Политически борби затруднили прехода към пазарна икономика

Ричард Ран пред Bulgaria On Air: Първоначалната идея беше размита
Обновена: 6 апр 2014 18:29 | 6 апр 2014 18:18,
235
Политически борби затруднили прехода към пазарна икономика
Снимка: Bulgaria On Air

Преходът към пазарна икономика, заложен в плана "Ран-Ът",  е бил възпрепятстван от вътрешен конфликти и политически борби. Това споделиха в предаването „Видимо и невидимо” на телевизия Bulgaria On Air двама от авторите на  българския проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика Ричард Ран и Роналд Ът. На въпрос дали е било възможно преходът към пазарна икономика да се случи толкова бързо, колкото е било заложено в плана, Ът отговаря, че това е проработило в други страни като Полша, Чехия и Естония, което е показателно, че препоръките са изпълними.

„В Полша имахме истински икономически лидери, които поеха финансовото министерство и централната банка,” коментира на свой ред Ричард Ран. – „България не беше благословена с такъв лидер като Лешек Балцерович и трябваше да разчитате на експерти отвън – като нас”.

Ран допълни, че на моменти е имало трудности в комуникацията при представянето на идеите, породени от различията в културата и езиците.

„Срещахме се с икономисти и представители на парламента. Обяснявахме им в детайли какво се опитваме да направим. И много хора го възприеха. Но имаше известен конфликт между вашите политици и някак си се загубихме в тези вътрешни борби и идеята беша размита”, посочи Ран.

Той подчерта, че заложените цели като радикална промяна тогава, като например въвеждането на валутен борд, приватизацията и други, сега са обикновена пазарна икономика - има свободни цени, свободен пазар, ниски данъци и т.н. Икономистът посочи още, че в сравнение с времето преди 25 години, когато е отправена и поканата за изготвянето на „Плана Ран – Ът”, животът в България е по-добър - има свобода на словото, на движението между държавите и т.н.

От перспективата на изминалите години и вече натрупания опит, Роналд Ът посочи, че единственото нещо, което би променил и върху което би поставил по-голям акцент, е върховенството на закона.

"Ако има честна съдебна система и по-ниски данъци върху производството, инвеститорите сами ще дойдат и ще останат в България", коментира и Ричард Ран.

В предаването „Видимо и невидимо” днес от 18.30 часа в ефира на Bulgaria On Air може да видите цялото интервю с двамата икономисти и какво мислят те за вариантите за постигане на енергийна независимост, за предимството на свободните икономически зони, за данъчната сисетма и др. В предаването ще може да видите и кадри от филма на Красимир Лаков – „Преходът, който не стана така, както беше замислен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Пич, навремето, когато България беше член на СИВ(ако знаеш какво значи) във всеки Български град имаше няколко фабрики, дето работеха предимно за износ за Русия"фабриките ги имаше и всичкия *** който се произвеждаше се купуваше от СССР, щото те и това нямаха. целия им бюджет отиваше за бомби. вече не купуват...а кажи ми кой е причината фабриките да не работят?Ран или Брежнев ?
163
1
 
1
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 10 години
Ало-пернишкия ***!!! Що си траеш бре смелчаго???Нали искаше да си мериш с мене винкела бре??? Е такива сте всички атакаджийчета-сидерастчета и патриотарчета-форумни тигри а в живота мишоци-мушмуроци!!! Ало Перник-обади се бре шушумиго!!!
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е, от 9 000 000 мищлета, вече сте 6 000 000 и нещо, но акълът Ви няма да дойде.На Вас Ран и Ът са Ви виновни, а не собствените Ви червено-кафяви въшки, които пак редовно ви стрижат до голо, само дето вече не Ви пасат, а Ви държат на доизживеяване, гледайте пак да докопате червената бюлетина, така бял ден няма да видите, но и внуците Ви няма да видят !
161
1
 
3
 
! Отговори
емо преди 10 години
този престъпник и тъпите прозападно ориентирани български *** провалиха страната.българи осъзнайте се.....
160
1
 
1
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 10 години
До скакуецДо некакво пернишко *** индентифицирало се като насекомо!!! А бре нещастнико кюмюрджийски-къде да те търся у перник??? Само се виж къв си *** бре-ни координати ни име ни телефон!!! Като дойда да викам Скакауец със все сили в центъра на най-скапания град на планетата ли??? *** нещастен!!!
159
1
 
2
 
! Отговори
скакуец преди 10 години
До Джери-бързата пушка!Уе Буато , ти си гоуем бе , я ми еуа у Пеуник дати напуавим ДътО на попски уъакав , а Теумминау 2 а ? МИШОКЯ уеа у Пеуник да си меуим винкеуите , оти с Гоуфу че те онодим кат Носоуог огън у Саваната, па я кат свъушим шлюкавицътъ моем да доем да те онодим на Теуминау . Па да видиш Кон Боб ядеуи и Магауе Стока уи е?
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя въведе геноцида към бедните в БългарияЗащо никой не публикува целия текст на препоръките им от началото на прехода, за да се види цялата истина.Сега разбираме, че наистина има план, но не се знае дали тия пирани не са измислили още нещо,за да ни съсипят окончателно
157
1
 
8
 
! Отговори
тоя преди 10 години
Тоя и неговият колега,заедно със българските предатели от онова време-костов....Трябва да бъдат на кол набучени-пред президенството--и цяла България да премине във колона и да ги види....за да знаят как трябва да се постъпва с убйиците на българският народ.ДА-брутално е--но справедливо....
156
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планът Ран-ъп е план за ПЪЛНОТО унищожение на България. Защо го показвате изобщо. Такива като тоя суек трябва да ги разстрелват на място, а не да ги показват по телевизията.
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учете история, ако сте мързеливи - питайте хората на възраст над 40. Ако сте на възраст над 40 и продължавате с глупостите - няма спасение...
154
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 207Пич, навремето, когато България беше член на СИВ(ако знаеш какво значи) във всеки Български град имаше няколко фабрики, дето работеха предимно за износ за Русия. Сега сме в ЕС и НАТО. Няма да те питам колко фабрики работят за износ, че да не се депресираш след осъзнатото. Ще те питам КОЛКО ФАБРИКИ ИМА??? И наистина, вари го, печи го, то *** си е неграмотен ***.
153
2
 
9
 
! Отговори
абе...вашта маааа преди 10 години
До АнонименСветовна тайна е с какво се занимават тези господа.Така ,че няма никакво оправдание за тях--те трябва да висят по-дърветата.Ако беше успял напълно техният план-сега нямаше да си дърдорим тук.Не,че се голяма част от него не се изпълнява в момента-всички виждаме на какво положение сме.А на тоя кьоравия-паметник трябва да се направи--да знаем и помним КАК НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАМЕ СЪВЕТИ ОТ ВЛЕЧУГИ.....
152
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименгледате си рашата и далеч ще идете, пак на купончета за хляб и олио :)вари го печи го *** е ***
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, е планът Ран - Ът ше е изпълнен на 10%. Ако беше изпълнен поне на 50% сега само 2 - 3 души щяха да си пишат в този сайт. Останалите - или мъртви или неродени. А ако беше на 100%, сега само Станишев и Кутев щяха да си лафят тука ;) И щяха да приямат имигранти и от южния полюс...
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Джери, ти на всеки който ти даде автограф ли се кланяш? Ами да дойда и аз да ти дам автограф? Голям търкалджия излезе... Аз на терминал 2 не съм виждал нито едно служебно лице и на 70% от мен. А казваш си як а? А като свалиш униформата още ли си як? А дали ше си по умен ако я свалиш? 1000 човека ти обясняват, че неолиберализма е кофти за слабите страни със слаба икономика и производство, а ти, захапал държавната позиция, скачаш да я защитаваш. А със здраве и да намалиш добавките...
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
селяните заспаха :)няма коментари за присъединяване към рашата
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-лесното е да намериш някой да ти е виновен, защо някой в бг-то не направи план като не искате американци да ви "заробват". нека костов да направи плана и да видим какъв ще е резултата ?
147
6
 
7
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 10 години
До До коментар 200- Ето че се намери един дето каза истината за плана Ът-Ран!!! Готиния пич Ричи Ран дето ми даде автограф не се е юркал и натрапвал-поканен е бил!!! Ха сега патриотарчета елате ми се дървете!!! Рони Ът и Ричи Ран са искали да Ви помогнат ***!!! Евалла бича на Сидераст-оглу как Ви работи яко -СИТЕ *** !!! Той още е в Мароко с Деница-стръвница!!! Яко секс уикенд за сметка на ПАТРИОТАРЧЕТАТА !!!
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
една от точките е либеризация на цените, а както знаем "потребителската кошница " се контролира от червено-герберастката мафия. както и цената на тока между другото...
145
4
 
9
 
! Отговори
преди 10 години
потърсих малко инфо из нета, оказа се че въпросния план е изработен по молба на България.едноокия е поканен от андрей луканов и желю желев, т.е. той сам не е дошъл да си предлага услугите. феновете са дошли на собствени разноски и без заплащане да ви оправят ***, обаче понеже сте некадърни са ви виновни за всичко. между другото планът е 600 страници а не 10 както някой по долу спомена. твърде късно е приложен и едва ли 10% от него е изпълнен.