Светият синод призова отцепниците да се върнат в лоното на църквата

Синодът отправи изявлението в пълен състав
Обновена: 26 ное 2012 18:33 | 26 ное 2012 18:32, Веселина Йорданова
24
Светият синод призова отцепниците да се върнат в лоното на църквата
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: БТА-архив

Светият синод призова отделилите се от единството на Българската православна църква да се върнат "в нейното благодатно лоно по приетия каноничен ред".

Призивът на Синода е към „всички, отделили се от единството на Българската православна църква – Българска Патриаршия и по този начин поставили се извън светото Православие“.

Изявлението, по думите на главния секретар на Синода епископ Наум, е "към отцепниците от едно време", визирайки т.нар. алтернативен синод на митрополит Инокентий.

Още по темата
Инокентий, който ръководеше т. нар. алтернативен синод, заяви пред БТА, че ще се завърне в лоното на Българската православна църква. За намерението си за връщане в БПЦ той разговарял с наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Синодът заседава днес в пълен състав, след като на заседанието дойде и Пловдивският митрополит Николай. Преди дни той изрази несъгласие с начина, по който Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше избран за наместник председател на Св. Синод след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември и обяви, че се оттегля от заседанията за 40 дни, в които ще се отдаде на "молитви и размисли".  Днес Дядо Николай обеща, че ще отговори на всички въпроси след изтичането на 40-дневния траур.

В началото на зимната сесия на Светия синод, започнала на 14 ноември, беше решено крайният срок за организирането на патриаршеския избирателен събор да бъде 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98 години.

Според Американския и Австралийски митрополит Йосиф новият български патриарх трябва да е анализатор, да анализира и да се вслушва. Преди днешното заседание на Синода митрополит Йосиф говори за българските патриарси  и определи Свети патриарх Евтимий като исихаст, патриарх Кирил като академик, а патриарх Максим като аскет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Свети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Глас преди 11 години
Докога ще продължавате с такова садистично удоволствие да плюете църквата? И няма ли най-сетне да проумеете, че плюейки църквата, плюете и България, плюете и себе си. Църквата има огромна сила, но тази сила трябва да се направлява и това което се говори там да се осмисля. А това какви са ни поповете: такива, каквито сме и ние. Няма как да сме народ от грешници с попове светци. И все пак, ако още повече ги плюем и мразим, едва ли ще се оправим. Затова слушайте какво се говори там и следвайте.
13
0
 
0
 
! Отговори
DC преди 11 години
Инокентий се отказва от разкол. Покаяние в църквата. Дядо Николай вече участва в сбирките на синода. Водачът на разколниците Инокентий ще се върне в лоното на Българската православна църква. Така той ще откликне на призива за единство, който архиереите приеха вчера. Часове след решението на синода Инокентий потвърди, че е разговарял с наместника на църквата митрополит Кирил Варненски. Още няма яснота дали той ще заеме някакъв пост или ще е просто епископ на разположение. Разговори с него вървяха и преди години, когато бе голямата вълна на завръщане на разколници и кулминацията на делото в Страсбург, което обаче в крайна сметка отцепниците загубиха. Тогава обаче Инокентий поиска невъзможното - да е софийски митрополит. А този пост по устава на църквата се заема от патриарха. Сегашното му решение предизвика разнопосочни коментари в църковните среди. Основният бе, че завръщането е отдавна договорено, а се обявява сега, за да си пише дядо Кирил червена точка в битката за патриаршеския трон като обединител на църквата. "Отказа да признае дядо Максим, защото бил комунист. Но сега признава Кирил, който е бил сътрудник на Държавна сигурност", роптаят противници на владиците "с пагони" под расата. Другите коментари са, че целта е да не се регистрира разколнически синод, както бе обявено в деня на погребението на патриарх Максим. Запознати припомниха, че в едно от изявленията си преди седмица и.д. патриарх Кирил заяви, че Инокентий няма общо с инициативата за нов синод. Същото повторил пред синода и Галактион Старозагорски, който е духовен старец на Инокентий. В проектоустава за регистрация на нов синод обаче разколникът е вписан като водач.Преди 2 г. в църквата се върна друго знаменито лице - прочутият бивш игумен на Роженския манастир епископ Йоан. Той бе последният, който се покая пред патриарх Максим. В момента е епископ на разположение.Вчера Пловдивският митрополит Николай присъства на заседанието на Светия синод и така прекрати бойкота си след избирането на Кирил за и.д. патриарх. Преди това дядо Николай няколко пъти индиректно бе заплашван с наказание и сваляне на сана, ако продължи да не ходи на сбирките с извинението, че е 40 дни в траур за дядо Максим. С него се върнаха за участие в зимната сесия и Търновският Григорий, Плевенският Игнатиий и Врачанският Калиник. Йосиф Американски изрази съжаление, че българският клир е изпуснал момента за покаяние пред вярващите и обществото за сътрудничество с ДС. Той предложи тримата митрополити, които нямат досиета - Николай, Гавриил и Амвросий - да помолят да им бъдат предоставени досиетата на 11-те митрополити и заедно с църковни юристи да се разгледа дали те са нарушили догми и канони.
12
0
 
3
 
! Отговори
Мутрополит преди 11 години
Всите отцепници да се върнат в "ЛОНОТО".Да носят партиен билет,членска карта в ДКМС, или карта на отрядник(милиционер)
11
0
 
2
 
! Отговори
a преди 11 години
Тези служители на ДС просто не мога да ги дишам!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ku4eto приятел....това се прави навсякъде по света....за сведение твое,всеки католически свещенослужител,ежемесечно изпраща на папата информация,за това какво става в държавата където служи на тази вяра и за хората с които се среща----такъв е живота-всеки за всекиго..нима сега няма доносници на новите специални служби..даже и тук има и ти четът глупостите и се смеят...примири се с бога и гледай напред!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Златния Синод преди 11 години
И аз като се облека целия в злато и ме светнат прожекторите ще светя и ще изглеждам "Свети"-светящ.
8
2
 
3
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
не мога да приема външния вид на поповете в бг средното им тегло е 100 кгв мом по тв се появи разколникът инокентий ами той колкотое висок толкова еширок единствено николай с аудито е по слаб отвратителна гледка и не могатда пеят
7
1
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Защо Светия синод ще ги призовава ? Две са институциите за това : БОГ и ДС !
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всички ли важи или само за тези с досиета !?
5
0
 
4
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Медиите гръмнаха- ченгета и доносници ли са нашите митрополити? Скандалът е на лице- 11 от 15 митрополита на Българската православна църква са били агенти на Държавна сигурност. Има предположение, че за други от тях делата са скрити или просто са изчезнали безследно. Висшите духовници- митрополити са били агенти или секретни сътрудници дори на зловещото 6-то управление. Висшите духовници са донасяли на ДС за факти от международни събития, за официални лица, донасяли са и за други духовници от своите среди.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Владиката Николай е готин и богат мъж,като отец Ралф,като го видя с расото в джипа и се разтапям
3
1
 
3
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
кога църквата ще махне агентите на ДС???????????? срамота
2
3
 
6
 
! Отговори
Конте преди 11 години
Някой знае ли откъде мога да си намеря една такава бляскава и шармантна корона, за да се нагиздя и да се фукам и аз като тоя гъзар. Ама да е маркова, ей! Не искам от Илиенци.
1
1
 
3
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Светият синод призова отцепниците да се върнат в лоното на църквата .......................за което ще получат ПОДОБАВАЩО опрощение ....