Инспекцията по труда започва внезапни проверки

Под лупата на чиновниците са трудовите правоотношения
110
Инспекцията по труда започва внезапни проверки
Снимка: Булфото

Масирани проверки за законосъобразност при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите започна Главна инспекция по труда като мярка на правителството срещу „сивата икономика”.

На 18 юни от 11,00 часа тръгват внезапните проверки на инспектори по софийските обекти.

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки.

Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск – платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на Националната агенция за приходите (НАП) за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението до НАП са основният предмет на инспектирането.
 


110
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
трябва да има закон за задължително почасово заплащане,например 5,6лева минимално,за да знае човек ,че накрая ще вземе нещо,а такива ,които не могат да си го позволят да бъдат обявени за фалирали.Иначе няма да се оправим.
105
0
 
1
 
! Отговори
емилия преди 7 години
като пишем тези коментари дали ги чете някой как мислите
104
0
 
1
 
! Отговори
емилия преди 7 години
най корумпираните са инспекцията по труда я проверете хората по морето как работят по 14 15 часа без почивки осигуряват ги на минималния праг за съответната длъжност ако всичко това бъде извадено на светло криза няма да има само че там всички са вързани като свински черва проверете фирма краун чейнч на слънчев бряг
103
0
 
2
 
! Отговори
вера преди 7 години
Провераявайте неправителствените организации, осебено в частна полза, в Пловдив, Варна, София , Пазарджик,Хисар, Карлово, Шумен има доста фрапантни случаи - водят се хора или не се водят на робата, но работят, не им е чисто счетоводството, извършват стопанска дейност, печелят, не отчитат нищо...Вижте всички, които се занимават с туризъм особено.
102
1
 
8
 
! Отговори
стефанова преди 7 години
Инспекцията по труда е най-корумпираната ивиновна да не се осигуряват на договори хората.Да не говорим за лошите условия на труд и многото нарушения на работодателите, които никога не са глобявани!!!
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че моя шеф всяка вечер се черпи със служители и шевове от инспекцията по труда,кой ще го глоби,като едно редовно нещо няма във фирмата?
100
1
 
6
 
! Отговори
istina преди 7 години
Направо недоумявам... Известни бизнесмени във Варна без срам наемат като пазачи хора без трудов договор... както казват хората.... като при социализма... на кого да се оплачеш??? Та те имат "връзки' навасякъде, имат пари.... а ти си просто безработен, нямаш пари да преживяваш, камо ли дело да водиш... и те го знаят... и хитро те изнудват!....
А.Константинов беше казал" Пази , БОже, сляпо да прогледа!"
Но... животът е колело... Кой знае на децата им или на близки какво ще се случи...
99
1
 
7
 
! Отговори
Дедка преди 7 години
Че те повечето фирмички така си бачкат от години. Много се дразнех едно време на Jimmy's - уж много лъскави отвън, а нито трудови договори, нито нищо. Даже всеки месец удържат неправомерно пари на персонала за някакви измислени липси. Обаче години наред няма кой да ги провери и те благодарение на това си съществуват още...
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има достатачно работа и пари ще има кой да работи -1500-2000лв .Тогаз даже ще внасяме и работна ръка .Пък и те което сречелят ще го харчят тук в БЪЛГАРИЯ и тогаз ще се увеличи потреблението И производството .ТОВА ГО ПРАВЯТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ
97
9
 
2
 
! Отговори
rabotodatel преди 7 години
Brei kak psuva proletariata po rabotodatelite! Rabotodatelite bili tupi kradlivi i skapani. tupi sa da, i sa ludi che se boriat i s durjavata, i s krizata i s mafiata. No puk vinagi mogat da razchitat na obrazovania,kompetenten i uchtiv s klientite personal!! Raboteshtite v BG nikoga niama da sa piani na rabotnoto si miasto,nikoga ne kradat ot rabotodatelia si,ne si troshat krakata da tichat pri konkurenciata sreshtu prazni obeshtania,i posle da podpitvat dali ne moje da se vurnat otnovo.
96
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за какви работодатели говорим,за такива дето са затънали в ***,дето не могат да си върнат кредитите,естествено е да съдират кожата на работника.Няма закон за почасово заплащане.
95
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
трудовата инспекция да провери как работодателите застраховат скапаните миксери,но не и хората,да види ,че повечето хора работят не по длъжностната характеристика,например оператор на машина се води пакетировач ,по безопасно е,стане беля ни лук яли,ни мириса ли!
94
4
 
11
 
! Отговори
пиле преди 7 години
абе какви проверки работиш по 15 часа осигоряват те на минимална заплата ако изкажеш мнение и утре те няма на работа няма ли да свьрши тая криза да се заработи нормално стига са ни използвували разни психари
93
2
 
17
 
! Отговори
666 преди 7 години
проблема на скапаните български "работодатели", е че са много алчни
искат само да печелят и гушат пари без да плащат нито заплати, данъци, осигуровки, такси. искат за 1 год. да станат милионери. но сегашната криза за радост ще заличи голяма част от тях което е справедливо, не може само да искаш трябва и да даваш
92
7
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 7 години
явно ти нямаш фирма и незнаеш как се прави бизнес в Бг.
91
0
 
7
 
! Отговори
РОСЕН преди 7 години
Тези са най корумпираните
90
9
 
18
 
! Отговори
цецо преди 7 години
нещата са много прости - хванат ли човек без трудов договор веднага глоба за фирмата без право на обжалване. и то глоба от порядъка на 20-30 хиляди лева, да се научи другия път да е коректен. ако ще и фирмата да фалира - такива "фирми" не трябва да съществуват. хора търсете си правата защото от много мълчане сме я докарали дотука...
89
2
 
20
 
! Отговори
пенчо преди 7 години
Ще правят проверки за трудови договори.Защо не проверяват каква е заплатата по договор и колко се получава в действителност? Защо не проверяват по колко часа работя в магазините,в строителството и как им се заплащат допълнителните часове и празничните и почивни дни.Ще изгорят пак дребните,а други просто няма кой да ги пипне.
88
7
 
12
 
! Отговори
еи преди 7 години
Нямам фирма нито работеща , нито неработеща, нито съм имала. На заплата съм , но мисля трезво. Ако го няма работодателя, аз ще трябва да съм си работодател, а тогава отговорностите са много по-големи. Ето прочети и коментара на 89ти. Не разбирам смисъла и стремежа и на работниците и на държавта да фалират фирмите, какво печелят от това, и какво ще правят хората когато има само безработица. Нека има проверки , но не обезглавяващи, а подпомагащи бизнеса.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти да нямаш фирма