106 години от гибелта на Гоце Делчев

Благоевград ще отбележи годишнината на церемония на площад "Македония" от 10 часа
4 май 2009 09:32,
93
106 години от гибелта на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

106-ата годишнина от гибелта на великия революционер Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Благоевград.

Церемонията ще се състои в 10,00 часа на площад "Македония" в града.

На 4 май край село Баница през 1903 г. след еднодневно сражение с турска потеря е убит Гоце Делчев.

Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница.

Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на войводата.

В Сливенско пък започват неколкодневните тържества за отбелязването на 133-тата годишнина от Априлското въстание.

Те ще бъдат отбелязани в местността Карандила.

В района на хайдушко сборище край извора Куш бунар ще бъде изнесен фолклорен концерт, ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976 година, ще има импровизирана изложба на старинни оръжия.

За следващите дни са предвидени различни възпоменателни прояви, свързани с действията на въстаниците в региона.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
marin преди 14 години
А руснаците каква азбука използват бе ***. И ако някой още не е разбрал кирил и методий са гърци. Те създават глаголицата. Глаголицата по-късно е оформена от българина Климент Охридски в нова по-разбираема азбука, която той кръщава на учителя си Кирил - кирилица. Та всеки, който използва кирилицата използва българската писменост, включително и цар Петър I. Та ако те са ни дали нещо в началото на 18 век , ние сме им дали същото някъде през 14 век, когато варварите от азия превземат люлката на славянската цивилизация.
71
0
 
0
 
! Отговори
ВН преди 14 години
И не само , че ще бъде и.б.р.и.к , но ще зборува на шиптарски диалект. Дълбоко в душата си той ще бъде србин! О нещастна съдба , защо така ги наказа?
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Да бе и аз бех чувал че Климент и Наум били руснаци ама не вервах
69
0
 
0
 
! Отговори
ВМ преди 14 години
Кан е една нещастна фиромска душа , която мрази българите , но обича сърбите!Именно за това , скоро ще живее в държавата Дардания и ще бъде на шиптърите :-)
68
0
 
0
 
! Отговори
Кан преди 14 години
Петнадесет часа спомня си г. Хаджидимов турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата...Защото осиротяваше цял народ. (П. К. Яворов)Народът на Македония помни твоя подвиг, Апостоле. Къс от твоята обичана Татковина, за чиято свобода и независимост ти отдаде живота си, е вече свободна и независима държава Република Македония. И тя ще пребъде във вековете. Вечен поклон и вечна признателност от всички Македонци!
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ти си гледай ***.я.т.а, ***, тва какво си говориме тука не те засяга, черен и.з.р.о.дСкоро ще имате нова "държава", оградена с бодлива тел, ток високо напрежение и решетки! За да излизате ще имате визов режим, но виза ще се дава само посмъртно. Единствената ви дестинация, ще бъде яма пълна с охранени прасета.
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
kakva makedonia,be kakvi makedonci??????? vie ne se znaete sarbi li ste,garci li ste ili balgari...nai-veroqtno ste mastii-smeska m/u vsi4kite... *** rabota???!!!! nito ezikat vi e kato ezik nito istoriqta vi kato istoriq!!! prosto ste neblagodarni,nagli sa6testva???? kakvo pravite po BG saitove, ne mi e qsno?? i kato pi6e6,probvai da se dobliji6 malko pove4e do balgarski(koito sam siguren vladee6) 4e ne se razbira mnogo-mnogo....mastio takava!!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
54. - 15:34 - От: Анонимен4etoh edno rezume na film za otvli4aneto na miss Stoyn...tam 4etnicite gi nari4at -teroristi !!До 54Нема да се плашиш толко, в бъдеше ще ни наричат главорези, щото ще *** турски глави!
64
0
 
0
 
! Отговори
бат ти Тонко преди 14 години
ти сега сърбин ли си или ***, щото вие и едните и другите и едното и другото, демек и Солун и Черно море и през крив макарон /демек през крив х%у%й/ ни сте виждали, ни ще видите някога и в най-смелите си сънища. Преди да се правиш на македон, демек на бугар, или на български и европейски - българин, си инсталийрай българската/македонската, дето и Сашо Великото приказваше и пишеше още преди толкоз години на нея/ азбука, и се научи, как се казва и пише на български/демек македонски де/ не ми сричай на српски, нали така го кръстихте последното си отроче в Боснанско!
63
0
 
0
 
! Отговори
Jimmy Bones 420 преди 14 години
хахахха тия македонците как калнат, не е истинка хаехаехахеае. *** колко са ви промили мозъка. Хахеахеххаехахе много смях ааааааааааехахехаеххаех чак ЗВЕРСКИТЕ КЪЛНЕЖИ ааааааааааааааааааааааааааааааааааехахехаехахех колко сте смешни/ :D :D :D LEGALIZE!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Фироме , направи ли си труда поне да го прочетеш това?Ние имаме доказателства , вие какво имате?
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
И преди, и сега Македония е Българска !!!
60
0
 
0
 
! Отговори
........ преди 14 години
ti lud li si be? Iskash da kajesh,4e Levski e uvajaval tyrcite.....
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
България не е на прага на никаква война, само така им се иска на русофилската пета колона и на техните агенти от Атака, за да имат повод руснаците да се намесят на Балканите. Атака трябва да се забрани със закон, те са проводници на чужди интереси и агресивни ***. Хора като Левски и Гоце Делчев не са делили народа на турци и българи.
58
0
 
0
 
! Отговори
macedon преди 14 години
mamkata vasa mrsna balgarska od crno more do solun sicko makedonci
57
0
 
0
 
! Отговори
ВМ преди 14 години
Писмо от Гоце Делчев до Никола Малешевски, 5 януари 1899 г. Правописът и пунктуацията са запазени каквито са в оригинала. Факсимиле на писмотоСофия 5/1 99 г.Колйо,Всичкить ти писма досега изпратени отъ тебъ и чрьз тебъ, съмъ получилъ. Отцьпленията и разцьпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща больсть! Ако тая больсть не съществуваше въ нашить прадьди, отъ които е наследство и въ насъ ньмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскить султани. Нашъ, разбира се, дългъ е да не се поддаваме на тая больсть, но можемъ ли сьщото да направимъ и съ другить лица? Пъкъ имаме заето и ньщо отъ гръцкить больсти, а именно - колко глави, толкозъ капитани. Пустата му слава!... Вськи иска да бльсне, па не знаь фалшътъ и на тоя бльсъкъ. Вай на тезъ надъ страданията на които всички тьзъ комедии, дьтъ се разиграватъ.Ето оригиналното писмо:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm ons/7/79/Gotsedelchev-letter.jpgНека всички фироми го прочетат!
56
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
За някои са терористи , за други борци за свобода! :-)Зависи от гледната точкаПримерно кюрдите според турците и амитата са терористи , но те самите както и други народи ги определят като борци за свобода.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Годината е 1901-ва. Балканският полуостров, между Банско и Разлог, на територията на Османската империя. Американската мисионерка мис Елън Стоун и българката Катерина Цилка са отвлечени от бандити. За тях е поискан огромен откуп - 25000 златни турски лири. Кой трябва даплати и кой е отговорен за случилото се? Български, турски и американски дипломати търсят изход от този трудноразрешим казус. 6 месеца въпросът за съдбата им не слиза от страниците на световните вестници... banditi pak nemi svy4i dobre....Режисьор: Ваня Баждарова
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
4etoh edno rezume na film za otvli4aneto na miss Stoyn...tam 4etnicite gi nari4at -teroristi !!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Мера според Мера