БДЖ намалява наполовина цената на билетите за ученици и пенсионери

Намалението на цените може да стане още от 1 декември, ако предложението бъде одобрено от Министерския съвет
21 ное 2005 15:31,
БДЖ намалява наполовина цената на билетите за ученици и пенсионери
БДЖ ще се учи на професионализъм от полските и белгийските си колеги. Снимка: Corbis
Български държавни железници ще увеличат предвижданото намаление за пенсионери и ученици от 30 на 50 процента по влаковете. Увеличението може да стане още от 1 декември т. г., ако Министерският съвет даде разрешението си. Очаква се тарифите за пътническите превози да бъдат окончателно уточнени от Съвета на директорите на БДЖ в сряда тази седмица. Това съобщи пред журналисти в Министерство на транспорта днес министър Петър Мутафчиев, след подписването на новата междуправителствена спогодба за международни автомобилни превози с белгийския му колега Ренат Ландуйт.

България все още не е уточнила вариант за преструктуриране на държавните си железници, каза още транспортният министър. За целта страната ни ще изпрати свои експерти в Белгия и в Полша за изучаване на опита им в структурирането на железопътния транспорт. Ще се опитаме да създадем най-добрия вариант за нас, който няма да ни попречи за членството ни в Европейския съюз, тъй като това е едно от условията, което еврокомисарите стриктно следят, коментира Петър Мутафчиев. Той подчерта, че каквато и да бъде структурата на нашите железници финансовата самостоятелност на двете предприятия - БДЖ ЕАД и НК "Железопътна инфраструктура" ще бъдат запазени.

"Трябва да търсим оптималния вариант и не бива да бързаме, за да не допускаме грешки. Четири години сме били в ситуацията на разделени превозвач и инфраструктура, без да има холдинг, така че вариантът трябва да се обмисли добре", коментира още транспортният министър.

Той подчерта, че първостепенна задача ще бъде обновяването и рехабилитацията на инфраструктурата и превозните средства. Мутафчиев даде за пример в това отношение белгийските железници, които освен че са силно дотирани от държавата имат и изключително добра развита инфраструктура. Това именно дава възможност за сериозна конкурентноспособност на превозвача, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание