106 години от гибелта на Гоце Делчев

Благоевград ще отбележи годишнината на церемония на площад "Македония" от 10 часа
4 май 2009 09:32,
93
106 години от гибелта на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

106-ата годишнина от гибелта на великия революционер Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Благоевград.

Церемонията ще се състои в 10,00 часа на площад "Македония" в града.

На 4 май край село Баница през 1903 г. след еднодневно сражение с турска потеря е убит Гоце Делчев.

Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница.

Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на войводата.

В Сливенско пък започват неколкодневните тържества за отбелязването на 133-тата годишнина от Априлското въстание.

Те ще бъдат отбелязани в местността Карандила.

В района на хайдушко сборище край извора Куш бунар ще бъде изнесен фолклорен концерт, ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976 година, ще има импровизирана изложба на старинни оръжия.

За следващите дни са предвидени различни възпоменателни прояви, свързани с действията на въстаниците в региона.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
26, ти българин виждал ли си?Я питай за българските войници, в северна Гърция, още реват при спомена...
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Комплексари в България сте само вие - *** ! А,ако искаш да знаеш какво ни пречат турците,ще ти кажа. Нагли сте ! На вас винаги са давани не права,а привилегии в България ! Защо не отивате да живеете в Турция? Ами,защото там няма да ви пуснат такава аванта,каквато винаги сме ви пускали в България . В Турция ще сте последните прошляци и ще ви викат "български ***",както ви викаха в края на 80-те години,когато отидохте да живеете там ....
30
0
 
0
 
! Отговори
Купринка преди 14 години
...но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска. - четата му - демек хайдути, комити и апаши. от кого предадена- пак от тях. От 5 айдута 4рима са предатели-също като при Ботев, Левски и Бенковски. И винаги турска войска е "многобройна"...командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев.- Тефиков или Тефик ? Туй хайдутите и апашите няматат жалост и към съвипускниците си....Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.Четниците - хайдути, комити и апаши, нападат мирното население по селата за да го спасяват от "турските репресии"...???Героите ви все са хайдути и апаши, и се чудят защо има толкова мафиоти, крадци и .По наследство...
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
haha selski kompleksari...
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Чудя се какво толкова сте се комплексирали от турците. Каква е тая зслоба срещу вашите пра-прадядовци. Отворете си малко очите, какво мислите е ставало цели 500 години с вашите пра-прабаби?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
До 26Като откъсне главата на първия турчин, ще разбере, че няма нищо страшно и ще си смени гащите, не се притеснявай
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
До 23,Тодоре, само мисълта за турците те кара да се комплексираш. Ти през живота си виждал ли си турчин наживо? Сигурно ако видиш ще се насереш от страх.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Турско цивилно население има само в Анадола. В България има турски нашественици, ...време е да си ходят, нежелани са вече тук.
24
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 14 години
О, това какво като заплаха ли да го приемам?Готова, давай! Окото ми няма да мигне, ако трябва да трепя турци!!!!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Mustafa Kemal, Mehmed Aliosman, *** мръсно, скоро ще мечтаеш да бяхме терористи
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
България до Цариград!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 14 години
На кого викаш терорист, бе рязанчо??? Не говори за терорости .. щото турците са точно такива...български, арменски, кюрдски геноцид!!! Това говори ли ти нещо, ***?!
20
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 14 години
Няма да е гражданска война, а балканска! За съжаление е единствения вариант, да оцелеем и да набутаме обрязаните в Анадола, където им е мястото!!!Българио, готви се..., скоро!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Всички трябва да се поклоним пред саможертвата на такива герои като Гоце Делчев ! Извел е хората си,за да спаси селото !!! Колко от днешните ни политици биха се жертвали,за да спасят не едно село,а цяла България ???? ....
18
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed Aliosman преди 14 години
106 godini ot gibelta na edin terorist.Takiv e bil tozi gqur.Ubival e civilno naselenie.Teritoriite na Balkanivte sa izkonna turska zemq i te nqma kak da prosistestvuvat bez oblagorodqvastata turska jilka.Da jivee Mustafa Kemal
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976kakvo e stanalo prez 1976 g.?nekadarnici !samo znaete banove da slagate kato pi6em ne6to protiv turcite i ***!
16
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 14 години
zial del li 6e 4etem za vastanieto ot 1976 ?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Поклон пред святата памет на Гоце Делчев.Неговия дух днес е възкръснал във Волен Сидеров.Братя българи гласувайте за Атака, за да е е било напразно саможертвата на герои като Васил Левски, Христо Ботев и Гоце Делчев.
14
0
 
0
 
! Отговори
todor преди 14 години
e kak moje da se izlagate s zialo stoletie be
13
0
 
0
 
! Отговори
Съвременник преди 14 години
Леле,не знаех,че съм бил съвременник на въстанието!...:)