18 процента от служителите в администрацията не знаят чужд език

по-голяма част от администрацията и на централно, и на местно ниво, изразява готовност и желание да продължи обучението си
17 дек 2005 13:33,

Междинна извадка от проучване на МБМД за държавната администрация сочи, че 18 процента от служителите в държавната администрация не знаят чужд език, а 31 на сто от тях предимно знаят руски. Данните бяха представени от социолога Мирослава Янова на семинар в Пампорово.

Тя отбеляза, че по-голяма част от администрацията и на централно, и на местно ниво, изразява готовност и желание да продължи обучението си. Експерти от Министерството на държавната администрация отбелязаха, че 5000 са изразили желание да учат английски език, по 500 ще учат съответно френски и немски език, а по 50 са заявили желание да учат китайски и японски.

Заместник-министър Бужка Лукич посочи, че има идея един от показателите при определяне на работната заплата да бъде участието на служителя в обучителни курсове. 

Според проучването на МБМД, едва 24 процента от постъпващите на работа в държавната администрация са преминали през някакъв обучителен квалификационен курс. По думите на Янова, още по-тревожен е фактът, че 48 процента смятат, че това, което знаят, им стига.

По отношение на 10-процентното съкращение в администрацията, 32 на сто от запитаните са по-скоро склонни да я приемат. Мнозинството от 47 процента не одобряват подобна стъпка, въпреки че преобладава мнението за съществуване на звена с дублиращи се функции в администрацията.

Янова заяви, че изследването продължава и в момента. В него ще се включат 920 служители. Представените данни са на база 580 обработени резултата. Досега те са балансирани като национална представителност, но на тази база генерализирани обобщения не смея да правя, заяви Янова.

Тя посочи, че подобен проект е изпълняван през 2001 г. Целта е била да се положат основите на подобно проучване в държавната администрация. За последните 5 години администрацията се е развила, коментира Янова. От 46 000 към 2000 г., сега държавните служители в администрацията са 89 000. Назначените на възраст до 29 г. нарастват с 2%.

Чувствително се увеличава делът на служителите от 30 до 39 г., но намалява групата на тези между 40 и 49 години. 84% от администрацията е с висше образование, 2 процента имат докторска степен, 14 процента са със средно образование. Тази тенденция се запазва, като делът на висшистите се увеличава с 2%, посочи Янова.

Служителите признават, че им липсват знания по отношение на европейските проекти, липсва им информация и имат езикови ограничения при намирането на информация. Цялостното проучване ще бъде представено в началото на идната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание