В "Чирен" има газ за около 2 месеца

Хранилището е основен източник при ограничени доставки
28
В "Чирен" има газ за около 2 месеца
Газохранилището "Чирен". Снимка: архив, Булфото

В подземното газово хранилище "Чирен" в момента има налични около 200 млн. кубични метра природен газ, които могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от месец и половина до два месеца, са съобщили за БТА от Министерството на икономиката и енергетиката.

В случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник на газ е подземното газово хранилище "Чирен".

Още по темата
Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ в страната е и местният добив от находището "Галата". По данни за 2013 г. то осигурява около 10 процента от потреблението на газ в страната.

Източник за алтернативни доставки е и съществуващата междусистемна връзка с Гърция, която от 1 януари 2014 г., в изпълнение на Регламент на Европейската комисия, осигурява техническа възможност за физически поток към България.

Също в изпълнение на регламент на ЕК за сигурността на газовите доставки, още през 2012 г. от Министерството на икономиката и енергетиката е разработен и въведен План за действие при извънредни ситуации, в който е описана методологията на действията в ситуация на газова криза, както и Превантивен план за действие, съдържащ оценка на риска, съобщават още от министерството.

Както Dnes.bg писа, вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ, уточни той.

Както е известно, газовата криза у нас от януари 2009 година беше причинена именно от спрения транзит на руски природен газ през Украйна. Днес "Газпром" обяви, че ще отмени от април отстъпката от цената на газа за Украйна, която договори с предишното правителство на страната в края на миналата година.

Същевременно представител на газовия гигант е съобщил по време на среща с инвеститори в Лондон, че Украйна не е спряла да плаща задълженията си към компанията, както и че няма нарушения на транзитните доставки за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: миеприроден газЧирен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До martin80 процента от населението едва свързвате двата края----------------- И каква вина има Европа за това нещо? Сигурно европейците ви слагат на власт БСП, европейците ви пускат мутри да ви крадат и европейците ви пишат и изпълняват чалга музиката. Като се научите да се оправяте сами всички ще се оправи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 130 години, Русия постоянно доказва на България, че не бива да и се вярва дори за дребни стотинки, а нашите русофилски *** и от ляво и от дясно и въртят опашка и й скимтят дебилски щастливо.Къде са интерконекторните връзки с всички комшии?Ако ги имахме,сега щяхме да сме независими,но вместо това пак ще лижем *** и ще плащаме двойно по-скъпо.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
не само селяните в чирен трябва да пръцват в газохранилищете но и цялата ни демократична общественост както и нашите приятели от евросъюза, и може да излезе и лава ,,по пр.ъдняданята ще ги познаете..ха ха
15
1
 
3
 
! Отговори
няма страшнно преди 10 години
и без това сме загинали защото от край време сме на страната на губещите освен по времето на Брежнев, тогава тоновете петрол ни ги подаряваха...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 20А кой ти е казал, че хранилището задължително трябва да е пълно до дупка ? В статията се споменава, че в момента има 200 милиона кубика в него. Асимилирайте написаното бе, мама му стара. Толкова ли е сложно?
13
0
 
2
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
И 250 000 нови работни места... Да не са за 2 дена?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО-интересен е факта, че Чирен има капацитет 500 мил м3, а по разчети в него има 200 (я ги има я ги няма а къде са другите 300 милиона?
11
0
 
10
 
! Отговори
мартин преди 10 години
пиша за тази част ***, които подържат наъ голямия агресор в света, америка.
10
0
 
6
 
! Отговори
До 14-тия преди 10 години
Колега моля те обясни ми каква е разликата между седесари , гербаджии , бесепари ,атакисти и депесари ? Те не са ли отрочета на БКП ? Я моля те отвори и виж че от ГЕРБ няма един дето да не е син или внук на зъл комунист в останалите партии е същата работа ! Ако не са били виши функционери са потомци на милиционери като Дончо Барбалов син на генералът барбалов началник на електронното разузнаване по тошово време. Мога да ти пиша за още от по-ниските нива дори.Хайде на здраве ракиено време е
9
3
 
9
 
! Отговори
martin преди 10 години
какви хамериканци, какви европейци, какви 5 стотинки.. какво добро видяхте от евр, с. 80 процента от населението едва свързвате двата края. няма ли да уврат тъпите ви глави, на този свят няма нищо безплатно. туците ви поробват лека по лека, вие мечтаете по американски, европа и дреме на оная работа за ВАС а ВИЕ се радвате че сте демократично общество с право на глас. мазохисти, това сте ВИЕ.руснаците са ВИ виновни за всико. ненормалници. точно това заслужавате. пиша за тази част ***, к
8
6
 
6
 
! Отговори
да преди 10 години
Така е като сме зависими само от Русия. БСП имаше 4 правителства от 1990 година насам, какво направи, за да станем независими, а не да треперим. Не те гледаха само руския интерес и да откраднат колкото се може повече. Оставка!
7
4
 
7
 
! Отговори
Bace преди 10 години
Е сега тия дето ритат срещу Русия и ги осъждат ще видят кон боб яде ли ? Като им вдигнат газта и хептен ще зациклим нищо че плащаме възможо най-скъпата газ в Европа . Не вярвам Путин да пропусне да създаде фонд в случай на криза . А най-разумното ще е да се откаже от долара и Китай да поискат от САЩ да си изкупи държавните облигации . А страните от ЕС да плащат месец предварително горивото което са заявили .Шриодер ликвидира производството на алуминии да видим Меркел Как ще падне с гръм
6
0
 
8
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Затова не трябва да се правят две тръби от Русия. За да няма проблем при доставките трябва да има два различни източника, а не две тръби от един източник.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 5Аааа, нашия *** Бийн беше култов спрямо Русия оня ден. Направо се чудя как не е умрял още тоя *** от прекалена доза инфантилност!
4
0
 
5
 
! Отговори
#$% преди 10 години
С две думи - пръц и газа го няма..
3
2
 
3
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
до 3А, ама щом и нашия се е "изходил" по темата, всичко е ясно (пропуснал съм някои изцепки явно)...
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 2На практика иска да ни каже статията, че заради малоумния ни президент с олигофренските си изцепки спрямо присъствието на Руските части в Украйна, Путин ще ни покаже откъде изгрява слънцето.
1
1
 
7
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
не разбирам смисъла на статията.... да сплашва ли, да съобщава някво количество ли, да ни осведоми че на хартия имаме ВСИЧКО, но на практика едни 10% от Галата и тва е....