Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурно е красиво яйцето ама не е ли твърде кичозно да е 2 метра голямо.....
165
0
 
8
 
! Отговори
EL преди 11 години
Qice ot shtasliva kokoshka!!!!
164
5
 
0
 
! Отговори
istinata преди 11 години
186-ti seriozno li misli6 tia raboti :) komi4no.po princip si 4eta statiite no nemoga da ne dam komentar na takuv tapigioz kato teb.tova koeto kaza e mnogo zle niama logika i e bezmisleno
163
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лице с неустановен произход си говори с Папата нещо неизвестно на никого и му подарява нещо невидяно от никого. Мда, откритост и прозрачност.
162
1
 
5
 
! Отговори
Smart преди 11 години
До 180:Не е само тя, Дедо Шишарко, и пишлето ти е с нея!
161
26
 
5
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Браво на Росен! В сравнение с агента-бракониер-руска ***, какъвто беше предишния президент, Плевнелиев е направо слънце!
160
3
 
14
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 11 години
Аз се чудя де е лявата ми топка а тя чак до Ватикана стигнала!
159
3
 
17
 
! Отговори
яйцето на бащата преди 11 години
такова яйце може да снесе само някой, който е изял много филии с мас
158
1
 
8
 
! Отговори
Дърта Кокошка преди 11 години
Коооо, ко ,ко, ко ... дайте си ми яйцето, аз ша си го мътя!
157
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Плевнята сигурно е откъснал едното яйце на Бат'Бойко и го е дал на Папата.РЕЗИЛЪТ Е ПЪЛЕН!
156
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце. Снесено от щастливите кокошки на Миро. С чий пари е сътворен подаръка . С народни парици . Каква е разликата от ловеца Гого
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кан ювиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата всеславни дома, като измери (разстоянието), направи на средата могила. От самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кана сюбиги. Нека Бог да го удостои да проживее сто години.
154
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
християнство или комунизъм - избора е личен :)
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати кавхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и кавханът срещу смоляните.............Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Το]ν πολων Βου(λ)γα-ρον [ο] εκ θεου αρχον ο Π-ερσιανος απεστιλεν-Ι[σ]βουλον τον καυχαν-ον δοσας αθτον φοσα-τα κ(ε) τοω ητξιργου βοιλ-αν κ(ε) τον κανα βοιλα κο-λοβρον κ(ε) ο καυχανοσεπι τουσ Σμολεανους ο-..........................ν......Η [τησ] την αληθηαν γ-υρευη, ο θ(εος) θεορι.κ(ε), η τησ ψ-ευδετε, ο θ(εος) θεορι. ΤουσΧριστηανους οι βουλγαρι-σ πολα αγαθα επυισα[ν]κ(ε) οι Χριστηανοι ελησμον-ησαν, αλλα ο θ(εο)ς θεορι.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предпочитам византийската версия - Исусдруги комунистическата версия - Маркс.
150
3
 
3
 
! Отговори
до 167 преди 11 години
а това ли ,да ,взимали са житото от селяните а с парите са купили машини от америка , с машините е започнала индустиализацията на Русия . тогава е имало глад , след това е имало глад след войната и това е . канибализъм ако имаше канибализъм нямаше да има 300 милиона население в ссср , следи скалата на популация на населението
149
1
 
4
 
! Отговори
наясно със въпроса преди 11 години
То яйцето е ясно на кой е. Малко търсене в чичо гугъл и ще видите инфо за него. Ама тоя мошеник дето го е правил вече не помни какви глупости е говорил предния път и сега грандоманщината го е обзела и си е позасилил лъжите за него. Само Президентчето понеже е млад и зелен го водят за носа разни слагачи и дупедавци и прави гаф след гаф
148
1
 
2
 
! Отговори
ам-гьол преди 11 години
некой, че ме бутне ли, че закъсах те тука на кишето, до източната и западна империя, някой е поставил нищо не подозиращ еврейн, който ми проби джоба при опит да го заобиколя през гръбначния стълб... не стига това ами под мене стои скоба на полумесец, ха, залитна и ке ме щракне през половия орган за още 500г. ... зад мене е кварталната локва по песен на Т. Колев- мога още ама се депресирам- ПОздрави!
147
4
 
3
 
! Отговори
do 166 преди 11 години
Канибализъм в Комунистическа Русия