20 години по-късно. Демокрация по български

Как го мислехме, какво стана. Разказ на една от "майките с количките"
10 ное 2009 07:00, Екип на Dnes.bg
103

20 години демокрация по-късно. За последствията от свободата пред Dnes.bg разсъждава една от участничките в първата проява на гражданско общество в България. Антоанета Русева е сред жените на „демонстрацията на майките с количките“.

Историята: почти две години преди да видим обърканата физиономия на Тодор Живков на телевизионните екрани, 6 хиляди души протестират в Русе срещу замърсяването на въздуха от химическия завод в Гюргево.

Построяването на румънския завод е договорено между ръководителите на двете братски социалистически страни през 1978 година.

В пълна експлоатация съоръженията влизат през 1984 година. Още през 1981-ва започват обгазяванията на Русе с хлор, хлороводород, тетрахлорметин, епихлорхидрин.

През следващите години има по няколко големи обгазявания, като в някои случаи концентрацията на вредните вещества е почти 10 пъти над допустимите стойности.

За това не се говори и не се пише. 20 000 души напускат града.

Първи срещу тоталитарната власт и табуто се изправят шест жени.

На 23 септември 1987 година в Русе трудно се диша. Въпреки това на площада строяват 10-годишни ученици за приемането им в пионерската организация. Лекарски екипи дискретно дават първа помощ на припаднали деца, но тържеството не е спряно.

Пет дни по-късно няколко служители на „Паркстрой“ провеждат първия открит протест в социалистическа България.

Голямата „демонстрация на майките с количките“ е на 10 февруари 1988 година. 6000 души, най-вече жени, дошли с бебетата си, протестират срещу непрекъснатите обгазявания в града.

Екип на киностудия „Екран“ снима протеста и прави филма „Дишай“. През март филмът е прожектиран в Дома на киното и учени, писатели, художници и журналисти създават Обществен комитет за защита на Русе.

Филмът веднага е забранен, участниците в срещата минават през Държавна сигурност, а съдът отказва да регистрира обществения комитет.

„Просто искахме да защитим здравето на децата си“, разказва днес Антоанета Русева.

Така се чува първият глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Анти дисидент преди 14 години
Направил съм много и тепърва ще правя още повече. Не съм подскачал по митингите защото не съм наивен ***. Докато вие правехте тази глупост, водени за носа от ловки манипулатори, аз учех и търсех начини да изкарвам достатъчно пари, за да живея добре и в момента съм доволен от постигнатия резултат. С подскоци и нечленоразделни бъртвежи не се гради работеща държава, нито лично щастие и положение.
63
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 14 години
Сигурно се гледаш пред огледалото, като пишеш. Давам сигурна работа на 22 човека, които получават поне 5-пъти повече, от колкото в нашия бранш. Ползват безплатно лекар и зъболекар и ходят по две седмици на почивка в хубав хотел, изцяло на моя сметка. Някои уикенди ходим цялата фирма до морето или в Турция. Но по отношение на т.н. "политици" винаги ще бъда контра.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анти дисидент преди 14 години
Стига си злобял бе, Силистра. В София с 600 лв. се живее като в Силистра с 240 лв. Я ела ти в София да видиш цените и после пак ще си говорим. Не се мръщя на 600 лв. просто не се навивам да работя за толкова защото труда и времето ми струват много повече и затова взимам много повече. На вас ви дават мин. заплата щото се съгласявате. И работника може да принуди работодателя да му плаща толкова, колкото заслужава.
61
1
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 14 години
ТИ ДОРИ И ТОВА НЕ СЕ НАПРАВИЛ НИЩОЖЕСТВО ,ЩОТО И ЗАРАДИ ТОВА ПРЕДИ 10 ти се искаше мъжество ,,, !!!ПРИЗНАЙ ГО ПРЕД СЕБЕ СИ ,,,!!!дупе се искаше преди 10 ТИ ,ДА АМА ти го нямаше ,,,най-много да си подскачал по митингите-Е,И АКО ТОВА Е АНТИКОМУНИЗЪМ,,,,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ ,,,!!!
60
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 53Ами, дразни се. Аз какво да направя? Само казвам истината.Запитвал ли си се някога, защо аджеба стигнахме до това положение?И да си се запитвал, явно не си намерил отговора.Защото носталгията по комунизма и бляновете по нещо безвъзвратно отминало няма да ти помогнат.А аз вече го казах, за тези които слушат и чуват - 45 години социализъм ни научи да ядем от държавата като бройлери. Е, и бройлери си останахме. Така че не говоря нищо "идеалистическо" а казвам истината която боли!
59
1
 
0
 
! Отговори
До МИ преди 14 години
И за наркодилърите ли ще се обаждаш.Обаждал съм се поне 30 пъти и нищооо.А за циганита не ми обяснявай.Не са си научили правата-научиха се да живеят на наш гръб.Айде мерси от такава демокрация
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нека да не се лъжем повече! Тези, които ДС не успя да пречупи и да направи свои агенти, ги избиха тихомълком още през 50-те години! Всички останали преживели са вербувани и са хора на ДС. Българската "демокрация" е "ДСкрация". От времето на Лукановите куфарчета, досега, все едни и същи са кукловодите,сменят се само куклите като Желев, Стоянов, Царя, Станишев, Доган, наред е Първанов, после на Бойко и така "до края на света!". Не 20, 200 години по- късно, ако я има тази пропаднала държава!
57
1
 
0
 
! Отговори
Ники до 56 преди 14 години
Успяваш,щото живееш в София и се мръщиш на заплата от 600 лева.Я ела да видиш как се живее в Силистра,Видин,Лом,Търговище или някой друг малък град с 240 лева.Ако въобще успееш да си намериш работа.А когато разбереш,че наркодилъри продават дрога в училището на детето ти или когато го пребият *** пак ли ще си толкова щастлив.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анти дисидент преди 14 години
Успявам да работя и да живея добре. А ти? Щом в България има само мутренски структури, значи и ти участваш в такава структура. Като не ти изнася положението или работи за поправянето му или се разкарай от България. Но НЕ! Ти стоиш тук, паразитираш и само се ОПЛАКВАШ. Друго просто си неспособен да вършиш. Ти си един мързелив, *** и мърляч.
55
1
 
0
 
! Отговори
Ми преди 14 години
Какво да кажа-пак ние сме си виновни-виждаш го-обади се в полицията, извикай медиите. *** си научиха правата-ние не. *** непрекъснато заплашват с какви ли не безредици-ние си траем. лично аз звъня непрекъснато-звънях защото лееха бетон в 23 ч. на -20 градуса. от полицията ми казват, че имали разрешително-абсурд. казах на дежурния в полицията, че знам че разговора се записва и като падне и тая сграда, ще се обадя във всички медии да кажа дата и часа на обаждането ми. след 3 мин. спряха
54
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 14 години
Ако ти е известно понятието "вътрешен емигрант"? Аз се чувствам като заложник на всяко едно правителство в България. Няма партии, има криминални сдружения.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"но не се научихме на добрите капиталистически навици - да работим повече, а да искаме по-малко."Е нямаш си на представа колко се дразня когато чуя някаква такава идеалистическа простотия! Пожелавам ти да почувстваш тежестта на собствените си думи!
52
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 14 години
А ти какво си изградил? Някоя мутренска структура ли? Защото друго в България няма!
51
1
 
0
 
! Отговори
истина преди 14 години
Истината е, че криминалният контингент спечели най-много от т.н. "демокрация". За това мутренския бизнес е и най-добре развиващия се у нас.
50
1
 
0
 
! Отговори
диссидент преди 14 години
Ти да не си от клуба на анонимните алкохолици? Алкохолик и диссидент - това са две различни неща!
49
1
 
0
 
! Отговори
до Ми преди 14 години
А за наркоманите и *** зулуми какво ще ми кажеш.Ти сама си отговори за качеството на храните след преманване на бдс.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Иван Костов е виновен.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анти дисидент преди 14 години
Абе лигльо, вие т. нар. "дисиденти" сте по- големи *** и от управляващите тогава и сега. Знаете само да се въргаляте по градинките и да квичите за свобода и права, без изобщо да разбирате какво е това. В същото време сте абсолютно неспособни да изградите каквото и да било. Още на втория ден се изпокарахте за шише ракия и 5 лева, продажни, овчедушни ***.
46
1
 
0
 
! Отговори
Перестройчик преди 14 години
Хапвате ли, хапвате ли? :-))))) Искахте демокрация, гласност, права на човека, все неща, за които не сте дораски и, от които нямате понятие. Получихте ги. Сега си яжте глаността и си живейте в демокрацията. И да не забравите да си плащате редовно вноските по кредитите защото банките не чакат... ;-)))
45
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 41Ами виждаш ли, точно там е иронията - че най-лесно се възприемат лошите навици. Хубавите се изграждат с години. СоциализЪма ни научи да не работим, но да искаме. Е, сега не сме го забравили тоя навик, но не се научихме на добрите капиталистически навици - да работим повече, а да искаме по-малко.Вместо това научихме дрогата, мека или твърда - няма значение. Научихме се да ставаме бандити, на всичко, само не на хубаво. За това не ти е виновна демокрацията!