Онкоболните в България се увеличават с 32 000 на година

Учени от БАН искат от държавата 16 млн.лв. за циклотронен център
18 фев 2014 19:27, Екип на Bulgaria On Air
33
Онкоболните в България се увеличават с 32 000 на година

С над 32 000 души годишно се увеличават онкоболните у нас. Затова български учени настояват държавата да осигури 16 млн. лева за изграждането на циклотронен център към БАН, който да помогне за ранната диагностика на рака.
В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи - консумативите за една от най-модерните апаратури за ранна диагностика на онкозаболявания.

Всяка година Здравната каса плаща по 8 млн. лева за внос на изотопи, който е достатъчен за изследването на едва 2800 души годишно.

За изграждането на циклотронен център БАН вече е събрала 5 милиона долара. За реализацията на целия проект са нужни още 16 млн. лв.

„Проектът започна преди 2 години. Със средствата, които България даде за последните 2 години, ние вече можеше да сме го реализирали и от 2015 година да започнем производство, което да спестява пари, тоест икономическият ефект за България дори е огромен, а да не говорим за здравето на хората,' коментира доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Освен за диагностиката на ракови заболявания циклотронният център ще се използва и с научна цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
CVETA преди 10 години
То ще да е от хубавия и спокоен живот,и до разкошната мизерия до която ни докараха управниците ни.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ега целата ни скапана нация измре на един път. Долно племе сме и от горе ни го казва човекът. Пожелавам на целата нация бързо да почине
28
1
 
4
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Населението ни намалява, онкоболните се увеличават. Кога ще забранят вредните храни?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С продължаващото повече от 8 годинипръскане на кемтрейлс от самолети раковите болести ще се увеличават много, заболеваемоста от неизвестни болести също, а смъртността ще е повече от 8 на час! Вижте какво става всеки ден в небето над вас? Да виждате синьо небе или кога за последен път сте виждали?
26
1
 
1
 
! Отговори
Петр преди 10 години
Има нов метод за борба с рака -folaxan
25
0
 
2
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Най -добрата медицина е в Германия . Прегледите дори за временно пребиваващи чужденци са задължителни . Тук при нас и това е начин да се отърват от нас етническите българи .
24
2
 
2
 
! Отговори
д-р Силвия Димитрова преди 10 години
До 25 - Анонимен:Израел ли ми хвалите?:) Я - още веднъж.:) Предлагам на всички онкоболни да емигрират в Израел и да видят хаир!:)
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам приятелка лекарка която живее и аботи в Израел, Преди 20 години сама видя много малка подутина на гърдата си, Веднага направи ихследване, операция и терапия. Много спортуваше може да се каже с последни сили. Съпруга и също е лекар. От тогава изминаха 20 години а тя си живее и работи.От нея знам че профилактичните прегледи са за хора които мислят не само за днес но и за утре. Там пофилактичните снимки на гърдата са задължителни след навършени 40 през 3 години а след 50 през 2 години
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има лек за рака но ако го разкрият ще отнемат бизнеса на много фармацевти
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХристомирТам е проблема -изследването било разход на здравната каса и нямало да останат пари за лекуването на неосигурените *** .По несправедливи закони от българските не познавам
20
0
 
7
 
! Отговори
Христомир преди 10 години
За мое съжаление за 5 години погребах трима близки болни от рак .В болницата само ги РЕГИСТРИРАХА и им предписаха обезболяващи .Докторите вдигаха рамене и ни пращаха в къщи да умираме .По съвет на един от докторите ми препоръчаха да си правя профилактични изследвания и да имам шанс по-рано да бъде открит рака при мен .За мое учудване според джипито ми и докторите който правят изследването било само разход на здравната каса и нямало да останат пари за лекуването на неосигурените *** .ЧЕСТИТО
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГМО, стресът и бедността за лечение ще увеличат още рака.
18
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ако това ще излекува хората трябава да се съгласим. Само ми е чудно, как така тези учени могат да знаят всичко , а да не могат да открият лекарство за тази болест. Аз мисля, че има лек, но не искат да го разпространят. Както преди години е имало двигател, които върви с вода, но не искаха да го признаят защото тези нефтени магнати щяха да мрът гладни, ето за сега нещата са същите, има лек, но не го дават, защото земята ще се пренасели, според мен това е главната причина!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 9. - "голям праз, че ще се диагностицира половин година по-рано,"Е това долнопробно животно, което си въобразява - погрешно, че е човек с един минимум разум... Винаги ми е било странно, че някакви свръхдолнопробни хора имат самочувствие отговорно да изказват глупави, нелепи "мисли". И си мисли, че е човек, долната ***, а е невеж пън-нечовек!?
16
1
 
1
 
! Отговори
д-р Силвия Димитрова преди 10 години
Дебора, ракът е ПОЧТИ във всеки жив организъм, но не и в моя.:) Нито на мъжа ми, нито на децата ми, нито на бъдещите ми снахи и внуци. Така че - да ти помогна да се ориентираш?:) В ляво е изходът, ако ме разбираш.:)
15
1
 
0
 
! Отговори
. преди 10 години
до Дебора:ha ha haЗа мен пък ракът е един голяяяям космически МАЙТАП.:)
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължителната профилактика в крайна сметка намалява средствата за лечение на рак.
13
0
 
3
 
! Отговори
?:) преди 10 години
,,да успеемЕ да спасимЕ,,?:) Тоя има ли висшо?:)
12
1
 
3
 
! Отговори
Дебора преди 10 години
До Анонимен 9Ранната диагностика на рака е от голямо значение за провеждане на повече успешни лечения,Със здавето шега не бива,Лошата храна, химикалите и напрежението водят до развитие на раковите клетки които са почти във всеки оганизъм
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не са ли 16 млн евро или учените държат да са с имидж на пестеливи и згрижени?:) Щото аз в момента нямам и 16 хиляди, дори.:) Само около 160 лв в портмонето.:)