Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки

"Отвързаха" таксата за преглед при лекар от минималната заплата
Обновена: 10 юли 2012 17:46 | 10 юли 2012 17:16, Миглена Иванова
208
Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки
Снимка: архив, Булфото

Таксата за посещение при лекар, стоматолог и за болничен престой до 10 дни вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене.

За в бъдеще таксата ще се определя от Министерския съвет, но все още не ясно каква ще е базата за нейното изчисляване.

Поправките в закона предвиждат също така дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване да се пререгистрират според Кодекса за застраховането. Планира се дружествата да бъдат прелицензирани като застрахователни, а ако продължат да осъществяват дейност по доброволно здравно осигуряване без съответния лиценз се предвиждат глоби в размер на от 2 хил. до 200 хил. лева.

В закона се регламентира и задължението на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да договаря отстъпки от цената на опаковка на всички медикаменти, които заплаща напълно или частично.

В текстовете е записано също така, че разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията атакува два от текстовете на закона – за прелицензирането на дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване и за обвързването на прехвърлителните и разпоредителни сделки със собственост с вноските за здраве.

Депутатите от десницата настояха изискването за платени здравни вноски при сделки с движимо и недвижимо имущество да отпадне, защото е противоконституционно.

Народният представител от ДПС Нигяр Джафер обвини управляващите, че не правят разлига между системите за осигуряване и застраховане.

Според депутата от Коалиция за България Мая Манолова с пререгистрацията по Кодекса за застраховането дружествата за доброволно здравно осигуряване на практика ще бъдат ликвидирани, защото много малко от тях могат да отговорят на новите изисквания.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: здравно осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Погледнете това:"След като гражданите имат пари за кола или имущество, трябва да имат и за здравни осигуровки. Така днес здравният министър Десислава Атанасова мотивира пред журналисти подготвяните поправките в закона за здравното осигуряване, които предвиждат гражданите да могат да сключват сделки с движимо и недвижимо имущество само срещу платени здравни осигуровски. Проектозаконът вчера беше приет на първо четене от парламента."Това е отврат! Гнусно, по манталитета на мутрите! Това вече минава всякакви граници! Ало-о-о, кикимората да не държи сметка на хората какво имат и какво нямат, ами да си прочете законите и конституцията! Тези съвсем вече взеха по мутренски да събират приходите в държавата, без никаква работа чрез непосилни глоби, измислени такси всякакви, сега и погазване на конституционните ни права.... Това е самоуправство! Тази да си взима дърмите и да се разкара веднага!
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия нормални ли са? Де Конституционен съд, де!
158
1
 
10
 
! Отговори
Томас преди 11 години
гласуваш за гроб - не можеш да купуваш или продаваш кола или жилище - тия *** скоро ще направят това, за което Бог предупреди хората още преди 2000 години Откровение 13:16-1716 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.Ще направят така, че тоя, който няма белега на звяра на челото си или дясната ръка да не може да купува или продава - дори и храна. Тия номера с колите са само началото
157
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който не си е платил здравните, да не гласува на изборите!
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе пробват - ако минеконституционния съд няма как да го пусне това, омбудсмана - същоще се залее съда в страсбург с дела от дискриминационен характер, от българи по тоя закон (ако стане закон изобщо)
155
1
 
6
 
! Отговори
Quo Vadis преди 11 години
:) Да ви е честито управлението на ГЕРБ. Да сте живи и здрави да работите като животни за да плащате за бонусите на тея от здравната каса. Скоро очаквам да започнат да ползват агенции за събирания на вземанията като останалите бирници. Помнете и после пак идете и гласувайте за тях. Или просто не ходете - ще им е още по-лесно.
154
1
 
5
 
! Отговори
Смело, по герберски! преди 11 години
Още по-твърдо да се пипа - нямаш ли здравна осигуровка , губиш правото си да ровиш в ***! Яда ви видя тогава!
153
1
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Това е рекет бе! Откъде накъде ще ми забранят да си продавам собствеността. Върху тази собственост имам задължение към държавата в рамките на нейните данъци. Какво общо има здравното осигуряване към имота или колата ми! Хайде гледайте си работата. Само да имам някакви пречки за такава сделка, ще съдя държавата до дупка за пропуснати ползи. Писна ми да се упражнява рекет вече три години, а ние като овце седим и само се кахърим по форумите!
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Близо 50 млн. лева от здравните ни вноски са потънали и не се знае за какво са похарчени.Скандалното признание направи здравният министър Десислава Атанасова. Парите са дошли от Здравната каса в бюджета на нейното ведомство.Сумата е постъпила през първата половина на тази година, като средно на месец влизат по 8 млн.лв.
151
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не плащам зравни осигуровки, никога и нито стотинка и няма и да плащам! Не желая с парите ми да лекуват *** ,а аз пак да давам на ръка. Не ми харесва всичко да е в един кюп ,от който си плащат бонуси и премии. Не искам да чакам с месеци за направление ,когато имам нужда от спешно лечение.така организираната здравна каса става само за кражби от определени хора и нямам намерение да участвам ,за да си пълни някой джоба!
150
1
 
16
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Другия път пак гласувайте за гроб - тикви с тикви такива. Питам аз какво става с моите здравни вноски, които са плащани до сега? (от известно време се отказах да ги плащам). Питам аз какво става с вноските, които са ми удържали за пенсия - какво става с вноските на родителите ми.Айде няма нужда с моите пари да хрантутите хасанчета - всеки да си знае какво е платил и какво е ползвал - когато спрете да крадете ще плащам здравни вноски - ако и налудничавата ви идея да не може човек да си изкарва лична карта ако не е платил здравни вноски приложите - и лична карта няма да си вадя.
149
1
 
4
 
! Отговори
сделка или не преди 11 години
Стига вече с тези навици от социализма и солидарно комунистически рецидиви ! Трябва всеки българин да си се грижи сам за здравето като спестява и си плаща когато трябва, както за всичко останало и да си направи сметката, дали може да доживее и иска ли да получава пенсия плащайки си лично индивидуално за себе си осигурителните вноски! За спешните операции и по скъпи здравни профилактики,всеки има собственост и някакво имущество което да заложи или ипотекира за да получи спешен заем за лечение !
148
1
 
19
 
! Отговори
Кире преди 11 години
добре, кажете ми не ни ли управляват ***? Толкова по-гъвкави начини има да се стимулират хората да си плащат здравните осигуровки, те решили да ни ограничат правото на собственост..И СЕГА КАКВО ИЗЛИЗА - БЕЗРАБОТЕН СЪМ ЗАРАДИ МАЛУМИЕТО НА ГЕРБ,КОИТО 3 ГОДИНИ СЕ ЧУДЕХА КАКВО ДА ПРАВЯТ - РЕЗУЛТАТ 400 000 НОВИ БЕЗРАБОТНИ И СЕГА НЯМАМ СРЕДСТВА ДА СИ ПЛАЩАМ ПО 30 ЛВ НА МЕСЕЦ ЗА ЗДРАВНИ, И СЛЕДВА - СТАВАМ БЕЗПРАВЕН РОБ НА ПАРТИЯ ГРОБ!!!
147
1
 
15
 
! Отговори
Макс преди 11 години
Поредния рекет срещу безработните които едва свьрзват двата края .
146
1
 
26
 
! Отговори
dp преди 11 години
Е ако това мине всеки свестен човек вече (ако са останали....) ще си замине.Какви осигуровки ще показвам при покупко-продажби бе, вие акълимате ли. А клетва за вярност преди всяко хранене няма ли да узаконите.Не съм вече млад но пак ще трябва да стягам куфарите ако това мине.
145
5
 
10
 
! Отговори
11 минуса преди 11 години
На всеки изказал се срещу ГРОБ се слагат 11 минуса като начало, за д ас езамислят останалите!
144
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плащат хората, всичко плащат.за покупка за продажба, за осугуровки, за лични документи със (*** )занак, каточели старите не бяха хубави, парно плащаме дори да са разкачени тръбите,тока плащтаме, бензина плащаме без да се дърпаме, за номера на автомобил, а някои държави от европа си карат с 3 вида разли4ни валидни номера, без да ги задължава някои да ги сменят, ама ние плащаме за вси4ко без да питаме, нали така ни нау4иха от преди, ама сме ОВЦЕ , стадо бе...няма да се събудим никога..будали ..
143
1
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Zapocva iako e.....e na Balgarskiat Narod,principa e sled men i potop,i sledvasta stapka danak vazduh,zastoto dishate
142
1
 
29
 
! Отговори
Me преди 11 години
Тези кратуни съвсем изкукурихага..в БГ по конституция собствеността е неприкосновена и не може току така щото си си бърсал дупето примерно с тоалетна хартия на гербрер4ета, да ти пречат да се разпореждаш с нея.
141
1
 
17
 
! Отговори
рачко преди 11 години
Да приемат закон за доброволно осигуряване. Искаш личен лекар и безплатно уморяване плащаш осигуровки. Не плащаш - избираш къде и кой да те лекува и си плащаш съобразно категорията на болничното заведение. В голяма част по света е така