Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд

Еврокомисарят предлага професионално управление на парите във фонда
10 мар 2012 20:53, Бойчо Попов
233
Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд
Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Reuters

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има". Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
221 не си добре . Тогава избиха цвета на нацията и всичко под надзора на юдеите . Вземи прочети -вече има толкова литература . И още нещо - стихосбирката на поета Вениамин Меворах от 1946 г Народен съд е засекретена в Народната библиотека от същите , които вилняха през 44 -45 г . Опитай се да я намериш и хайде да видим дали ще познаеш българското име на този поет .
139
1
 
2
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Всичко ще изхарчат, и заем ще изтеглят и него ще изхарчат/за бонуси, хонорари т.н./Жалко, че на нас българите ни липсва кураж да ги изхвърлим от властта.
138
2
 
11
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Ама разберете бе хора - трябва да похарча тези пари. Раздадох милиарди от фискалния резерв на турски фирми за магистрали, национализирах пенсионни фондове, изхарчих резерва на здравната каса ... С Тиквата денонощно крадем, но триглавата ламя /коалиция/ много пари е оставила ... Трябва до изборите да ги похарчим че и заеми да вземем. Че не взема ли заем - няма връщане в Америка, там ще ме линчуват.
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков излъга, че от Министерство на финансите не са получавали бонуси. На него никога не може да се вярва. Нито стотинка от сребърния фонд и фискалния резерв на Дянков!
136
0
 
0
 
! Отговори
не е верно! преди 12 години
Кой създаде Сребърния фонд, неблагодарници??? Отговор: ВСДН
135
1
 
13
 
! Отговори
999 преди 12 години
Тоя трябва да го обесим на площада в София ако ПОСЕГНЕ към Сребърния фонд. Ако го направи ще проиграе парите ни за пенсии на КОМАР. ТОВА Е МНОГО ОПАСНА ИГРА на която ОСОБЕННО СЛЕД СКАНДАЛА С БОНУСИТЕ / те НЯМАТ МОРАЛНО ПРАВО ДА ИГРАЯТ И ДА ИСКАТ ДА ИМ ПОЗВОЛИМ. Но те и не ни искат мнението. Да им кажем твърдо НЕ. Не стана ли нещо подобно с Милен Велчев и докога ?
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това в превод би следвало да значи "министъра Дянков се прави на икономист, несполучливо"
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мине не мине някое време и тази , ...Сталинка ния натрапят. Та и сега, от "Дарик" "случайно интервюй взели,а? Аиде бе. И тя, книжната специалистка, мозък ръси. Ясно е, че трябва да не се рискува с фонда, малка но сигурна печалба. Та световната банка е структура за анализи, а не пенсионен фонд. Частният сектор коментира уважаемата Георгиева. Коментира нещо които не е лъжица за нейната уста. Бонуси в частният сектор? За нищо, както в държавния и при монополите? Не е възможно ...Сталинке!
132
5
 
6
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Министър Дянкофф да се обадел в Световната банда!!! Айде! И тази кикимора почна да се облизва за едни 2 млрд.! ***, който издаваше преписвани учебници като свои! Помним, Кристалинче, помним.
131
0
 
26
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Дянков, всеки ден ни обещава,че от първи ...... кризата си заминава.За пенсиите и заплатите е цербер,а бонуси-намират се за всеки щатен гербер.Сега в главата му са пръкнали идеи,как Сребърния фонд да управлява?!И ето, леля Кристалина е готова да го спре идискретно да му каже, че и за това не става.А бе, Дянков, ти си една невероятна скица,докога ще дъвчиш тази постна пица?Време е да се облажиш вече,може би в Америка или още по-далече!
130
0
 
13
 
! Отговори
филип преди 12 години
на тези не трябва нищо даимседава да пипат повече нищо че ще бактардисат държавата.
129
0
 
15
 
! Отговори
trakieca преди 12 години
Истината всъщност е много проста от всички нас зависи как ще живеем , по форумите сме много смели но ако трябва да излезем на улицата ................там се отстояват правата и интересите ни , защото тези безскруполни мошенници които 23 год ни мамят и не им пука как живеем ние ще продалжат да го правят народе????
128
0
 
11
 
! Отговори
БациДо Лудия преди 12 години
Имаме нужда от свесни военни и нов народен съд . Дано *** да не свалят лампите по цариграцко инаш ще е добре там да ги бесим
127
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей,направо ми хареса казаното от Кристалина.Стегнато,точно ,кратко и ясно.Без излишна натрапчивост и отенъци на политика.Със всеки изминал ден се убеждавам защо е стигнала толкова напред.Остава и да вземат под внимание казаното от нея.
126
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази се държи като наставник а за обикновения българин не й пука.Акъл и съвети ръси като за последно, но едно евро не можа да отдели за Бисер!Иначе дойде, показа се по телевизиите, за да я видим колко не я интересува България и пое към Брюксел - на топло.
125
0
 
2
 
! Отговори
до 194 преди 12 години
Добре, позна, наивник съм! Ти, като реално гледащ на нещата човек, би ли ми казал, кой от днешните ни политици заслужава безпрекословно доверие?
124
0
 
3
 
! Отговори
от 195 преди 12 години
Колега, та колега, всякакви л.у.д.и. Що ми викаш колега, като съм с две минимални заплати, а?
123
1
 
11
 
! Отговори
Баци до Лампи преди 12 години
Ами то да си финансов министър си трябва образование по финансии ама Монката е статистик и на практика е дошъл да опоска бюджета и да стане ужасно богат .Ако имахме предприятия в които държавата да има дялово участие да се листват на борса банките щяха да търгуват с акции да има ПАЗАР а у нас банките са собственост на назначени капиталисти като Цвети Бориславова и разни милиционери за това по стар мутренски способ те печелят от раздаване на кредити . Въпросът е до кога ? Инак асвалт че ручате
122
0
 
3
 
! Отговори
до 207 преди 12 години
Личи ти, че си в администарцията. Ха-ха. Ако заисеше от теб, сигурно и половина не би ми дал. Жалък си с твоите измерения за заплати. Аз го казах грубо, тоя го абсолютизира. ***!
121
0
 
1
 
! Отговори
за 186 , 187 преди 12 години
Да бе, защото и преди, и сега парите ни не бяха вземани от "някой" и не изчезваха към /не/знайни дестинации! Толкова опити правихме, все неуспешни, защо да не опитаме още веднъж?