Земен - малък приказен град

Димитър Димитров @mit777.blog.bg 11 юни 2014 10:03
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
0
36951
 Земен е един от най-малките и най-красиви градове на България. Намира се в нейната югозападна част, на 70 км. от София, почти по средата  между Радомир и Кюстендил. Разположен е от двете страни на река Струма, в малка котловина , която е предверие на Земенския пролом. Земн е с предимно планински релеф.
Землището му е оградено от изток и от юг от Риша планина (част от Конявската планина), на запад от Земенската планина и на север от Рудините (част от Краешките планини). Риша планина е най-високата в околността със своя връх - 1442 м., а след нея е връх "Тичък" (най-високия в Земенската планина - 1294м.) и "Силни връх", висок 1244м. Територията на общината е разположена в планинската и полупланинска част на Югозападна България. През землището му проича река Струма. Планините около Земен и горите в тях да значителен фактор за състоянието на климата, водите, птиците и дивите сухоземни животни и всички останали организми.
Неповторимата красота на Югозападна България . Земен и Кюстендил. _ VBOX7
Една от най големите забележителности на Земен е река Струма, която в древността е известна под името Стримон. Тя води началото си от Витоша, дълга е 415 км., като 13 км. протича през землището на община Земен. Тук тя се влива с Треклянска река и с още няколко малки реки. Реката е най-пълноводна през март, а най-маловодна през август. Тя играе голяма роля в живота на хората - използвана е за напояване, пясъчните наноси се използват в строителството.В нея се среща голямо разнообразие от риба, привлича много туристи и рибари от София, Перник, Радомир и от други населени места по всяко време на годинатa, а особено през лятото някои прекарват голяма част от отпуската си на палатки, каравани и леки коли.  По своето поречие Струма е създала много живописни проломи, но един от най-живописните от тях е Земенския пролом,
Повече за Земен и околностите му четете тук:
http://svetimesta.com/България/Пернишка%20област/Zemen  

                                             Земенски матастир

Въпреки че е един от популярните български манастири, “Св. Йоан Богослов” не е от най-големите и понастоящем не се обитава от монаси. Гостите се посрещат от възрастна двойка пенсионери, които поддържат комплекса и разказват неговата история. 
 Земенски манастир — Уикипедия
Манастирът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор. Безспорно храмът заслужава най-голямо внимание от целия комлекс. Той датира още от XI век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис. Църквата не е действаща и представлява празно кубообразно помещение с купол, изградено от камък.


Интерес в Земевски манастир представляват олтарът, който всъщност е масивна каменна плоскост и подът от разноцветни мраморни и каменни парчета, събрани от дарения от местното население при строежа. Най-силно впечатление обаче правят стенните рисунки, които покриват изцяло вътрешните стени на храма и представляват безкрайно преливане на сцени и образи от Библията.
 http://seebulgaria.net/?p=2179  
http://www.dnes.bg/stranata/2014/04/15/hiliadoletna-zagadka-privlicha-turisti-v-zemenskiia-manastir.222498  

Повечето са от XIV век, а изображението на Св. Ана е единственото, оцеляло от самото създаване на храма. Запазени са и създадените по-късно образи на Св. Иван Рилски и Св. Климент Охридски, на деспот Деян и жена му Доя и др. Църквата е обявена за национален паметник на културата, а ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност, непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква. Добре запазен и устроен манастир, красива местност.

                                           Скакавишки  водопад

Водопадът Полска Скакавица се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на 18 километра североизточно от град Кюстендил, на десния бряг на река Струма. Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от десния приток на река Струма – река Широки дол. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм “Свети Димитър”.  
Около Полско-Скакавишкия водопад  има над 19 вида риби, около 600 растителни вида,  характерни само за района,  десетки защитени растителни видове,  в това число и орхидеи.  Това е и единственото място,  където се срещат пет вида лястовици.  Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски.

 Най - Красивият Водопад В България _ VBOX7

Има два начина да стигнете до тези прекрасни места. Първият вариант е да пътувате с влак по ж.п. линията Кюстендил - София и да слезете на ж.п.спирка Скакавица.След около 30 ходене ще стигнете до водопада. Другият вариант е с автомобил. От Кюстендил се преминава през село Ръждавица и се поема по пътя за селата Полска Скакавица и Полетинци. Малко преди да влезете в село Полска Скакавица има указателна табела която ви упътва да завиете надясно по черния път.

                                               Земенски пролом

 Земенския пролом е дълбок и живописен пролом, образуван от р. Струма, между Конявска и Земенската планина. Дължината му е 16 км., богат на карстови извори. В него е разположен водопадът "Скакавица". През пролома минава жп. линията София-Кюстендил-Гюешево.
Земенския пролом започва от Земен и завършва при Раждавица. Той свързва Земенската и Радомирската котловина с Кюстендилското поле. Реката образува чудни меандри. Долинното дъно е слабо развито и често съвпада с речното легло. В подложените на денудация, ерозия и карстификация стръмни и оголени склонове са възникнали множество суходолия, карстови извори, ниши, пещери, скални дуплки, причудливи скални образувания, отвесни скали, пирамиди, игли, гребени, зъбери, каменни стълбове. Забележителни със своята красота са Земнеските ритли, Гълъбинските скали, скалните образувания "Орлово гнездо", "Църните дупки", "Агапие", "Църквето", "Пчелника", "Близнаците", "Сарая", "Окното" и др.

                                    Вижте още:

Карнавал на пеперудите до Скакавишкия водопад 

Средновековните църкви в България - Манастир Свети Йоан Богослов в Земен (Земенски манастир) 

Дуел на зидари вдигнал Земенския манастир

Фестивал Земен - Кукери От С.горна Врабча _ VBOX7


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари