Все по-често българите отстояват правата си

Най-много се оплакват от доставчиците на комунално-битови услуги
Обновена: 15 мар 2014 19:54 | 15 мар 2014 19:28,
6
Все по-често българите отстояват правата си
Снимка: Bulgaria On Air

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. През 2013 се запазва тенденцията българите да са най- недоволни от доставчиците на комунално-битови услуги, като ток, вода и парно, отчитат от асоциация „Активни потребители”. В същото време българите заемат по-активна позиция в отстояване на потребителските си права.

Постъпилите в асоциацията жалби за 2013 са с 10% по-малко спрямо година по-рано.  По думите на председателя  на „Активни потребители” Богомил Николов това по-скоро се дължи на увеличилия се песимизъм „относно възможностите за решаване на техните проблеми, а не толкова до намаляване на проблемите”. Той мотивира позицията си с факта, че в страните от ЕС броят на жалбите е десетократно по-голям.

От Европейския потребителски център съобщиха, че към тях за изминалата година има постъпили 680 сигнала. По-голямата част обаче- около 80%, са подадени към друга държава- членка на ЕС. 20% са сигналите от граждани на други страни- членки на ЕС за търговец, регистриран в България, коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Почти наполовина се разделят разрешените спрямо неразрешените случаи.

В Комисията за защита на потребителите са постъпили над 17 600 жалби за 2013.

„През годините прави впечатление, че броят на жалбите и сигналите, с които ни сезират гражданите, се увеличава. Ние го отдаваме на това, че потребителите все по-активно отстояват своите права, все повече искат да покажат нетърпимост към нарушения от страна на търговци”, коментира пред Bulgaria On  Air  Габриела Руменова от КЗП. 

Най-често оплакванията на потребителите до ведомството са свързани с комуникационна и аудиовизуална техника, битови уреди и услуги, обувки и мебели. Близо 70% от постъпилите през миналата година жалби в Комисията са решени в полза на гражданите, обясниха още от институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
UK преди 10 години
Ами няма как, 45 години комунизъм промениха манталитета на хората - да са с наведени глави винаги, без значение какво се случва, да преглъщат всяка несправедливост от страх. Хубаво е, че малко по малко това порочно мислене си отива...На запад ги има същите проблеми, както и в България, но хората тук са свикнали да си отстояват правата докрай.
4
3
 
6
 
! Отговори
st преди 10 години
Българин=роб=шушомига.ТОЧКА
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В същото време българите заемат по-активна позиция в отстояване на потребителските си права. Постъпилите в асоциацията жалби за 2013 са с 10% по-малко спрямо година по-рано."-- как точно се връзват тези 2 изречения? о.О
2
1
 
13
 
! Отговори
дръжки преди 10 години
отстояват. На където и да посегнеш все ментета, *** и безхаберие. Има ли например осъден лекар за некадърност? Или пък в магазина да сте сигурни каква храна ядем и от къде е?А който стигне до съда да знае простото правило за победа е - да надживееш опонента. Всички други варианти са отлагание, протакане, забавяне, задържане, връщане и други ялови решения!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сега в България това успяват да направят по законов път само хората с пари.