До месец решават за американските военни бази в България

Все още не е изяснено кои ще са базите, но се знае, че ще са три
14 май 2005 10:04,
До месец решават за американските военни бази в България

Преговорите за разполагане на американски военни бази в България текат вече две години, сега предстоят активни преговори за уточняване на базите и се надявам, че до месец ще има резултат, каза за БТА министърът на отбраната Николай Свинаров.

Коментарът той направи по повод изявлението на началника на ГЩ на БА ген. Никола Колев, че до седмица у нас ще пристигне американски екип, който ще води преговори за разполагане на американските бази.

Министър Свинаров коментира, че идването на чуждия екип показва, че вече има окончателно решение на американския Сенат. В преговорите очакваме да уточним кои от базите и при какви параметри ще бъдат поискани от американското правителство, бяха думите на министъра.

Трудно може да се прецени дали има забавяне в тези преговори. Зависи от това колко сме бързали както ние, така и американските партньори. Но когато става дума за подобно стратегическо решение, важното е то да бъде взето правилно, а не бързо, каза още Свинаров.

Все още не е изяснено кои ще са базите, но се знае, че ще са три, допълни той.

Ползата за армията ни от разполагането на тези бази е, че тя ще се изгради на ново ниво на съвместимост. Наред с това се надяваме компенсаторният механизъм за използването на базите да включва и системи за въоръжение на българската армия - т.е. да не говорим за финансово заплащане, а за модернизация на армията чрез договори за експлоатиране на български бази от американска страна.

Националното ни законодателство и парламентът ще решат кога чуждите бази да бъдат разположени у нас, каза Свинаров. Според него това това решение ще бъде взето до края на тази година.


Спонсорирано съдържание