Влаковете спират на 10 март, заплашват синдикатите

Срещите за предотвратяване на стачката не постигнали резултат
5 мар 2011 08:15,
109
Влаковете спират на 10 март, заплашват синдикатите
Снимка: Булфото

Стачка в БДЖ все пак ще има – влаковете ще спрат на 10 март, съобщиха железничарските синдикати към КНСБ и КТ “Подкрепа”, цитирани от „Труд”.

През седмицата бяха проведени две срещи между профсъюзите и ръководствата на БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” в опит стачката да бъде предотвратена. Резултат обаче не беше постигнат.

“На срещите си пролича, че и в БДЖ, и в НКЖИ търсят сближаване на позициите. Но не ни предложиха нищо съществено. Така че решението за стачка остава в сила”, обяви председателят на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България Димитър Динев.

Плановете са в четвъртък влаковете да спрат предупредително за един час, а на следващия ден - 11 март, започва безсрочна ефективна стачка.

До решение за крайната форма на протест се стигнало след неизпълнение на съществени условия от колективните трудови договори на двете жп дружества.

Към всичко това е добавя и подписването на заем от Световната банка за преструктуриране на БДЖ, срещу който трябва да бъдат съкратени 2800 работници. Според синдикалистите, парите дори няма да послужат за модернизация на железниците, а за покриване на стари задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: БДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 13 години
кочини, не кочини, хубаво е че и това има. Защото не всички имаме финансова и техническа възможност да пътуваме с друг вид транспорт.
105
1
 
3
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Призовавам форумците да хвърлят поглед на "blog.bg", от лявата страна на коментарите........ЩЕ разберете какво значи тежко болен и комплексиран автор който спешно се нуждае от психиатър......опит за промиване на мозъка с простотий, циганий и измислици с цел да вдигнат самочуствието на народа който е пред гибел! След като има кой да чете тези простотий не се надявайте на нищо..вечно ще спите като на гробище. А този автор много ми се иска да знам кой го финансира.....А ВИЕ ЧАКАТЕ ДА ИМА СТАЧКИ!!!
104
1
 
3
 
! Отговори
giorgos papanikolaou преди 13 години
Стачка значи да режиш живо месо и да капи кръв!!!!!!!!!!! Българите като славяни са светлини години далече от европейската цивилизация за да правят стачки.......А синдикатите прилитат на куклен театър.....за смях!!!!!!!!!!!
103
0
 
3
 
! Отговори
hah преди 13 години
А защо не споделите и какви се цените на билетите за влокове в другите европейски страни и специано Германия и Австрия ? Мизерна цена = мизерни условия. Не може всичко и всички да се субсидурат от данъци ! Винаги се спекулира с това, а реално не всичко тук е по-скъпо !А синдикатите реално не вършат никаква работа - продават политическа подкрепа, както знаем избори идват.Дано правителството не ни закопае допълнително с някое свое популистко решение ! Накрая пак работещите ще поемат сметката !
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NEZNAEH 4E IMA SINDIKATI V BALGARIQ !! DORI SI MISLQ 4E NIKOI NEZNAE KAK V6A6NOST TRQBVA DA RABOTI SINDIKATA S IZKLU4ENIE NA HORA KOITO SA BILI V DRUGI DARJAVI I ZNAQT KAK ZA 1 DEN SPIRAT VESTNICI , VLAKOVE , METRO , AVTOBUSI I TAKA PARALIZIRAT GRADA AMA I HORATA NE SA BALGARI DE ! NE SA TOLKOVA STRAHLIVI ZAVISTLIVI I BEZDU6NI I NAI VAJNOTO NE SA SAGLASNI DA RABOTQT ZA 300 LEVA DOKATO 6EFA AIM KARA NOVOTO AUDI ZA 300 000 .......
101
1
 
2
 
! Отговори
бдж преди 13 години
виждам синдикатите само плямпат никаква подкрепа излизаме и спираме всичко така направиха и лекари и полицай а синдикатите където плуят там и лижат ***
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бях във германия и австрия затова ви казвам че докато спим няма оправия както искате така го разбирайте.
99
1
 
1
 
! Отговори
До 99 и 100 преди 13 години
Звучиш ми като "Давайте да дадете!". Не случайно се пазиш анонимен като в "Анонимните алкохолици". Мнооого станахте отворените и тарикатите, започнахте да си пречите! Освен това ми напомняш и един минал сценарий.."Кой не скача е червен!", а?! *** и протестирай, сега това всеки може да го стори по съотвения ред и без да приканва(подбужда) други! Онзи ден имаше подобен протест, ти ходи ли? Май си от платените драскачи,дето само имитират "гражданско общество", а?
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като си траем ще ни довършат разберете това.днес бдж утре ще спрат самолетите после автобусите.трябва национална стачка но синдикатите са предателите без тях трябва да излезем навън.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
излезте си от къщите и апартаментите поне за ден и падат със сигурност.налага се волята на народа и това е.нов ред нови закони и правила
96
3
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 13 години
Пътувам с влакове, откакто се помня. Държавата ПРИТЕЖАВА железниците такива, каквито са и какво значи да е инвестирала?! Може би искаш да кжеш, че парите от моите и твоите данъци трябва да се "наливат" в такива прдприятия, защото било трудно да се стане железничар?! Трудно ли?! Познавам доста люде "завъвършили" ПЖИ-то, с редки изключения нищо не става от тях, същите са и като завършилите МГУ-то или разните му там "измислени" университети като пернишкиу например. Аман от ***!
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
целия народ трябва да стачкува ние не си знаем силата ако излезе народа дори за ден по площадите и *** от парламента ще си отиде.не е толкова трудно бе хора.
94
0
 
2
 
! Отговори
ЖП пътник преди 13 години
Еее най после ще спрат , че аман от тези кочени дето пътуваме !
93
2
 
6
 
! Отговори
сипб преди 13 години
Надявам се на успешна стачка най- вече заради хората в тази система които денонощно обират незаслужени обиди и ругатни заради скапани вагони и недобри разписания.Това е начинът да разбере Бойко ,че в България има и жп транспорт.Магистралите са за богатите, а жп транспорта е с вечна промоция от 50% намаление !!!В нашата държава за съжаление бедните са много повече и имат нужда от нормална и сигурна железница.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато на Дунав се мръкнеи сънен Балканът заспи,отново в полетата бойнипожара на бунта гори.Отново вървят септемврийци....За всеки загинал геройТе мрачно проклинат: "Убийци,ний пак ви зовеме на бой!"Ний искаме пак свободата,земята и нашия труд,че ние твориме благатасъс сърпа и тежкия чук.А тихия вятър отнасягласа на прикрития враги глуха закана огласяселото и дивия град.Кълнем се в смъртта ви другари,и във всеки загинал герой,че скоро часът ще удари,часът на щастливия строй.Червено слънце ще грейневъв всички беднящки сърцаИ в новия кървав Септември -кълнем се - ще бием врага!
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То ненужната администрация не е само в БДЖ -то, има я и в МВР-то, разните му агенции, комисийки от типа Кушлев,и пр. и пр.
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
стачка в железниците трудно може да се, вдигне и още по-трудно да успее.истина е че все още има кой да се съкрати, но това е основно администрация, а никой няма да тръгне да реже клона на който седи.... от последните 15 месеца заплатите не са закъснявали дори един час, но е истина, че не са индексирани от доста години.
89
0
 
29
 
! Отговори
tt преди 13 години
аз работя в нкжи 32 години потдържане на железния път.на всеки работник,които работи като роб тежка физи4еска работа има 5 администратори,които по цял ден са на компиутрите,на климатиците и които не изпалняват никакви зада4и.отделно разходи за служебни коли и какво ли не.докато тази паразитна администрация не се съкрати,няма да има просперитет.
88
2
 
17
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Само стачки му е майката. Там е истината. Но не вярвам да стане сега нещо. Мина времето на големите стачки. А какви хубави времена бяха.
87
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато над Дунав се мръкнеи сънен Балканът заспи,отново в полетата бойнипожара на бунта гори.Ний искаме пак свободата,земята и нашия труд,че ние твориме благатасъс сърпа и тежкия чук.