Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
478
2
 
34
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Ядрените физици,докторанти и пишман астистенти и сие да спорят и се правят на умни на лични!!!Да не се отплесваме:Досега протестът беше насочен предимно срещу ЕРП-тата,но като слушам глупостите на това момченце Добрев мисля,че вече трябва да го гоним!!!За нищо не става тази *** на енергийната мафия!!!+ да си ходи- да останеТой всъщност така или иначе ще си отиде-ко не сега,след 5 месеца със сигурност!!!Тогава обаче ще е заедно с Бойко!А всъщност къде е Бойко?!?
477
1
 
24
 
! Отговори
7 преди 11 години
В сметката за ток трябва да има 3 реда.Първия ред- разход на ток ,квт к-во и цена,вториятДДС,и третият ОБЩА СУМА.Другите пренос,достъп,невъзвращеми разходи,това си е работана фирмите.Нашата фирма не слага на клиентите невъзвращаеми разходи,защото те повеченяма да се върнат.
476
0
 
18
 
! Отговори
:):):) преди 11 години
А В РАЗГРАД СПЯТ ХОРАТА, НИКОЙ НЕ СЕ ВДИГА ДА ПРОТЕСТИРА?????????????????????????????
475
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно в Козлодуй, какви са им сметките за ток?
474
0
 
17
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До от КозлодуйТи не можеш ли да си прекараш един кабел от АЕЦ-а и да купуваш на техните цени. Так да шунтираш монополиста (ЧЕЗ).
473
2
 
6
 
! Отговори
иван преди 11 години
до 610-тиаз пък ти давам друг пример-ако сложиш да сготвиш яденето си на една свещ,дали някога ще успееш?Ако ще и 1000 свещи да изгориш една след друга-нищо няма да стане.Но ако запалиш 1000 свещи едновременно- може ида изгориш манджата.Искам да ти кажа че ако напрежението ти е по слабо,то печката ще работи нонстоп много време,без да може да затопли котлоните си достатъчно.И през това време тя ще си харчи по 3 А на час,но вместо 30 минути,ще трябват 2 часа.Ясно ли е?
472
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
615 Ти сега ли разбираш че цената е единна за цялата страна определена с решение на ДКЕВР , тоест солидарно всеки плаща еднакво. Разбиха тя е единствено заради Европа , но явно все още не сме дорасли за такива разбивки
471
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
610 браво , така трябва просто и елементарно за да не им пушат главите , междувпрочем от това което видях по телевизията , явно протестиращите и понятие си нямат защо и срещу какво проттестират , те единствено се изказваха че не приемат ВТОРАТА ЧАСТ на ФАКТУРИТЕ където е достъпа и преноса , сигурно искат САМИ С КАРУЦИ ДО ХОДЯТ ДО КОЗЛОДУЙ И С КОФИ ДА ПРЕНАСЯТ ТОК.
470
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKVO POVE4E DA KAJEWM OT NAPISANO 607,608,609
469
4
 
3
 
! Отговори
www преди 11 години
За последно давам пример: 1) 110Волта*1А=110Вата. Ако ги потребяваш 2 час си имаш точно 220 Вата; 2) 220 Волта * 1 Ампер = 220Вата. Ако ги потребяваш 1 час ще имаш точно 220 Вата. И В ДВАТА СЛУЧАЯ ЩЕ ИМАШ 0,220кВтч. И твоят електромер ще показва едно и също. Другото го оставям на фантазията ти
468
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, сега след като Борисов и Добрев назначиха за временен председател на ДКЕВР един адвокат, който е от котилото на Иво Прокопиев, чувате ли Добрев да говори за дългосрочните договори, въпреки, че това е далавера, сравнима с далаверата Белене като разходи на българските граждани?!
467
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, как да иска да развали приватизационните договори от 2005 година, след като той продаде останалите 33% държавна собственост?!Спомняте ли си, кога Борисов спря да говори за разваляне на договорите?!А спомняте ли си, че Делян Добрев щеше да оспорва дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово и ТЕЦ Контур глобал Марица-изток 3″ или поне да предоговаря цените по тях, заради което всеки от нас има във фактурата си ред невъзстановяеми разходи?!Спомняте ли си как ТВ 7 ракриха една далавера с цените на варовика и Иво Прокопиев?!Е, сега след ка
466
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като захванахте тази тема, аз съм склонен леко да Ви открехна вратата към отговора на въпроса, който поставяте. Информирам Ви за следното, което е видно от общодостъпната информация изнесена от средствата за масова информация: През 2009 година беше оповестена информация, че от страна на държавата в надзорния съвет на ЧЕЗ България ЕАД е назначен Димитър Николов Стефанов (Митко Каратиста), сходна е и ситуацията с Георги Петров Рисин, член на Управителния съвет на ЧЕЗ България ЕАД. Вижте кои са тези хора, какви са, какво правят в тези управленски органи, колко още каратисти са били назна
465
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМА СЕЛА А И В НЯКОИ ГРАДОВЕ В КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ В КОИТО НАПРЕЖЕНИЕТО ИМ Е ПОД 200 ВОЛТА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ КОЛКОТО ПО СЛАБО Е НАПРЕЖЕНИЕТО В МРЕЖАТА ТОЛКОВО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ МУ ТРЯБВА НА КОТЛОНА ДА ВИ СВАРИ МАНЖАТА. ВМЕСТО ЗА ПОЛОВИН ЧАС ВИ ТРЯБВА ЦЯЛ ЧАС ДОРИ И ПОВЕЧЕ ДА ВАРИТЕ А ОТ ТАМ И КОНСУМАЦИЯТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ СЕ ПОВИШАВА. И КАТО ДОБАВИТЕ ПРЕНОЗ И ПРЕВОЗ НА ТОКА И ОТИВАТЕ НА КИНО.
464
1
 
1
 
! Отговори
www преди 11 години
До Черен Петър: Моля прочети предишните ми постове, защото трябва да се повтарям. Смесваш коренно различни неща. Просто попитай някой твой приятел, който разбира и ще ти обясни. Предполагам ще му имаш повече доверие и то си е естествено.
463
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
600 не обръщай темата , ако знаеш и колко българи крадат ток особено по селата ,а и в баровските квартали се слагат байпаси и всякакви приспособления , така че поспри ,а да не говриме за Топлофикациите , *** на централно отопление няма а дълговете към топлофикациите са десетки милиони.
462
0
 
0
 
! Отговори
Нагло крадле преди 11 години
596 - who re you?Т.е. искаш да кажеш, че поставяш жички към комшията и неговата сметка става непосилна, а твоята посилна. Ти да не си възпитаник на ЧЕЗ, умнико?
461
1
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Аз не скачам срещу показанията на електромера. Колкото показва, това съм консумирал. Моите електроуреди са икономични, но работят при 220 волта. При по-ниско напрежение, за постигане на същият резултат те потребяват повече киловати електроенергия и аз плащам по-дебели сметки за постигане на същият резултат. Това искам - да се спазва стандарта и до мен по жицата щом си плащам за 220 волта да идва това напрежение.
460
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Между редовете пише, че няколкостотин хиляди *** не са плащали ток никога през живота си. Все някой трябва да покрие тези загуби, нали?!
459
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
596 не казвам нищо чисто и просто маркирам проблема , а точно такъв , ниските заплати , но за да бъдат високи трябва срещу тях да седи нещо , за което си прав , за това смятам че тези протести освен в упражнение на гражданственост не са нищо друго , те са безмислени .