Да завъртим педалите. Велоеволюцията невъзможна!

С колело из китните велоалеи на столицата – коли, билбордове и хора
22 юни 2009 17:40,
125

Миналата година Столичната община обеща 5 милиона лева за велосипедна и пешеходна инфраструктура.

В последните няколко седмици градът ни осъмва живописно нашарен с жълта боя.

Пет милиона лева за жълта боя ни се струват множко, но велоалеите вече са факт.

В неделя те бяха официално открити с показно колоездене от самия кмет Бойко Борисов, придружен от посланика на Кралство Холандия Мартайн Елхерсма и куп общинари.

Новите "велоалеи" са доста оригинални и са произведение на изкуството в по-голямата си част. Ето няколко примера:

– алея, която минава през стълби;

– алея, която свършва в тревата;

– алеи, които заобикалят паркирали автомобили, билбордове;

– алеи, които не заобикалят кафенета, павилиони, а минават директно през тях;

– алеи, които завиват под ъгъл от 90 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 14 години
Моника а твоето място е далеч, далеч от хората и цивилизацията.....ТО бива омраза, ама твето на нищо не прилича.
43
0
 
0
 
! Отговори
моника преди 14 години
МЯСТОТОТО НА ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ НЕ Е НИТО ВЪРХУ ТРОТОАРА НИТО ВЪРХУ ПЕШЕХОДНИТЕ АЛЕИ!!!
42
0
 
0
 
! Отговори
Пловдив преди 14 години
лелеее, това ли са велоалеите, за които се вдигна толкова шум вчера!!!!! ние пък за една бройка да почнем да ви завиждаме,не не, по-добре тук да не правят такава подигравка, някой от общината май е бил надрусан хахахахахахахахахаха
41
0
 
0
 
! Отговори
човечец преди 14 години
Борисов в момента предизборно усвоява средства. Хвърля луди пари / които най-вероятно някое "наше момче" усвоява /за дейности скъпи, но за сметка на това некачествени. След нула време като почне да лъсва ниското качество на направените ремонти, друг ще е виновен - Борисов тогава вече няма да е кмет, нали се стяга да управлява! А и паричките за ремонти, вече ще са "усвоени"! Гадна работа - в редките случаи в които се върши нещо е за съжаление некачествено, но за сметка на това някой забогатява!
40
0
 
0
 
! Отговори
олигофрени преди 14 години
5 милиона лева за боя ...... господин кмета да е ходил случайно даже и в Белград да види, че велоалеите трябва да са с оригинална настилка з сцепление на гумите, а не върху тели разкривени плочки - опасно е за бъбреците !!!!!! защо не направят 1 свястно нещо в тая държава бе, само 1, само 1, само 1, драхти бавноразвиващите се !!!
39
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 14 години
малий, момчето с чирвиената блуска чист софиянец, малий
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
идеята в България / не само в София / да има велоалеи е супер, но.......това си е направи подигравка. Дават маса пари за нещо, което в по-голямата си част си съществуваше и преди. А останалото е доста непрактично. Бас ловя, че боята до една година ще се е изтрила. Като боята, с която очертаваха тротоарите по спирките на гродският транспорт. Или пък като светлоотразителите по платната на Цариградско. На третият месец и бяха изкъртени. А и там потрошиха бая пари. ББ отново хвърля прах в очите ни!
37
0
 
0
 
! Отговори
моника преди 14 години
А ти със сигурност си тъпият велосипедист ,дошъл в София от място в България,което дори не е обозначено на картата!
36
0
 
0
 
! Отговори
d преди 14 години
ДАейба и тъпите велосипедисти - вижте колко място са им дали те пак се оплакват- ако искате целия тротоар вземете *** с тъпите си бегачи крос и лястовича рамка. Брейй!
35
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 14 години
Аз живея в Холандия и тук е направено много добре. Те са отстрани на улиците и тротоарите. Също така са със специялен асфалт и си имат и сфетофари и всичко, никой не ходи по тези алеи, нито паркират на тях защото глобата е безбожно висока! Когато пуснаха новината за колоездачите мн се развънувах но сега като гледам тая идиотщина която грози и така грозните улици на София направо останах без думи, ххахаха и 5 милиона са дали за тези лентички?! За толкова загубен народ ли ни имат?!
34
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 14 години
Да ама не ходят по тях!! Тоя пич дето говори в началото е много прав!! Ако си колоездач изяждаш хиляди псувни и от шофьори и от пешеходци!!
33
0
 
0
 
! Отговори
велосиПедист преди 14 години
а що се отнася до алеите за велосипеди - то съществуват такива и на тротоарите, и по улиците. Това, че тук са направени само да пречат на хората и да се симулира дейност може само да ви наведе на спорове. Но така е карайте се помежду си, вместо да държите сметка на тоя дето е направил такъв абсурд по улиците на София.Ако Пикасо беше жив, щеше да се преклони пред нашия незнаем майстор!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гениално,няма що. Тръгвам по околовръстното от младост 4 и ако оцелея ще се спусна по новата велоалея. Имаше подобна идея преди 10-тина години, от НДК през Хемус и до южния парк. Беше приятно, макар и не асфалтирана, а насипан чакъл. И сега какво стана там-първо Хилтън, после МОЛ-а. Вече в София е опасно да си пешеходец, камо ли велосипедист. Браво кмете, но това не е прозиведение на изкуството, а крадене на пари, нали;)
31
0
 
0
 
! Отговори
blah преди 14 години
В Европа велоалеи има и по тротоарите и по улиците, също и комбинирани улица/тротоар. Идеално е. Хората карат велосипеди като могат и не измират от сърдечни заболявания, не са им опушени градовете от изгорели газове от милионите автомобили и няма задръствания...Или поне не е толкова кофти като в София.@моника - супер тъпо изказване!
30
0
 
1
 
! Отговори
welosiPedist преди 14 години
Xaxaxaxaxaxaxaxaнай ми хареса как са боядисали тревата покрай дърветата с жълтата боя. Това прилича като снимките преди време, дето минавали с жълта боя да маркират улицата, и минали направо през камъните и *** до тротоарите.5 млн лв за боя - кой още си е купил Бентли а? :)
29
0
 
0
 
! Отговори
моника преди 14 години
Чуйте само как говори въпросният велосипедист. Лично аз се отвратих ...Време е *** да се завърнат по родните си места! Е,може ли подобен селянин ,говорещ на толкова противен диалект да се пуска в реномирана медиа като тази???
28
0
 
0
 
! Отговори
monika преди 14 години
Скапаните велосипедисти...как ще ми минават по тротоарите...и без това карат като ненормални!
27
0
 
0
 
! Отговори
Венци преди 14 години
Бойко Борисов само отчита дейност. Велоалете нито са направени както трябва, нито са удобни за велосипедисте, нито за пешеходците, нито за никой. Като се прави нещо е хубаво да се мисли, а не само да се гепят парите.
26
0
 
0
 
! Отговори
Венци преди 14 години
Бойко Борисов само отчита дейност. Велоалете нито са направени както трябва, нито са удобни за велосипедисте, нито за пешеходците, нито за никой. Като се прави нещо е хубаво да се мисли, а не само да се гепят парите.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Част от велоалеите в Европа са по тротоарите. Направени са обаче от различни по форма плочки, така че да се вижда къде са. Тази боя до няколко месеца ще изчезне. 5 млн. на вятъра.