Сравнение на пенсиите в Русия и Германия

dimitar dimitrov @freeoldmen.blog.bg 11 май 2014 18:47
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
27
22418
 
 
 
 

 Тъй като в Германия средната пенсия се изчислява отделно за Западна и Източна Германия (наследство от комунистическото минало), ние ще използваме данните за Западна Германия,където нивото на пенсиите е малко по-високо.

Един бегъл сравнение на средната пенсия ни позволява да стигнем до очакваното заключение на превъзходството на германската пенсионна система. През 2013 г. средната пенсия в Русия е 10 854 рубли, или малко по-малко от € 269, докато в Германия средната пенсия ще бъде 1266 евро, което означава, че има разлика в размер на пет пъти средните пенсии.

Колко е в България? 150 евро.



Да разгледаме размера на средната пенсия по отношение на покупателната способност. За това ние ще използваме индекса паритет на покупателната способност, изчислена въз основа на МВФ за 2012 г., този показател ни показва колко повече или по-малко можете да си купите стоки за едно евро в различните страни,
за Русия е 1,24 и 0,9 - за Германия. 

И така, с просто умножение може да се заключи, че средната пенсия в Русия по отношение на покупателната способност е 333 евро срещу 1 139 евро в Германия. Така сметнато, средната пенсия в Русия е вече около три пъти по-ниска (29%).


Разликата между средната пенсия в Русия и Германия е повече от разликата в средната работна заплата. Размерът на номиналните заплати се различават с 2,7 пъти, а номинална пенсия, се различава с 4.7 пъти.  С отчитането на  паритета на покупателната способност заплатите се различават по размер два пъти, а пенсиите три.


От 1998 г. до 2013 г. ръстът на средната работна заплата в Русия, въз основа на еврото е 15,6 пъти и 16,6 по- високи средни пенсии, т.е. пенсиите растат паралелно с общия ръст на заплатите.

Господа работещи и пенсионери кротки български,
с колко се повиши твоят доход???


Също така, не забравяйте, че възрастта за пенсиониране в Русия и Германия е много по-различна. В Русия тя е 60 години за мъжете и 55 години за жените, най-ниската възраст за пенсиониране в развития свят. В Германия, възрастта за пенсиониране е 65 години, но от 2012 ще се увеличава постоянно по един месец за всяка година, докато достигне нивото от 67 години.

Разбира се, разликата в пенсионната възраст между Русия и Германия може да се обясни с факта, че средната продължителност на живота в Германия е  по- висока. Но това обяснение е вярно само отчасти, средната продължителност на живота в Русия и Германия, е дадена в таблицата.

По стране

 

мужчины

 

Женщины

 

 Средняя продолжительность жизни в России

 

70.3

 

65,5

 

75,3

 

Средняя продолжительность жизни в Германии

 

79,26

 

76,26

 

82,42

 

Возраст дожития в России (мес.)

 

 
66

 

244

 

Возраст дожития в Германии (мес.)

 

 
111

 

185

Ако махнем от възрастта за пенсиониране от продължителността на живота, ще се получи така наречената "възраст на преживяване." Средната възраст на преживяване за мъжете в Русия е само на 66 месеца, а в Германия, почти два пъти повече- 111 месеца. При жените,същото съотношение   е обратно, докато 
германските жени получават пенсии 185 месеца, руските жени я получават в продължение на средно 245 месеца, което е почти четири пъти по-дълго, отколкото руските мъже.


По възраст на преживяване руските жени държат в нашето сравнение първо място. И тук си струва да се добави, че възрастта на преживяване в Русия постоянно се увеличава. През последните 10 години тя се е увеличила с 63%.


Средна пенсия в Русия за жените е 90 % от средната мъжка пенсия , което се равнява на € 282 за мъже и за жени 253 евро .

В Германия , средната пенсия за жените и мъжете се различават значително по-силно . Средната пенсия на жените е 60 % от средната пенсия мъжете главно защото системата на пенсионните спестявания в Германия е въведена преди много време. Средната пенсия за мъжете в Германия е 1591 евро и 941 евро за жените.

На пръв поглед ,такава огромна разлика в размера на пенсията може да изглежда нечестно, но, първо , ние трябва да вземем под внимание факта, че жените в Русия и в Германия печелят средно около една трета  по-малко от мъжете, и от друга страна , имат по-дълъг период на преживяване.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
абсолютни глупост преди 4 години
В Германия не може един пенсионер да купи повече стоки е особено услуги от Русия. Защо не сравните руската средна пенсия с българската? Те са еднакви. НО в Русия бензина е два пъти по-евтин. Ако не живееш в Москва ще се оправиш.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е "Средно"Отиваме в кръчмата и сядаме на масата, аз си поръчам девет бири и девет кебапчета. Ти си поръчаш една бира и едно кебапче. Равносметка, средно сме изяли и изпили по ПЕТ бири и ПЕТ кебапчета. Да ама не!
23
8
 
12
 
! Отговори
до рубладжия 18 преди 9 години
"...когато съм следвал там..."Абе чак такъв двойкаджия ли си, че са те наказали да учиш в Русия, толкова ли не можа да изкласиш за някоя нормална държава бе, хахахаа!!!
22
3
 
12
 
! Отговори
EHII преди 9 години
Абе нещо не е наред в таблицата, защото жените по принцип живеят ПОВЕЧЕ от мъжете. Иначе и без сметки е ясно, че в Русия е кал и мизерия, а германецът ходи по хубав тротоар и в най-забутаното село, а може да отиде и на море в Испания, ако е много беден, може и в България... при средно богатите руснаци- държавни чиновници.
21
1
 
5
 
! Отговори
Ники Барека преди 9 години
Моя аркадаш Делянката Пеевски казва, че ако ББЦ вземе властта, той ще даде минимална пенсия 1000 лева и минимална заплата 2000 лева! ХАХАХА, КОЙ Е НОМЕР ЕДНО?
20
3
 
8
 
! Отговори
Волен Сидероглу преди 9 години
Аз ще направя минималната пенсия в България 1000 Турски Лири! САМО гласувайте за полит. партия Юруш!
19
3
 
9
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Средната продължителност на живота на руските мъже е в права пропорционалност на лоченето на водка, одеколон и антифриз :)) Затова е тая драстична разлика.
18
4
 
9
 
! Отговори
Волен Сидеров- Рубла преди 9 години
До умника дето ми е писал:Само това ли имаш на компа? Да беше се поровил малко! Със сигурност другарите от Позитано са ти оставили по-голям набор от коментари. Колкото до моите провали , по сегашни изчисления аз ще взема над 2000 евро пенсия от Германия когато му дойде времето, а ти?
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как средната продължителност на живот в русия да е 70г след като през 1998г беше 56г. Ако слушаме официалната статистика може и 100 г да е вече но истината е съвсем различна.
16
10
 
22
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Ако някой ме нарече "***", вече с удоволствие ще кажа "Да! Теб яд ли те е?". Защото отскоро получавам (в левове) някаква минимална сума, която Руското правителство ми дава за годините, когато съм следвал там. Докато никое българско правителство не намери за нужно да признае следването за трудов стаж! Знам какви ще са коментарите. Обичам и тача руснаците и Русия и страдам, че става това стълкновение с братска Украйна. Не видях разлика между руси и украинци! Проклет да е лицемерния Запад!
15
14
 
10
 
! Отговори
Do 15 преди 9 години
Бедните руснаци бягат на Запад, taka e , zastoto te si mislqt che tuka na zapad ste jiweqt po dobre.No mnogo rusnazi se wurnaha obratno.Idvat jiweat nqkolko godini i posle si trugvat obratno.Защо бе, в Zapad е рай.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A minimalnite pensii ot 800 ewro? te sa samo za naema , tok i woda , a za hrana i vsichko ostanalo?Mai da si pensioner v Rusia e po izgodno.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедните руснаци бягат на Запад. Богатите, като Абрамович, също на Запад. Защо бе, в Русия е рай.
12
8
 
2
 
! Отговори
до волен сидеров руб преди 9 години
колко лесно е за собствените си провали да обвиняваш другите
11
8
 
23
 
! Отговори
Волен Сидеров- Рубла преди 9 години
Автора е пропуснал да спомене, че ако Западна Германия беше отказала да присъедини Източна, пенсиите им щяха да са поне двойни. Над 20 години се наливат милиарди в "богатата" източна Германия, за да я изкарат от третият свят в който я вкараха комунистите.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova sa gluposti .... maika mi ima kolejka koqto e rabotila v Rusia 20 godini i sega poluchava ot tam 420 evro pensia !
9
6
 
10
 
! Отговори
Хахахахаха преди 9 години
Автора да сравни пенсийте ,доходите и благинките на германци и кувейтци,па тогава да преписва готови материали дадени му за публикуване срещу прилична пачка пари!!!!!!!!!!
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aве *** като е толкова убаво в руско що вички бягат на запад. Оти педро не се засели в руско а се върна в българско.
7
6
 
28
 
! Отговори
слабо,слабооо преди 9 години
Улисани в статистическо жонглиране, авторите на тази стъкмистика забравят поне 2 неща:1. Германската пенсионна система е перфектно балансирана (даже лек плюс), а руската е на минус 46 млрд евро дефицит!И баба знае да вземе 46 млрд кредит и да си го раздаде.2. В класацията на Свет.банка и на Свет.здрв.организация за качество на живот на пенсионерите (2013), Германия е на 3-то място, а Русия е на 78-мо от 91 държави! Даже Индия е по-напред, която всъщност... няма пенсионна система - :)))
6
15
 
27
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
"Победителите" във войната - пенсия 269 евро"Победените"" във войната - пенсия 1266 евроОтделно, че "победените" изкарват и тия 269 на "победителите", като им купуват газ и алумин, хаха.Не не, господ не е шегобиец, просто се грижи да се възстановява справедливостта.