Пилотска грешка е причината за падналия МиГ-29

Не е ясно дали ще има наказания заради инцидента
2 май 2012 16:20,
51
Пилотска грешка е причината за падналия МиГ-29
Министър Аню Ангелов Снимка: БТА

Пилотска грешка е причината за катастрофата с изтребителя МиГ-29 миналата седмица.

Това сочи предварителният доклад на разследващата комисия, съобщи военният министър Аню Ангелов.

Инцидентът се дължи на "грешка в експлоатацията на летателната техника при излитане", е записано в доклада.

Ангелов не уточни какво точно се е случило, но отдаде случая на това, че пилотът е отклонил вниманието си за секунда при излитането.

Изтребителят МиГ-29 се запали при полет в четвъртък и падна близо до пловдивското село Голям чардак. Двамата пилоти успяха да катапултират и още се лекуват в болница.

Още по темата

Майор Илия Дойчинов ще бъде изписан утре, състоянието му било добро и той щял да носи един месец специален корсет за стабилизиране на гръдните му прешлени.

Другият пилот - капитан Петър Методиев, ще легне утре на операционната маса, за да му бъде направена стабилизираща операция на два лумбални прешлена.

Инцидентът стана при учебен полет по време на българо-американското учение "Тракийска звезда", което се провежда на авиобаза Граф Игнатиево.

Военният министър не уточни дали срещу летците ще има дисциплинарни наказания и дали прокуратурата ще им образува наказателно производство.

Аню Ангелов отново отхвърли възможността инцидентът да се дължи на недостатъчния брой летателни часове. Окончателният доклад за инцидента ще бъде готов до 21 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Mitko преди 11 години
ДО 40....само да кажа, че "спарката" също е бойна машина.
40
1
 
3
 
! Отговори
Генерал-майор Попов преди 11 години
В този форум много хора пишат,военнослужещи от ВВС,а е работно време...Колесниците се обират на височина100-200м,да го обереш на полосата е не глупост,а безумие.Кой е виновен ли,ще ви кажа,няма виновни,кога ли е имало...Виновни са фотографите,наредили се покрай полосата,Те са искали да правят снимки на Българси ас,искали са шоу,зрелища.
39
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
offff zakvonie e taia tupa armi nemoga da razbera ima smisal samo da ia ima za vutreshni bezvredici za drugo za kvo
38
3
 
2
 
! Отговори
тъпа армия при ГЕРБ преди 11 години
Наще кавани пишман авиатори требва да им купат двукрилки с платнени крила,лесни са за обслужване и можем сами да си ги правим. в Ловеч имат опит.и тогази да ви питам там няма катапулти.то не е армия а ***. това е то управлението на ГЕРБ - няма доходи, няма работа, няма зплати, няма пенсий сега няма армия. Те утри всички ще изпопадат като круши ама да изпопадат върху Банкя. Авиаторите на Кадафи са по-добри могат да излитат без да одират пистата.Какаваните що не са хвърлили горящата бака?????
37
1
 
3
 
! Отговори
За Калинчо преди 11 години
Калине, поздрави на червото, от което си излязъл!
36
1
 
4
 
! Отговори
ceci_ преди 11 години
Ако е вярно това което пишат по вестниците че "г'осин министъра е казал че, пилотите са били от най-тренираните ни а единия !!!Дори!!! е налетял 29часа за последната година... то това не е армия а неясно какво. Че щом човека е успял да се катапултира с тази "натренираност" значи е бил схватлив и се е справил идеално... Ама то е ясно като ни погледнеш министъра и всичко за армията е ясно. 29часа нальот за година, смях. Да си ни жив и здрав Аню, развесели ни!
35
8
 
7
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 11 години
Запалване на самолета и пилотска грешка никак,ама никак не ми се връзват!
34
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Първата загубена при катастрофа машина е през 1996/7 - и беше бойна, а не "спарка". Поради доказана пилотска грешка - лека му пръст на командира на "Равнец" (уби се пред очите на всичките си подчинени) доказа че и най-добрите грешат- изпълняваше гръбен полет на пределно малка височина но не прецени че пистата не е равна - и стабилизаторът я закачи, поради положението "гръб" - не можа и да се катапултира...
33
5
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Много неща са ми ясни но явно на теб не са. 7-ми казва че през соца не са падали изтребители, но ти явно не четеш а се изказваш не подготвен. 29-ките идват в България след времето на Соца така, че и тук си не подготвен - това ясно ли тие? Знаеш ли въобще в каква област си се наврял да даваш мнения или просто си чешем пръстите по клавиатурите.
32
21
 
1
 
! Отговори
ЦРУ преди 11 години
Много са добри Миговете, сами си падат без дори да се налага да се използва ракета земя-въздух!Аз се чудя, защо в Сърбия въобще не излетяха при нападението от НАТО, сигурно са много добри???Руско нещо хубаво има ли?
31
1
 
0
 
! Отговори
Наум преди 11 години
Момчета , Четете преди да пишете...../ airwar ru, suhoy, f16 ,f22, f15, / и каквоте се сетите още на най - различни сайтове и тогава пишете.....
30
11
 
1
 
! Отговори
Калин преди 11 години
ТЕ ТЕЗИ ФОРУМЦИ КЪДЕ ХВАЛЯТ РЪЖДЯСАЛИТЕ МИГОВЕ .. ДА НЕ НОСЯТ ЧЕ НА ТЕНИСКИТЕ .. И ДА КУЛТУВИРАТ СРАМНИ ВЪШКИ.. ТАКА ТАКА .. ОТБЕЛЯЗАЛИ .. ХАХА .. НА ДОБРИ ДЖУРОВ .. СИНА И КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ОЩЕ .. КАК ЗАГИНА БЕ .. НАЛИ НЕМАЛО ИНЦИДЕНТИ..ТЕХНОЛОГИЯ ТА ДРЪНКА .. СПОРЕД ТЕЗИ ФОРУМЦИ .. АМА АЙДЕ .. ЯСНИ СТЕ :)
29
4
 
17
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
Редно е сега всички русофобски кратуни дето оплюваха МиГ-29 да си посипат кратуните с пепел! Както отбелязват форумци, МиГ-29 е един от най-добрите и надежни истребители в света от 4-то поколение. Друг е въпроса, че нашите летци поради липса на средства летят по-малко и по този начин нямат възможност да придобият необходимата натренираност.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да сподели в локален конфликт с Турция или Гърция примерно, за колко време ще стигнат 15-те истребителя? -------------- пич, прибери се в лудницата... какъв конфликт с Турция и Гърция?Ти си 20 години назад в историята...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега какво ще кажат умниците, дето тръбяха, че ще се използва случая, за да пробутат ф16?
26
8
 
9
 
! Отговори
В.Златев преди 11 години
Сигурно са заредили МИГ-а с Лукойлска нафта.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мухльовци!
24
2
 
15
 
! Отговори
той преди 11 години
До 15 След написаното в поста ти съм убеден че си бил в ОХР.Нямаш никакви познания по авиация.И не само ти от пишещите тук. Има си правила за излитане. НЕ СЕ ПРИБИРАТ КОЛЕСНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА СИ НА НЕОБХОДИМАТА ВИСОЧИНА. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ...ЩЕ СИ НАМЕРИТЕ.
23
4
 
12
 
! Отговори
Bace преди 11 години
Ангелов върви да гледаш внуци стига си крал . Как може при толкова безработни хора в трудоспособна възраст да сложат тоя дятка за министър ? Защо министъра Младенов не вземе отношение по въпроса ? Що се касае до случаят с тази авария мога да кажа че дементият ни министър се изказва прибързано и некомпетентно . Според мен грешка има или в наземният персонал или просто е бил толкова стар че не е имало как да не се запали. Важното е че няма загинали .Въпросът е че ще ни крадът за нови самолети
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
анюююооо, калпава ти е армийката!