10 хитрини за наистина здравословен сън

Kamen Kanev @doktori.blog.bg 29 апр 2014 10:42
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
5752
 Мнозина от нас възприемат съня като загуба на време и се опитват да го ограничат, доколкото е възможно. Време е да преосмислите отношението си към съня с още няколко любопитни факти:
 
  • Ще умрете от липса на сън по-бързо (за 10 дни), отколкото от глад (14 дни).
 
  • Сънят регулира нивата на лептин в организма. Лептинът е хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма на човек, включително на апетита и метаболизма.
 
  • Липсата на сън стимулира производството на хормона грелин, който стимулира чувството на глад.
 
  • Липсата на сън намалява метаболизма на глюкоза с 40 %
 
Вероятно ще прекарате 25-40% от живота си в сън. През това време мозъкът и тялото са заети с биологична поддръжка, която ще ви даде възможност да достигнете пълния си потенциал. Оказва се, че наред с осигуряване на почивка и време за регенерация на всички системи в тялото, сънят (или неговата липса) е отговорен и за трупането на килограми и за невъзможността да се преборите с тях. 
 
Тези 10 съвета ще ви помогнат да се насладите на пълноценен сън – ключ към физическо и психическо здраве, както и към елегантно и красиво тяло:
  • Превърнете съня в приоритет. Това няма да се случи за една нощ и няма да се случи, ако не го възприемете като важен фактор за качеството на живота си. Първата стъпка е да започнете да изграждате положителни навици около съня. Практически може да си поставите за цел да лягате всяка вечер с 15 минути по-рано. Важно е да започнете СЕГА!
 
  •  Изградете качествена среда за сън. Обичайният набор от правила е спалнята да бъде тъмна и тиха, леглото да е удобно, температурата да се поддържа ниска, да избягвате телевизор. Всички тези фактори допринасят за релаксиращата рутина при лягане.
 
  • Наблюдавайте и експериментирайте. Всеки е различен, затова е важно да откриете своята „рецепта” за здравословен сън – час на лягане, стайна температура, продължителност на съня и т.н. Може да си помогнете с приложение на мобилния си телефон за проследяване на съня. То не само ще ви даде в разбираеми графики вашия цикъл на спане, но също може да записва проблеми в съня като говорене, хъркане и други. Сред по-известните приложения са Lighting Bug, Sleep as Android, White Noise, Relax Timer& Sleep Cycle Tracker.
 
  •  Не взимайте дълга дрямка. Ако ще полегнете за кратко, трябва да е под 25 минути – най-добре е около 10-15 минути. Сънят преминава през няколко повтарящи се фази: N1 (преход към съня , обикновено няколко минути), N2 (лек сън , обикновено 10-25 минути), N3 (дълбок сън , обикновено 20-40 минути), БДО или REM ( бързо движение на очите) и след това цикълът се повтаря. Най-лошото нещо, което можете да направите като взимате дрямка е да влезете в дълбок сън и след това да се събудите в средата му. Тогава ще се чувствате още по-уморени и недоспали.
     
  • Излагайте се на светлина колкото се може повече. Светлината регулира отделянето на хормона мелатонин, който е отговорен за цикъла сън - събуждане. Прекарвайте повече време навън през деня, избягвайте компютър, телевизор и осветяване през нощта. (Обратното също ще работи, ако искате да останете будни вечерите.)
     
  • Създайте си рутина преди лягане. Така ще се подготвите психически за следващите няколко часа и тялото ви ще го почувства. Дори денят ви да е бил напрегнат, то един редовен кратък душ или няколко физически и дихателни упражнения ще помогнат да тялото да започне да релаксира още преди да сте готови за сън.
     
  • Предвиждайте събуждането. Вероятно сте забелязали, че когато ставате рано, за да хванете автобус или полет, се чувствате изненадващо енергични. Всичко е в главата ви! Дори и при по-кратък сън, може да сте мобилизирани и активни, ако сте планували кратка бърза задача за сутринта, например. Това ще подобри качеството на съня.
     
  • Повишете настроението сутрин. Музика, танци и забавления в голяма степен ще ви помогнат да се събудите. Те са много мощни инструменти, които ще определят сутрешното състояние на ума ви. Любими песни или няколко вица ще ви заредят с положителна енергия. Тези първи няколко минути през деня ще се отразят на начина, по който възприемате съня си.
     
  •  Упражнявайте се през деня. Най-лошото нещо, което може да се случи, когато искате да заспите е умът ви да е притеснен и изморен, а тялото ви да не е изразходвало енергия. Енергични упражнения 20-30 минути в късния следобед или привечер са най-полезни. Това е така, защото те повишават телесната ви температура над нормалната няколко часа преди лягане. След 4-5 часа температурата се нормализира като започва да спада, което съвпада с готовността ви за лягане.
     
  • Позволявайте си „спяща ваканция”. С течение на времето липсата на сън започва да се натрупва и все повече да се усеща - намаляване на паметта, концентрацията и двигателните умения. Вашата имунна система и процесите на оздравяване също страдат. Ето защо от време на време вие трябва да се наспите качествено и пълноценно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари