Денят на милосърдието ще бъде отбелязан с изложби и концерт

Ще бъде прожектиран документалният филм "Хирошима - майчина молитва"
29 юли 2005 08:56,

Националният музей "Земята и хората" ще отбележи за осми път у нас Деня на милосърдието - 6 август, съобщиха от музея. На този ден през 1945 г. над Хирошима е взривена първата в историята на човечеството атомна бомба, градът е превърнат в руини, а десетки хиляди хора загиват.

Само на 6 август в залата на гигантските кристали се експонира "Камъкът от Хирошима", получен през 1997 г. от президента на България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, изложена на въздействието на атомния бомбен взрив в 8,15 часа сутринта на 6 август 1945 г. На него е изобразена релефно богинята на милосърдието. Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния участък в близост до моста Айои, на 200 метра северно от кота нула на атомния взрив и изпратено до 188 държави в света от асоциацията "Камък за мир", Хирошима.

Музеят кани всички българи на 6 август на поклонение и полагане на цветя пред "Камъка на Хирошима". Гражданите ще могат да оставят лични послания за мир.

Ще бъде открита изложба от плакати "Атомната смърт в Хирошима и Нагасаки", предоставена от фондацията "Камък за мир".

Ще бъдат изложени детски рисунки от първия конкурс на Световната хайку асоциация за детско хайку на тема "Изтокът и Западът, войната и мирът, приятелството и игрите". Друга експозиция ще покаже детски илюстрации на тема "Хармонията между хората, чрез мъдростта на народа ни".

Детският радиохор, с главен художествен ръководител и диригент академик Христо Недялков, ще изпълни песни от репертоара на хора на български и японски език.

Ще бъде прожектиран документалният филм "Хирошима - майчина молитва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание