Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология

ЕК е пратила писмо до българските власти за проблемите с оперативната програма
Обновена: 13 фев 2014 17:31 | 13 фев 2014 16:41, Миглена Иванова
17
Брюксел заплаши да спре окончателно парите за екология

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември, съобщава БНР.

До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър.

„В следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от комисията проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с който можем да работим“, коментира Уилър.

Още по темата

Уилър уточни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на заседание на комисарите, обясни тя.

По думите ѝ въпросът не трябва да се превръщ в „политически футбол“.

„Знаете, че някои от проблемните проекти са от преди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени“, коментира Уилър.

След като изпратеното тази седмица писмо от генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК бъде преведено на български, властите в София ще разполагат с два месеца, за да отговорят и да покажат, че са предприели мерки.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ОПBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
УФ преди 10 години
ДОЙДОХА КРАДЛИВИТЕ ШУМКАРИ НА ВЛАСТ И ЗАПОЧНАХА ДА НИ ЗАТВАРЯТ ЕВТРО КРАНЧЕТО. ТО НЕ БЯХА СМЕТИЩА, НЕ БЯХА ЗАМЕНКИ В ГОРИ, ПЛАЖОВЕ И ДЕВСТВЕНИ ПЛАНИНИ, ТО НЕ БЕШЕ НЕИМОВЕРНА ЛАКОМИЯ ЗА ДА СЕ ПРИЛАПА ДИВА ПРИРОДА ОТ ГРАДСКИ, ЧЕРВЕНИ *** ДЕТО ВЯРВАТ В СИЛАТА НА БЕТОНА И АСВАЛТА, А И НА ПСЕВДОИМАНЕТО СИ, МНОГО, АМА МНОГО ГНУСНА И ПРОЗРАЧНА *** СЕ СПРЯТА В ЕКОЛОГИЯТА, А ЕВРОПА НЕ Е СЛЯПА ЗА ГЬОНСУРАТЛЪЦИТЕ НИ.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който и да е виновен е ясно , че Ноември месец от ЕС пращат писмо , че има нередности и трябва да се отстранят . Три месеца другарите си барат макарите и правят комисии дали Петното се е виждал с Борисов и дали Борисов е летял с хиликоптер 2 или 3 пъти. От ЕС виждат , че нищо не се е променило от 2008 година , че управляват същите крадци и не е необходимо този път да ги чакат 2 години преди да им спрат парите , а половин година им е достатъчна за да видят , че не са станали по малко некадърни
11
7
 
1
 
! Отговори
Бря,Бря преди 10 години
ей големи бабаити са от Брюксел,бреей
10
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това е наследство от ГЕРБ. Първо парите временно ги спряха през ноември 2013-та, сега ще ги спрат окончателно. Трудно е за по-малко от година да промениш нещата в тази област.
9
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Г-н Орех,Какво ще кажете сега, когато ултиматумът е директен и без заобиколни думички? Досега се гърчехте увъртахте и измъквахте с какви ли не оправдания и "авторски прочит" на оценките от Брюксел с розовите очила. Сега какво правим? Пак Борисов ви е виновен явно.
8
12
 
3
 
! Отговори
Ешексикито преди 10 години
Та сикимде Брюксел та сикимде еврофонд.
7
3
 
16
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Ако няма такива мерки отдавна черноморието , Странджа и останалите зелени островчета в градовете да са бетонирани като главите на юдейските марионетки назначени да управляват
6
4
 
4
 
! Отговори
witni преди 10 години
savsem skoro balgarskite evrodeputati ste gi izritat ot evroparlamenta - ne stavat za nisto.
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не спряха парите за бизнеса, а спират за околната среда. Може би, защото ще им е приятно България да се превърне в едно бунище на което да се смеят.
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОли ме за тяхната екология...да се из*ереш в гората - 10 разрешителни и наредби нарушаваш...
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално, при тая крадлива турско-куманизка пасмина,която управлява.Някой знае ли Моника Сергейшавата дали върна парите, които полуукраинския й уреди да открадне?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Garantirano ot DPS,BSP i Bataka
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
parite za ***(turcite) triabva da se sprat NEZABAVNO