България заплашена с глоба за над 1 млн.евро заради сметища

Зам.-министър Георгиев: Предходното правителството е било нехайно
Обновена: 2 фев 2014 08:40 | 1 фев 2014 21:36,
4
България заплашена с глоба за над 1 млн.евро заради сметища
Снимка: Bulgaria On Air

Еднократната глоба, която може да бъде наложена на България за неизпълнение на чл. 14 от европейската Директива за депониране на отпадъци, e между 800 хиляди и 1 млн. евро, заяви в предаването „Брюксел 1” заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той допълни, че допълнително страната ни ще бъде глобена с между 1000 и 3000 евро на ден от закъснението. Заместник-министърът уточни, че все още не е ясно каква точно ще е глобата, тъй като тя се определя въз основа на степента на нарушението и на размера на БВП на страната. Той подчерта, че други страни- членки на ЕС също са минали през съдебните фази и са глобявани, като Гърция и Италия, например, чиито санкциите били до 10-15 пъти по-големи заради по-големия брутен вътрешен продукт.

Заместник-министър Георгиев изрази надежда България да не стига до този сценарий, но и акцентира, че изпуснатият срок е много голям. Той посочи, че комуникацията между Европейската комисия и страната ни по повод изпълнението на Директивата за депониране на отпадъци датира от 2009 г., a от 2012 г. има открита процедура по неизпълнение на член 14 от документа.

„Последната информация в министерството е, че има 109 депа, които не отговарят на изискванията за депониране на отпадъци.  Това, което е следвало да се направи през годините и което не е направено от предходното правителство, e да се спрат от експлоатация тези депа. Трябвало е да се ускори изпълнението на Ос 2 по ОП „Околна среда” и да се изградят 24 регионални депа, както е било предвидено”, заяви Георгиев. По думите му правителството на ГЕРБ вероятно се отнесло небрежно към проблема и „ние се сблъскваме с този резултат”.

Дни по рано в ефира на Bulgaria On Air бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова посочи, че към 2009 г. е имало 140 неотговарящи на изискванията депа за отпадъци и от стартиралата през 2007 година Оперативната програма „Околна среда” липсвали 200 млн. лв. Средствата от програмата не били използвани ефективно, коментира още Караджова. Тя допълни, че правителството на ГЕРБ е одобрило 300 млн. лв. за справяне с проблема.

Настоящият заместник-министър в ековедомството Чавдар Георгиев не се съгласи с цитираната сума. По думите му като държавно финансиране е била одобрена сума от 180 млн. лв.

„За съжаление около 15 млн. са били осигурени от бюджета, а чрез министерството са усвоени около 1.4 млн. Т.е. изпълнението на това, което Караджова казва е под 1%. Наистина времето е пропуснато”, обобщи Георгиев.
Това, което следва да се направи, е да се ускори изпълнението на Ос 2 по ОП „Околна среда”, коментира още заместник-министъра.

„19 регионални системи вече се изпълняват. Договорите по тях вече бяха сключени през последните месеци. Остават още 4, за които ще се търси допълнително финансиране, за някои от тях вече са осигурени от бюджета”, коментира Георгиев. Той допълни, че паралелно с това ще се търсят средства за рекултивирането на около 113 сметища, които не отговарят на изискванията на ЕС.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги плащат Боко и Фандупкова. Да, ама не. Боко знае само да прибира, а не да изважда.Пак ние ще плащаме.
3
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 години
А настоящото правителство 7 месеца се занимав само с кражба и компромати.
2
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Е ако питаш Бойко,нямам никаква вина,виновен е Станишев,и хората винаги му се връзват на лъжите.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 милион??Та това са на Бойко джобните бе.Бълха ни ухапала при такъв БОГАТАШ като Боко.Този *** когато го арестуват може да предложи да плати външният дълг на странатасрещу свободата си