Шестима нови посланици дойдоха у нас

Една дама и петима мъже връчиха днес акредитивните си писма на президента Георги Първанов
15 ное 2005 15:18,
Новоназначените посланици на Китай, Австралия, Афганистан, Алжир, Кувейт и Кот д'Ивоар връчиха днес акредитивните си писма на президента Георги Първанов.

Посланикът на Китай Юй Джънци е магистър по световна история в университета "Нанкай" в гр. Тиендзин и доктор по международни отношения в Дипломатическата академия на Китай. Бил е първи секретар в посолството в Украйна и първи секретар и началник отдел в дирекция "Политически анализи" на МВнР на Китай. Бил е съветник с ранг на пълномощен министър в посолството на Китай в Русия. Преди да поеме посолството на Китай у нас е бил посланик в Беларус.

Посланикът на Австралия Пол Джоузеф Тай е завършил университета в Нов Южен Уелс, работил е в Комисията за насърчаване на индустрията, в секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, и в Австралийския държавен трезор. През 1988 г. започва работа в Министерството на външните работи и търговията /МВРТ/. В МВРТ е бил началник на отдели "Търговско-икономически анализи" и "Селско стопанство и ресурси", както и директор на дирекции "Дипломатическа сигурност, информационен мениджмънт и услуги" и "Търговско развитие". През 1998-2001г. е пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството на Австралия в Тайланд. От януари 2005 г. е посланик в Гърция.

Посланичката на Афганистан Захида Ансари е завършила право и политически науки в Кабулския университет. Работила е като директор на отдела за борба с контрабандата и директор на управлението на тарифите в Министерството на финансите /МФ/ и е била секретар на Главно управление на митниците към МФ и директор на управление по контрол и инспекция към Министерския съвет. Захида Ансари е била и.д. директор на 4-и политически отдел в МВнР, отговарящ за Европа, САЩ, Канада и американските страни, както и директор на 5-и политически отдел - за връзките със САЩ, Канада и американските страни. В периода след юли 2003 г. взима активно участие в изготвянето на закона за изборите, подготовката и провеждането на първите демократични президентски избори в Афганистан.

Посланикът на Алжир Белахсен Буякуб завършва дипломатическата секция на Националната административна школа и започва работа в МВнР през 1973 г. Бил е съветник в посолствата на Алжир в Ирак и Великобритания, както и пълномощен министър в посолството в Мароко и посланик в Куба. Преди да поеме поста посланик на Алжир в България е бил директор на дирекция "Правни въпроси" в МВнР.

Посланикът на Кувейт Ахмад Абдалла Бу Зубар е завършил Института за учители, има бакалавърска степен по социални грижи от Каирския университет, през 1981 г. започва работа в МВнР. Бил е посланик в Гамбия със седалище в Сенегал, акредитиран е за посланик в Сиера Леона, в Гана и в Кот д'Ивоар. Бил е посланик в Мавритания и в Чехия, акредитиран е и за посланик в Хърватия със седалище в Прага.

Посланикът на Кот д'Ивоар Ришар Зади Гбака е завършил Факултет за политически науки, експерт е по политика на международно сътрудничество и на миграцията. Посланик е на Кот д'Ивоар в Италия.

Спонсорирано съдържание