Хванаха дознател с 1500 лв. подкуп

Служителят дал ултиматум за получаване на подкупа до 4 ноември, като в противен случай „заплашил“ да предаде материалите по дознанието в прокуратурата
5 ное 2005 12:02,
Хванаха дознател с 1500 лв. подкуп
Снимка: Corbis
Дознател в РПУ - Свиленград, е задържан при получаване на подкуп в размер на 1500 лева при акция на служители на РЗБОП - Хасково, съвместно с отдела за противодействие на корупцията при дирекцията "Инспекторат" в МВР, съобщи пресаташето на РДВР - Хасково Нина Ганчева.

Свиленградският дознател А. Г. (29 г.) е поискал подкуп от Т. Ж. (34 г.), жител на Харманли, каза Ганчева. В жалба до РДВР - Хасково, подадена на 1 ноември, харманлиецът се оплакал, че А. Г. му поискал 1500 лева, за да прекрати образувано срещу него дознание.

По данни на тъжителя, А. Г. "му дал ултиматум", че ако до 4 ноември не получи исканата сума, ще изпрати материалите по дознанието в Районната прокуратура в Свиленград с мнение за съд.

А. Г. е бил задържан от антимафиотите около 14.00 часа вчера в служебния си кабинет в РПУ - Свиленград, с белязаните банкноти в размер на 1500 лева.

Дознателят е задържан за 72 часа в следствения арест в Хасково.

Случаят е предаден на Военната прокуратура, образувано е следствено дело. В РДВР - Хасково е започнало дисциплинарно производство срещу А. Г. по Закона за МВР.

През октомври председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обяви, че ни чака тотална неразкриваемост на престъпленията заради ограничаването на следствието в новия НПК. 

Ликвидирането на следствието и прехвърлянето на техните правомощия върху дознателите, които до този момент с нищо не са показали, че са на високо професионално ниво, ще бъде катастрофа, предупреди тогава Григоров.


Спонсорирано съдържание