Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд

Еврокомисарят предлага професионално управление на парите във фонда
10 мар 2012 20:53, Бойчо Попов
233
Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд
Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Reuters

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има". Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
3
 
! Отговори
Дянков-аут! преди 12 години
Браво на Кристалина Георгиева! Тя трябва да е следващият министър председател на България, ако искаме да се възродим като държава.
99
0
 
12
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Аз пък предлагам,Дянков да е на хиляди километри от БГ.
98
0
 
0
 
! Отговори
Do 169 преди 12 години
I lopati pravim.
97
0
 
6
 
! Отговори
от 16 преди 12 години
Абе какво ми се оправдавате, бре. Нито ви разбирам, нито ме интересувате. Нито пък искам да знам за вас. Обаче, спрете да крадете!
96
2
 
5
 
! Отговори
do 164 преди 12 години
Да отида, ама не съм за там. Имам по-висок ценз, ама заплатата ми е по-ниска от вашата. Ако спечеля международен проект- ще ви стигна по заплата, ако не - две минимални заплати и това е. Но уменията, които ги имам са в порядъци над вашите. Няма да ме разбереш, защото сме от различни светове. Аз съм идеалист, а на теб материалното се услажда повече, чустваш се значим само ако имаш. Обидно ми е да говоря с теб, да знаеш.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да сравним нашите с бонусите и министър-председателя на Гърция, който се отказа от заплатата си. Това са хора, които стоят начело на държавата, те имат отговорности към този народ, а как може да говориш пред цяла България и да оправдяваш беднотията, мизерията и лошия живот с липсата на среддства, пък ти да взимаш бонус над 100 минимални заплати месечно. Що за човек трябва да си? И дали мястото ти трябва да е там, където си. Знаем колко са компетентни в държавната администарция. Всеки го е видял.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тактиката на ГЕРБ за две години стана ясна съсредоточване на парите в пътища и големи инфраструктурни обекти от където може да се краде над 200% , усвояване на 4 милиарда от резерва, източване на здравната каса, сега дойде и ред на пенсионните фондове и после чао *** *** гласоподаватели и данъкоплатци...
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберите в голямата си част са комунисти или бивши комунистически слуги и колко му е да посегнат пак на пенсионните фондове след като гепиха 4-5 милиарда от резерва!
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към всички алчни администратори: 'Засрамете се!'Пари за наука и образование няма, хората живеят на границата на бедността, а в държавната администация взимат бонуси с хиляди на месец за добре свършена работа?! И кое е добре свършеното на тази работа? Това, че унищожавате потенциала и надеждата на един народ ли? Игнатов ще даде 10 милиона зачастните училища и хоп 30 000 бонис, т.е. 3000 бонус месечно, че съсипва държавата и потенциала на тази държава. Палачи,осъзнайте се! Левски не е искал бонус
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червените ГЕРБери ще крадат като за последно през следващата година и после по умните ще бегат , а по глупавите ще останат да замитат следите.
90
2
 
16
 
! Отговори
оригинален цитат преди 12 години
Кристалина Георгиева, оригинален цитат: България ще стигне Швейцария, когато всички българи бъдат изгонени от България и заменени с Швейцарци!
89
1
 
12
 
! Отговори
кога ще стигнем ? преди 12 години
Другарю член на БКП Борисов, кога ще стигнем другарката член на БКП Кристалина Георгиева, с нейните 20 000 евро (40 000 лева) на месец?
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държата с всичките си чиновници и политици непрекъснато ни краде , а ние на всичкото отгоре и плащаме данъци за да ни избиват *** в собственните ни домове, Цветанов да ни подслушва и да ни третира като престъпници по презумция...
87
0
 
8
 
! Отговори
sacks преди 12 години
Който иска да работи за пари -марш в частния сектор.Тук при Дянков 250-300 евро максимум.Бонуси ЙОК.Тя и кристалина не работи за пари и за бонуси -не не не не .Не си мислете така .само за полза роду ,Заплататата на месец и е само 19,909 евро ..ЕЕЕЕ тя обещава другия мандат да дари нещо .Но дотогава Тя ще е там заради БГ.Частния бизнес плаче за нея толкова пари и дават ама тя не !!!! еврокомисар.За полза роду и сумичка 19,909 евро на месец.Тя може а БГ чиновник НЕ ??-двоен стандарт???
86
1
 
9
 
! Отговори
Народен избирател преди 12 години
Май този път и писна на госпожата отбезобразията на ГЕРБ и реши да каже истината - ГЕРБ с политиката си води страната към гибел.Подкрепям я да няма бонуси в държавните служби. За тях има друг вид награда и стимул - медали, ордени или Грамоти.
85
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За още една година всичко ще претършуват сребърни,бронзови,желязни фондове и де що има отпъдъци дори. Щом е за крадене и *** да е ще се крадат. Това за сега се очертава управленската програма на ГЕРБ, а и да се правим на мъже когато нищо не ни струва...
84
0
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ако Кристалина стане...премиер шъ ли ни...упрай и кой тогава шъ й дава...съвети;сигурно Бойко.
83
0
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Аз тъй знам, особено при това алчно време. Едно нещо излезе ли от джоба ми вече не е мое. А пък всички тия мазни реклами гледат да ти опразнят джоба. Дето казва народа... търсят араби с бели бради...Бойко и сие недоволни, че хората, на който изкупиха земите за магистрали си държат парите за лихва. Ами така я, като всичко живо лъже и по един изтънчен начин гледат да те ошушкат. Народа се наслуша на лъжи. Сега вие управляващи, берете плодовете на вашето поведение. Помислете добре или си ходете !
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разнобой в ГЕРБ ще си ходят доста хора май и Мони е наред.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина много упорито се вживява като "учителка" за България.Видяхме я колко струва под покривалото, когато ни показа среден пръст при наводненията и каза, че били много малки, за да ни отпусне помощ от ЕС.Разбрахме що за стока е, под лъскавата й фасада.Да си трае в Брюксел и да не завлича България в ямата Световна банка.