратски сайтове завършват на ".ru" !
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
приходите на ms ще паднат с 1 млря за win и още 1 млрд за officeгермания от кога са на линукс ?
7
6
 
20
 
! Отговори
Груйо преди 9 години
Господа, 1. става дума за Държавните служби, след тях училищата и т.н. Става дума за поЕТАПно преминаване. Вие да не би да мислите, че специалните военни руски части работят с Уйндоус? 2. Русия може и да е назад, но Китай не е назад. А в интерес на двете държави е да обменят опитомени американски "новости". Иначе Да, СЩА водят с 10 обиколки на всички останали. Но не забравяйте, че обикалят около телефонна кабина.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Това беше класическа maskirovka, категоричен е един от високопоставените източници на вестника."Тая "maskirovka" ще е нещо ново.
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Московците са се спряли на изключително надеждните компютри Правец 8М, разработка за военни нужди
4
18
 
15
 
! Отговори
хх преди 9 години
Българската психиатрия е в ужасно състояние. Всякакви ненормалници се разхождат по улиците без да бъдат лекувани, без да си взимат лекарствата. Стигнахме дотам, че вече пишат и по блоговете, като този "автор" например.Руснаците за 50 г. не успяха един чип да направят като хората, за микропроцесор да не говорим. Сега пък щели да правят софтуер, който да конткурира Уиндоус.За да се занимаваш с програмиране, най-напред трябва да си трезвен и разбира се да имаш ум в главата, а не пищов
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 кой е тоя свободния свят този който зависи от Американския windows ли?
2
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това вече сме го преживели. Когато в България "разработваха" - разбирай откраднаха ДОС 2.1 за компютрите Правец, зад океана вече работеха с Уиндоус 5. Същото ще се получи и с руските напъни да се замени Уиндоус с нещо руско. Проблема идва от това че руснаците не знаят какви външни устройства ще се ползват за компютрите след две или три години и винаги ще са с две крачки след свободния свят.
1
10
 
29
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Предполагам,сега Бил Гейтс с лекота ще си го премести в другия крачол.